Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • "Eén binnenschip haalt 50 vrachtwagens van de weg"

"Eén binnenschip haalt 50 vrachtwagens van de weg"

  • 02/10/2023

goede zaken

Omnibeton is een Hasselts familiebedrijf dat betonproducten produceert, zoals betonblokken naast de weg en geluidsmuren. Hun klanten zijn vooral aannemers actief in de wegenbouw. Hun kade langs het Albertkanaal laat toe om voor grote projecten voor de binnenvaart te kiezen.

Hoe Omnibeton betrouwbaarder transporteert via binnenvaart

In samenwerking met hun logistieke dienstverlener wordt een geschikt watergebonden terrein in de nabijheid van de werf gezocht, dit is vaak de grootste uitdaging. Van daaruit gebeurt de belevering van de werf just-in-time, met een aantal vrachtwagenshuttles die continu heen en weer rijden tussen kade en werf en zo het aantal roundtrips per dag maximaliseren.

Deze extra tussenstop maakt dat de binnenvaartoplossing niet goedkoper is dan over de weg, maar heeft wel andere belangrijke troeven. Naast de evidente duurzaamheidsimpact (1 binnenschip haalt 40-50 vrachtwagens van de weg), worden ook de files rond Antwerpen/Brussel vermeden. De belevering van de werf is dus meer betrouwbaar, en ook het laden van het binnenschip op de kade kan beter ingepland worden in vergelijking met het wegtransport.

Een belangrijke randvoorwaarde om concurrentieel te zijn met het wegvervoer, is wel dat er voldoende volumes zijn om het schip vol te laten varen. Deze grotere volumes betekenen ook dat er meer vooraf geproduceerd moet worden en tijdelijk op de kade opgeslagen moet worden. 

Maar één ding is zeker: Omnibeton doet Goede Zaken!