Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Een boost voor jong ondernemerschap in Limburg

Een boost voor jong ondernemerschap in Limburg

  • 05/07/2023

Het is zomer. Alles staat in bloei, en dat willen we ook als het gaat over ondernemerschap. Helaas zagen we dat 2022 een moeilijk startersjaar was vanwege de Oekraïnecrisis. Ook het eerste kwartaal van dit jaar bevestigt voorlopig deze negatieve trend. Toch is jong ondernemerschap van essentieel belang voor de nodige dynamiek en vernieuwing van onze Limburgse economie. Als Voka – KvK Limburg willen we daarom startende bedrijven meer ondersteunen. Niet alleen met onze bestaande trajecten zoals Bryo, maar ook door het beleidskader meer op maat van starters en scale-ups te maken.

Gebrek aan stedelijk ecosysteem in Limburg

In steden, waar kennis en kapitaal vaak samenkomen, zie je wereldwijd echte ecosystemen van start- en scale-ups ontstaan. Het gebrek aan zo’n stedelijk ecosysteem in Limburg mag echter geen excuus zijn om zich te vestigen in onze provincie. De laatste jaren zien we gelukkig dat ‘Limburg’ in zijn geheel als een sterk merk wordt gepresenteerd en dat dit ook zijn vruchten afwerpt met de verschillende succesvolle incubatoren die onze provincie telt. Binnen deze incubatoren, maar ook daarbuiten, moet er nog verder gewerkt worden aan echte communitybuilding. Gezien de unieke Limburgse positie, te midden van de kennis­regio’s Leuven-Aken-Eindhoven, lijken samenwerkingsverbanden binnen de Euroregio ook een logische stap. Daarnaast moeten we verder blijven inzetten op intensieve begeleidingstrajecten, maar moeten ook de bestaande initiatieven transparanter worden gepresenteerd.

De zoektocht naar talent

Zoals ook voor de rest van ondernemend Limburg geldt, blijft de zoektocht naar talent voor starters een struikelblok om te groeien. Onze start- en scale-ups hebben vaak maar een zeer kleine vijver om uit te vissen gezien de specifieke profielen. Investeren in eigen talent is daarbij een belangrijke aanbeveling , en dat kan door STEM-richtingen aantrekkelijker te maken, maar ook door meer flexibele en modulaire opleidingen te genereren om levenslang leren te promoten. Vandaag kijken ook heel wat start- en scale-ups naar het buitenland om talent te vinden en daarom is het belangrijk om de doorlooptijd van single permits te verminderen en internationale diploma’s sneller te erkennen.

"Mensen die durven te ondernemen moet het niet te moeilijk gemaakt worden. Minder administratieve rompslomp en een betere toegang tot kapitaal moeten onze Limburgse talenten hier houden."

De zoektocht naar kapitaal

Een idee kan maar werkelijkheid worden wanneer er voldoende financiering is om het gewenste product of de beoogde dienstverlening effectief uit te rollen. Maar de financiële kennis van starters kan nog beter. Daarom moeten programma’s ondersteund worden die de financiële geletterdheid bevorderen en het financieringslandschap transparanter maken. Veel starters vinden vandaag al de weg naar (Vlaamse) overheidsfinanciering, maar vooral voor scale-ups is het ook belangrijk dat er op Europees niveau een versnelling hoger wordt geschakeld, bijvoorbeeld door het uitbreiden van Europese investeringsfondsen. De middelen die de Europese instellingen ter beschikking stellen in het kader van de industriële en duurzame transitie, vormen een extra opportuniteit voor onze groeibedrijven.

Administratieve rompslomp

Goed nieuws is dat een bedrijf starten in België relatief gemakkelijk is. Maar al snel wordt elke ondernemer geconfronteerd met een aantal regeltjes die het ondernemen en de groei fnuiken. Vooral voor starters, die minder middelen en tijd hebben om hiermee om te gaan, vormt dit een extra barrière. Daarom moeten innovatieve bedrijven voldoende ruimte hebben om te experimenteren. Regelluwe kaders zijn hiervoor een must. Maar ook het hr-beleid is veelal niet aangepast aan de dynamische werkomgeving. De arbeidscontracten zijn vaak te conservatief en verloning wordt veel te zwaar belast. Ook de procedure voor aandelenopties zou minder complex en minder duur gemaakt mogen worden. Tot slot zou het ook gemakkelijker moeten zijn voor start- en scale-ups om in te tekenen op overheidsaanbestedingen

"Vanuit Voka - KvK Limburg beseffen we dat we een belangrijke rol hebben in de begeleiding van startende ondernemingen in Limburg, of het nu gaat om een tech-starter die internationaal denkt of een beginnende ondernemer die eerst lokaal zijn of haar zaak wil uitbouwen."

Contactpersoon

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie