Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Een groeiverhaal van staal

  • 27/03/2024

Nu de lente in het land is, wordt de tuin opnieuw de favoriete plek voor heel wat mensen. Wie investeert in een praktisch tuinhuis, stijlvolle lounge of knus ingericht poolhouse, wil uiteraard de allerbeste kwaliteit. Het Tongerse metaalverwerkende bedrijf Telluria verovert de markt met unieke metalen tuinconstructies. Aan het roer van deze ambitieuze start-up staat Ivana Canini, een gedreven zaakvoerster boordevol ondernemingsplannen.

Ivana Canini
● Leeftijd: 38 jaar
● Aantal jaren zaakvoerder: 4
● Wat is jouw levensmotto? “Om ergens te geraken, moet je eerst besluiten niet te blijven waar je nu bent.” En ook: “Geniet vandaag, herhaal het morgen.”

 

Welkom bij Telluria, een productiebedrijf van metalen tuinhuizen en andere overkappingen. Deze onderneming werd in 2017 opgericht door Sergio Canini, stichter van het naburige Metrotile, en Louis Machiels, voorzitter van Group Machiels. “Bij de start van hun bedrijf hadden mijn vader en Louis het patent van onze metaalleverancier Arcelor Mittal overgenomen. De staalreus wou (nood)woningen in staal lanceren, maar wij zagen na een vakbeursdeelname meer commerciële mogelijkheden in metalen tuinhuizen. Hiermee zijn we aan de slag gegaan. In 2018 verkochten we ons eerste tuinhuis”, zegt Ivana. “Onze productie startte in de gebouwen van Metrotile in Tongeren, waarna we zo’n vijfhonderd meter verder een nieuwe fabriek van bijna tienduizend vierkante meter uit de grond stampten. Goed voor een fikse investering van tien miljoen euro, als basis voor verdere groei.”

Gezonde bedrijfsgroei
Telluria kan alvast een mooi groeiparcours voorleggen. Vandaag telt het jonge bedrijf een twintigtal medewerkers. “Onze constructies vinden niet alleen gretig aftrek in België, maar ook in tal van andere landen”, aldus Ivana. “We kiezen bewust voor een B2B-aanpak, waarbij we onze producten verkopen aan professionele klanten zoals tuincentra, zwembadbouwers en tuinarchitecten. Onze salesagenten malen flink wat kilometers af om ons gamma aan de man te brengen. Ook in andere landen veroveren we via distributeurs en agenten steeds meer marktaandeel.”

Opvallende carrièreswitch
Toen Ivana in mei 2020 CEO werd van Telluria, was dit geen evidente keuze. “Hoewel ik van bij de start (2017) in het bedrijf actief was – en de interne werking en producten dus goed kende – bleek het parcours als zaakvoerster geen wandeling door het park te zijn”, blikt Ivana terug. “Voor ik bij Telluria aan boord kwam, had ik tien jaar als spoedverpleegkundige gewerkt. Die carrièreswitch zorgde ervoor dat ik me grondig moest bijscholen over ondernemersvraagstukken. Aan de UHasselt volgde ik een jaar bedrijfskunde in avondonderwijs, gevolgd door een extra kmo-opleiding aan Vlerick. Uiteraard waren ook diverse Voka-opleidingen zeer waardevol om mijn kennis bij te spijkeren.”

Leerrijke opstartjaren
“Die combinatie van ondernemen en studeren was een pittig parcours, met vele borden die ik als CEO hoog moest houden. Een onderneming van nul opstarten – inclusief investeringen in eigen productielijnen en een complex vermarktingsproces – vergt bakken energie. Maar met vallen en opstaan is het ons gelukt om Telluria op de rails te krijgen. Bovendien heb ik als kersverse onderneemster enorm veel geleerd van de voorbije opstartjaren.”

“Als CEO wil ik me de komende maanden en jaren blijven omringen met gedreven medewerkers die ons bedrijf mee doen groeien. Zo kan ik extra tijd vrijmaken om de strategische lijnen uit te stippelen en intensiever te netwerken. Een ideale bedrijfsleider maakt zich als het ware onzichtbaar binnen de bedrijfsmuren. De toekomst heeft nog veel moois in petto!”

Contactpersoon

Joeri Stoop

Senior adviseur eigenaars-ondernemers

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie