Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Een chocoladeatelier met familiewaarden

Een chocoladeatelier met familiewaarden

  • 13/04/2023

Sinds een paar jaar is het landelijke Schepdaal bekend als de thuisbasis van onze nationale wielertrots Remco Evenepoel. Maar in deze gemeente huist ook een van de beste chocolatiers van ons land: Chocolatier Valentino. Een verhaal dat ruim 35 jaar geleden startte onder de Basiliek van Koekelberg. Medezaakvoerder Jan Roelandts neemt ons mee achter de schermen van een warm familiebedrijf. 

pralines inpakken


Toen de grootouders en ouders van Jan Roelandts eind jaren 70 in het centrum van Brussel een chocoladeatelier startten, hadden ze nooit kunnen vermoeden dat hun geesteskind anno 2023 uitgegroeid zou zijn tot een bloeiend familiebedrijf met 38 medewerkers, 47 winkelpunten en een assortiment van 88 verschillende pralinesoorten. Vandaag runt Jan samen met broer Rob Chocolatier Valentino, waarbij ook schoonbroer David de zaken mee in goede banen leidt. 

Meer en meer chocolade 

“In 1994 verhuisden mijn ouders hun atelier van Anderlecht naar Schepdaal. Vanaf dan kwam de productie in ons chocolade-atelier in een stroomversnelling”, blikt Jan terug. “Met 2500 m² productieruimte waren we klaar om België en het buitenland te veroveren met onze heerlijke chocoladecreaties. Vandaag hebben we zeven winkels in eigen beheer en 45 verkooppunten waar we heel wat chocoholics verleiden met onze pralines en andere lekkernijen.” 

Sommige van onze medewerkers zijn al vele decennia aan boord, wat toch wel een bewijs is van onze warme bedrijfscultuur

Werkplezier en collegialiteit 

Het succes van Chocolatier Valentino is echt teamwerk. “Onze werknemers hebben het lekkerste beroep ter wereld”, zegt Jan lachend. “Elke collega – van chocolatier tot inpakster en van winkelmedewerker tot chauffeur – geeft dagelijks het beste van zichzelf. In 2018 vierden we samen de veertigste verjaardag van ons bedrijf. Op zo’n moment voel je hoe goed we als team aan elkaar hangen, waarbij werkplezier en collegialiteit centraal staan. Sommige van onze medewerkers zijn al vele decennia aan boord, wat toch wel een bewijs is van onze warme bedrijfscultuur.” 

De kracht van familiewaarden 

De kracht van hechte familiewaarden bleek ook toen in 2018 de winkel in Aalst door brand getroffen werd. “Toen dit incident gebeurde, gingen we hier als team erg veerkrachtig mee om. Uiteraard was dit een vervelende tegenslag, maar vreemd genoeg bleek die brand ook positieve gevolgen te hebben. Want plots was onze zaak bekend in heel Aalst en omstreken. Of zoals Johan Cruyff altijd zei: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel.’ (lacht)” 

Paasei met strik

Chocolade

Werken in vertrouwen 

Volgens Jan biedt samenwerken als familie heel wat mooie kansen: “Omdat mijn ouders achter de schermen nog af en toe een handje komen helpen, zien we elkaar regelmatig. Bovendien kan ik met mijn broer en schoonbroer zeer snel schakelen om problemen op te lossen. Als familieleden zijn we immers perfect op elkaar ingespeeld. En in tegenstelling tot andere bedrijven is er bij ons geen plaats voor verborgen agenda’s of interne competitie. Zo kunnen we alle aandacht schenken aan goede werkomstandigheden voor ons team en heerlijke chocoladecreaties voor onze klanten.” 

Onze chocolatiers gaan voortdurend op zoek naar nieuwe chocoladesmaken en ideeën

Op de kruising van traditie en creativiteit 

Chocolatier Valentino combineert traditie, creativiteit en innovatie. “Onze chocolatiers gaan voortdurend op zoek naar nieuwe smaken en ideeën”, geeft Jan aan. “Tegelijk hebben we oog voor ludieke acties. Zo maakten we in september vorig jaar de Remc(k)ogel, een zoet eerbetoon aan onze lokale wielerheld en wereldkampioen Remco Evenepoel. We zijn ook erg trots op onze samenwerking met de Dilbeekse kunstenaar Art Hugo, met de creatie van een nieuwe praline in ware popart-stijl.” 

WAT IS CHOCOLATIER VALENTINO? 

  • Opgericht in: 1978
  • Zaakvoerders: Jan & Rob Roelandts
  • Aantal medewerkers: 38
  • Activiteiten: Productie en distributie van
    ambachtelijke pralines en andere chocoladeproducten.
  • www.valentinobelgium.com

logo Valentino

Interesse in Plato Next Generation? 

Stuur een mailtje naar Elisa Frias, adviseur Plato

vlaio + voka plato logo's

 

Contactpersoon

Elisa Frias

Adviseur Ondernemerschap

Proximus

Artikel uit publicatie