Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Een lerend netwerk voor ambitieuze opvolgers

Een lerend netwerk voor ambitieuze opvolgers

  • 01/02/2023

Het Plato NextGen-traject van Voka – KvK Limburg biedt jonge ondernemers de mogelijkheid om hun bedrijfsvoering onder de loep te nemen. Op een interactieve manier worden kennis en ervaringen met elkaar gedeeld met de bedoeling om verder te groeien in hun rol als familiaal ondernemer. Ze worden hierin bijgestaan door een meter of peter die zelf hebben ervaren wat het is om de volgende generatie in het familiebedrijf te zijn.

Plato NextGen is een peterstraject van Voka – KvK Limburg voor opvolgers binnen het familiebedrijf. “Plato is binnen Limburg goed voor bijna 200 ondernemers die maandelijks samenkomen om ervaringen uit te wisselen”, zegt Ellen Olislagers, directeur Eigenaars-Ondernemers bij Voka – KvK Limburg. “Binnen Plato NextGen richten we ons tot de actieve opvolgers in het familiebedrijf, die vooral naar de toekomst van het familiebedrijf willen kijken en een klankbord van gelijkgestemden zoeken. Tien keer per jaar komt de groep jonge ondernemers samen om te sparren over verschillende aspecten van de bedrijfsvoering in een familiebedrijf. Tijdens het traject focussen ze niet enkel op het familiale aspect. Ook wordt er aandacht besteed aan het vormen van jezelf als ondernemer.”

Marion Van Zon


Het nut van een ervaren peter of meter

Binnen Plato NextGen nemen de peters en meters een cruciale rol op in het traject. Dankzij hun expertise zijn ze een klankbord voor ideeën, vragen en knelpunten. “Het is belangrijk om als meter voeling te hebben met de doelgroep”, legt Marion Van Zon uit, CEO van Van Zon en toegewijde Plato-meter. “Alles wat deze ondernemers meemaken, heb ik zelf ook meegemaakt. Familiale opvolging is vaak een ingewikkeld proces dat niet op een jaar tijd geklonken is. Als je het vanop een afstand bekijkt, merk je vaak dezelfde problemen op. Daarom is het belangrijk een klankbord te hebben.” De eerste stappen zetten binnen een familiebedrijf is voor iedereen een uitdaging. “Jonge ondernemers zijn vaak te gedreven, waardoor ze moeten oppassen om de goede vrede te bewaren”, zegt Van Zon. “Alles komt goed, maar probeer niet alles in één nacht te veranderen. Wat is jouw rol in het familiebedrijf vandaag? Hoe zie je jezelf verder evolueren? Welke stappen ga je vervolgens zetten? Dat zijn dingen die we binnen Plato NextGen bespreken. ”

Een eigen netwerk opbouwen

Elk traject start met een kick-off moment. “Tijdens de eerste sessie komt iedereen samen en kiest de groep de thema’s waarrond ze willen werken”, legt Olislagers uit. “Peters en meters voelen vaak aan waar de jonge ondernemers op willen inzetten en zijn ook flexibel genoeg om in te spelen op de actuele vragen of noden van de deelnemers”, voegt Van Zon toe. “Het is een relatief kleine groep van twaalf personen die elkaar goed leren kennen en gedurende een jaar intens samenwerken. Vanuit Voka – KvK Limburg zien we dat de overlatende generatie vaak een groot netwerk heeft opgebouwd”, zegt Olislagers. “In Plato leg je als familiale opvolger ook contacten met andere bedrijven waardoor je je eigen netwerk opbouwt. Vaak ontstaan er ook vertrouwensbanden en zelfs hechte vriendschappen.”

Is dit iets voor jou?

Wil je graag meer info over Plato? Of wil je zelf graag Plato peter/meter worden?

Neem dan even contact op met Lien of Phaedra of neem een kijkje op de webpagina van Plato.

Klik hier

 

Wil je weten wat Plato voor jou kan betekenen?

Phaedra gaat hier in een vrijblijvend één op één gesprek dieper op in. 

Maak een vrijblijvende afspraak

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie