Skip to main content
  • Nieuws
  • Een efficiënte payroll ten voordele van uw competitiviteit
  • Gesponsorde inhoud
  • 10/09/2018

Een efficiënte payroll ten voordele van uw competitiviteit

De Vlaamse werkgever staat vandaag in veel sectoren onder een enorme productiviteitsdruk bovendien blijven de loonkosten nog steeds hoog. Gelukkig bestaan er ook oplossingen voor bedrijven om de patronale lasten te verlichten, zodat ze competitief kunnen worden of blijven. Bedrijven zijn hier echter vaak te weinig van op de hoogte en zelfs indien ze deze maatregelen toepassen, blijft het noodzakelijk om deze op te volgen en dus verder op een correcte wijze te beheren.

De realiteit van het dagelijkse loonbeheer

Ongeacht of de salarisadministratiePayroll intern of extern wordt beheerd, missen payroll managers en medewerkers vaak de tijd en middelen om alle optimalisatiemogelijkheden te identificeren. “Hun belangrijkste prioriteit is natuurlijk om de lonen correct en op tijd te betalen”, verklaart Benjamin Clément-Larosière, Partner bij Fiabilis Consulting Group. “Het is bijzonder moeilijk voor hen om tijd vrij te maken voor andere zaken, vooral voor de opvolging van de vele regels die gelden voor het beheer van de loonadministratie. Juridische ontwikkelingen brengen veel opportuniteiten met zich mee, maar vergeet niet dat ze ook een bron van risico kunnen vormen! Indien de HR-afdeling niet op de hoogte is van deze ontwikkelingen of onvoldoende communiceert met de externe payrollbeheerder, kan dit leiden tot een opeenvolging van sociale risico’s met gevolgen die vaak pas worden opgemerkt wanneer het te laat is.”

Sociale risico’s bij optimalisatie

Om deze risico’s te vermijden is de naleving van de sociale wetgeving absoluut prioritair. De overheid blijft immers de strijd opvoeren tegen sociale fraude door enerzijds meer aangekondigde controles en anderzijds het verhogen van het aantal gecontroleerde sectoren. Naast de gegevens die door de sociale inspectie standaard worden gecontroleerd, zijn er ook topics zoals de forfaitaire kostenvergoedingen voordelen in natura en het wettelijk vakantiegeld waar de inspecteur extra aandacht aan besteed.

Eveline Naudts, Legal Consultant bij Fiabilis, waarschuwt ook om alert te blijven voor de onderliggende gevaren van het dagelijkse loonbeheer. “Door de voortdurende evolutie van de wetgeving kunnen praktijken, met het oog op de optimalisatie van de payroll, die vandaag misschien in orde lijken zoals de toekenning van kostenvergoedingen, maaltijdcheques enz., toch in overtreding zijn met de sociale wetgeving. Dit kan leiden tot eventuele administratieve of strafrechtelijke sancties, zelfs indien de HR-manager van goede trouw is en zich hier niet bewust van is.”

Lees meer