Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Een all-round dienst voor uw activiteiten in het VK!”

“Een all-round dienst voor uw activiteiten in het VK!”

  • 26/10/2021

Met de Belgisch-Luxemburgse kamers van koophandel in het buitenland beschikken de kamers in België over een sterk buitenlands netwerk dat hun leden kan helpen bij hun internationale activiteiten. Hoog tijd dus om dit netwerk voor het voetlicht te plaatsen. We bijten de spits af met een interview met Michel Vanhoonacker, voorzitter van de Belgian-Luxembourg Chamber of Commerce in Great Britain, een kamer die overuren heeft gedraaid in Brexit-tijden.
 

Hoe zou u uw Kamer in enkele kernwoorden kunnen omschrijven?

MV: De Belgian-Luxembourg Chamber of Commerce in Great Britain is een vertrouwelijke one-stop shop voor Belgische en Luxemburgse bedrijven die zaken willen doen in de UK. Wij bieden hiervoor praktische diensten aan alsook toegang tot een betrouwbaar netwerk, meer dan 40 events per jaar en onze clubhouse faciliteiten in hartje London.

Hoe helpt de Kamer concreet Belgische bedrijven die in het VK actief zijn of er actief willen worden?

MV: Alles begint met een goed gesprek omdat er geen ‘one fits all’ oplossing bestaat. Op basis daarvan gaan we dan een voorstel maken waardoor het bedrijf zo snel mogelijk van start kan gaan met een minimum aan kosten. Door COVID doen we tegenwoordig het meeste via Teams of Zoom maar we komen ook graag langs bij het bedrijf in kwestie omdat dit ons een beter inzicht geeft. De oplossingen bestaan uit praktische diensten zoals de oprichting van een bedrijf, loonadministratie, btw-registratie en zoveel meer. Verder hebben we ook co-working space facilities in Londen. FIT geeft overigens subsidies voor het oprichten van een prospectiekantoor buiten de EU, dus nu ook het Verenigd Koninkrijk.

Kan u een voorbeeld geven van een bedrijf dat recent door jullie is geholpen?

MV: We hebben voor een SAAS bedrijf uit Gent vorige week een UK LTD opgericht. Verder hebben we hen geholpen met het opstellen van een arbeidscontract voor hun eerste werknemer, hen geregistreerd als Britse werkgever, de loonadministratie op poten gezet, hun btw-nummer aangevraagd, hun een postadres bezorgd, hun verzekeringen in orde gebracht en met hen een co-working overeenkomst gesloten. In minder dan 2 weken is het bedrijf dus volledig up and running in Londen. Later zullen we ook een stock option scheme lanceren voor hun Britse werknemers om deze aan het meest gunstige tarief te laten genieten van de groei van het bedrijf. Zoals je ziet, gaan we all round en in detail.

Uiteraard kunnen we niet omheen de Brexit. Negen maanden na datum, hoe luidt het verdict voor onze Belgische exporteurs?

MV: Het is zeker geen cadeau, voor niemand, niet voor bedrijven in België,  niet voor bedrijven in de UK. De bedrijven die het meest afzien, zijn deze die niet voorbereid waren en de kleine online bedrijven die dezelfde papiermolen moeten verzetten voor één doosje dat ze opsturen als ondernemingen die een container opsturen. Zoals altijd zijn er oplossingen maar die kosten tijd en geld en iemand moet die betalen. Ook mensen naar hier sturen om te komen werken, is niet meer zo evident als voordien. EU burgers worden nu op dezelfde manier behandeld als de rest van de wereld. Ook hier bieden wij oplossingen op maat aan.

Laten we toch even voorbij de Brexit kijken. Welke mogelijkheden ziet u voor Belgische bedrijven op de Britse markt?

MV: Sommige bedrijven hebben meteen de kans gezien om hun diensten die ze vroeger op EU niveau aanboden, nu specifiek op maat van de UK aan te bieden. Hiermee verbreden ze hun clientèle en dus hun omzet en zijn ze concurrenten te snel af. Andere volharden ondanks de nieuwe red tape die gepaard gaat met invoer, terwijl concurrenten afhaken of niet dezelfde service kunnen aanbieden. Wat ook helpt, is dat eenmaal een Belgisch bedrijf weet hoe te exporteren naar een niet-EU land, in casu de UK, ze ook minder schrik hebben om andere derde landen te overwegen. Specifiek voor de UK zijn er nog steeds veel mogelijkheden in alle sectoren. Het blijft een zeer grote economische macht op Europees niveau en we zien dat bedrijven niettegenstaande de Brexit blijven komen om hier een graantje mee te pikken.

Hoe kunnen Belgische bedrijven jullie best contacteren? 

MV: Bedrijven kunnen ons te allen tijde bellen, e-mailen, Zoomen of linken via LinkedIn. De bedoeling is om weer minstens elke twee maanden in België te zijn om bedrijven te bezoeken waar gewenst. Uiteraard zijn zij ook welkom in onze kantoren in Londen of Noord Engeland. Onze deur staat altijd open voor bedrijven die hier willen investeren of exporteren, mensen tewerkstellen, in de bouw actief zijn, installaties komen bouwen. You name it, we do it. 

Michel Vanhoonacker is afkomstig uit Brugge en is na zijn studies TEW in Namur en de KU Leuven richting UK vertrokken om aan de Bristol Business School zich te specialiseren in Marketing.   Professioneel is hij nog steeds actief in import en export van en naar de UK. In 2005, heeft Michel de BLCC in Great Britain terug op de sporen gezet met een grondige reorganisatie gebaseerd op 3 pijlers: praktisch diensten, networking en een London Club House. Hij is verder bestuurder van een aantal Britse en Belgische ondernemingen w.o. Eximium Talent dat zich specialiseert in de ondersteuning van jonge SAAS bedrijven. Als Honorary Consul for Belgium in Kingston-Upon-Hull, helpt hij Belgen die in Noord-Oost Engeland wonen en werken of zijn gestrand. Als voorzitter van de oudste buitenlandse Charity in Groot-Brittanie, de Royal Belgian Benevolent Society, zorgt hij samen met de Trustees dat jonge, exceptionele Belgische studenten hun ambitie om verder te studeren in de UK kunnen realiseren. In 2015 werd hij Freeman of the City of London door zijn betrokkenheid in het realiseren van de Flanders Memorial Garden naast Buckingham Palace. Michel verdeelt zijn tijd tussen Yorkshire, London, Belgie en Luxembourg. 

BLCCA

De Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel in Groot-Brittannië is een van de 33 Belgisch-Luxemburgse Kamers van Koophandel (BLCCA) die door de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel zijn geaccrediteerd. Zij dragen bij tot de bevordering van de bilaterale handel tussen België, Luxemburg, en het land waar zij gevestigd zijn. De Kamers bestaan uit ondernemers die weten wat het is om een bedrijf te runnen in het buitenland. Ze bieden een klankbord, ondersteuning en helpen ondernemers met praktische zaken bij het verkennen van nieuwe markten in het buitenland. Meer info: belgianchambers.be/nl/kamers-van-koophandel/buitenland


Contactpersoon

Laurence Menten

Coördinator Internationale Dienstverlening

imu - vzw - obd3
imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - scholtz
imu - vzw - bebat
Proximus
AW_Welt_6stappenplan
Banner belgian coast hotels maart