Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Een hr-beleid dat staat als een huis

Een hr-beleid dat staat als een huis

  • 01/12/2023

Familiebouwers, zo noemen de medewerkers van Marchetta zich. Al sinds 1985 realiseert een hecht team de bouwdromen van families. Tegelijk bouwt dit Genkse familiebedrijf met Italiaanse roots aan een warme en inspirerende werkomgeving voor zijn personeel. We vroegen Chiara Wouters, medewerker boekhouding en hr, hoe het WELT-traject van Voka hierbij extra houvast en ondersteuning biedt. 

Het verhaal van het bouwbedrijf Marchetta start bijna veertig jaar geleden, toen twee broers – Franco en Emilio Marchetta – in 1985 samen hun eerste huis bouwden. Beide broers hebben Marchetta groot gemaakt, terwijl het nu aan de tweede generatie - de kinderen van Franco - is om die groei verder te zetten. Met succes trouwens, want de voorbije jaren trotseerde het hele team tal van uitdagingen in de sector. Vandaag telt het familiebedrijf 45 vaste medewerkers, aangevuld met een ruime pool van onderaannemers.
 

Modern personeelsbeleid

In de huidige war for talent is het essentieel om elke medewerker een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving te bieden. Het blijft uitdagend om medewerkers te vinden en te behouden. Een solide hr-aanpak, met onder meer aandacht voor een goede onboarding, is hier essentieel. “Binnen Marchetta sparen we kosten noch moeite om een modern personeelsbeleid uit te bouwen”, aldus Chiara. “Hierbij besteden we veel aandacht aan een constructieve en informele werksfeer, de uitrol van opleidingstrajecten en persoonlijke ontwikkelingsplannen en het uitstippelen van permanente feedbackprocessen. Mede dankzij een vlakke organisatie structuur en warme familiewaarden spelen we erg kort op de bal bij vragen of noden van collega’s.”


Cultuur van kennisdeling

“We hebben een relatief jong team dat vele kansen krijgt binnen Marchetta”, zegt Chiara. “Die jonge veulens willen graag bewijzen wat ze professioneel in hun mars hebben. Aan enthousiasme dus zeker geen gebrek! Toch waken we erover dat ze vlot samenwerken met onze oudere collega’s. We streven naar een cultuur van kennisdeling en open communicatie. Via mentorschapstrajecten zien we dat jong en oud elkaar volop inspireren en motiveren.”

 

Tijd voor ontspanning

Een fijne werkomgeving zorgt voor gelukkige medewerkers én tevreden klanten. Chiara: “We organiseren regelmatig een leuke teambuildingactiviteit, zodat we met z’n allen wat stoom kunnen aflaten na een drukke periode. Zo genieten we met het voltallige team van een ontbijtsessie, familiedrink of sportactiviteit. De boog hoeft immers niet altijd gespannen te staan. Deze activiteiten zorgen ervoor dat de interne groepscohesie een extra boost krijgt!”
 

“Het WELT-programma van Voka is erg inspirerend, met sprekers die me coachen en begeleiden.”

Extra houvast dankzij WELT-traject

Dit jaar nam Chiara deel aan het WELT-traject van Voka. Via dit traject, dat bedrijven en organisaties begeleidt naar een duurzaam hr-beleid, leert ze onder meer hoe evaluatiegesprekken succesvol voorbereid en uitgevoerd kunnen worden. “De infosessies van WELT zijn erg boeiend en gevarieerd, met een mix van actuele topics zoals inclusief werkgeverschap, werkbaar werk en het belang van een aantrekkelijk verloningsbeleid. De sprekers van dit traject inspireren me en denken actief mee in het oplossen van specifieke hr-vraagstukken. Voka vult dit aan met waardevolle coaching. En uiteraard is dit ook een unieke kans om ideeën en ervaringen uit te wisselen met hr-collega’s uit andere sectoren.” ◀

chiara

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie