Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Een goede ondernemer valt tienmaal, maar staat elfmaal recht."

"Een goede ondernemer valt tienmaal, maar staat elfmaal recht."

  • 03/11/2023

In deze rubriek stellen we elke maand enkele vragen aan een ondernemende Limburger, waarna hij of zij het stokje doorgeeft aan een collega-ondernemer. Deze maand is het de beurt aan Kristof Zadora, partner bij het advocatenkantoor Monard Law.

Kristof Zadora, Monard Law


Wat is volgens jou het grootste pluspunt aan ondernemer zijn? En wat is het grootste nadeel?

“De grote vrijheid die je als ondernemer of zelfstandige hebt, zie ik als een van de belangrijkste pluspunten. Je bepaalt zelf je koers, voert innovatieve ideeën uit en speelt flexibel in op veranderingen in de markt. Geen enkele werkdag is dezelfde, met tal van verrassingen. Al moet je er natuurlijk rekening mee houden dat niet elke dag een wandeling door het park is, met soms onvoorspelbare tegenslagen die je moet kunnen tackelen. Dat is een van de nadelen aan ondernemen. Ook het feit dat een werkdag niet van ‘9 to 5’ duurt, kan uitdagend zijn. Ik waak er alleszins over dat ik een goede werk-privébalans heb, met voldoende aandacht voor mijn gezin en hobby’s.”

Hoe zorg je voor een gezonde werk-privébalans?

“De eerste tien jaar van mijn professionele parcours heb ik keihard gewerkt met te weinig oog voor andere belangrijke dingen in het leven. Sinds ik vader ben geworden van twee jonge kinderen – nu 5 en 8 jaar – is er toch wel inzicht gegroeid op dat vlak. Ik wil hun jeugd mee beleven en samen van mooie momenten genieten. In mijn agenda blokkeer ik regelmatig momenten om te ontspannen, ook om bijvoorbeeld te sporten – ik zwem en fiets graag – of in mijn tuin te werken. Die ontspannende activiteiten geven me dan weer de nodige energie om er vol tegenaan te gaan op kantoor.” 

Hoe ga je om met professionele tegenslagen?

“Op dit vlak trek ik voor mezelf een duidelijke lijn. Een tegenvaller op het werk heeft uiteraard altijd wel een emotionele impact, maar tegelijk is het belangrijk om uit dergelijke tegenslagen de nodige lessen te trekken, als basis voor verdere groei en persoonlijke ontwikkeling. Falen en tegenslagen maken je sterker en weerbaarder. Een goede ondernemer valt tienmaal, maar staat elfmaal op. Bij de pakken blijven zitten staat dus niet in ons woordenboek!”

Welke drie persoonlijke vaardigheden vind je essentieel voor een ondernemer?

“Veerkracht en doorzettingsvermogen staan zeker bovenaan mijn lijst. Daarnaast vind ik relativeringsvermogen – zowel bij tegenslagen als successen – een belangrijke kwaliteit. Met beide voeten op de grond blijven staan zorgt voor stabiliteit en rust in jouw organisatie. En je kan uiteraard niet zonder een helder helikopterzicht, waardoor je in staat bent om voor jouw bedrijf een strategische visie uit te stippelen. Weg van de waan van de dag, en de blik gericht op boeiende nieuwe technologieën en thema’s die onze job vormgeven.”

Contactpersoon

Kristien Put

Coördinator Bedrijvig Limburg

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie