Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

EDITO: Politici moeten aan de slag

  • 15/09/2022

Het nieuwe schooljaar is goed en wel op gang en ook de start van het parlementaire jaar komt eraan. De ideale periode voor politici om zich eens in het werkveld te begeven. Dat is dan ook precies wat we met de jaarlijkse Voka Zomerstages doen. Onze ministers en parlementsleden mochten de handen uit de mouwen steken bij tal van bedrijven uit onze regio. Dit jaar met een absoluut record van 142 ingeschreven politici. Ze krijgen er de mogelijkheid om bedrijven van binnenuit te leren kennen en om uitdagingen echt te bespreken. Een terugkeer naar de kern van ondernemingen die écht nodig is. Niet per se omdat ministers soms vanuit een ivoren toren beslissingen lijken te nemen die ondernemers echt niet vooruithelpen, maar vooral om de uitdagingen van die bedrijven écht onder ogen te zien.

Naast de enorme loonstijging door de intussen niet meer te verantwoorden automatische loonindexering, worden bedrijven immers nog geconfronteerd met steeds hoger wordende energiekosten, toeleveringsproblemen allerhande en schaarste aan basisgoederen. Van die laatste problemen zijn politici zich ondertussen wel bewust. Getuige de waarschuwing van premier Alexander De Croo op zijn Voka zomerstage bij ICO Terminals in de haven van Zeebrugge. Volgens hem zullen de volgende vijf à tien winters moeilijk worden. Vooral op vlak van energielevering. Voka - KvK Vlaams-Brabant pleit op het moment van schrijven daarom voor gecibleerde ondersteuning vanuit de overheid, conform het Europese Temporary Crisis Framework (TCF) van bedrijven die veel energie verbruiken. Concreet laat het Europese TCF-kader steun toe van 2 miljoen euro per getroffen bedrijf tot maximaal 50 miljoen euro voor energie-intensieve bedrijven met een operationeel verlies.  

Ook een soepelere manier om tijdelijke werkloosheid aan te geven, zoals tijdens corona, moet opnieuw mogelijk zijn. Veel bedrijven verwachten namelijk de komende weken en maanden hun productie te moeten stopzetten door de torenhoge energieprijzen. Bovendien pleit Voka – KvK Vlaams-Brabant er ook voor, op federaal niveau, dat België met één stem op Europees niveau een snelle en structurele oplossing voor de hoge energieprijzen bepleit en mee uitwerkt. In de Voka-enquête van begin september blijkt dat een derde van de Vlaamse bedrijven aangeeft dat ze hun productie zullen verminderen of stopzetten indien de energieprijzen verder stijgen. Actie is dus zeker nodig om hen te helpen het hoofd boven water te houden. 

Om de vinger aan de pols te houden, heeft Voka – KvK Vlaams-Brabant beslist om een spoc aan te duiden. Hij is het aanspreekpunt voor onze ondernemingen met al hun vragen rond energie. Hij staat in contact met het nationale kenniscentrum van Voka, waar hij samen met experts de situatie op de voet volgt. Alle vragen rond energie kunnen naar hem gestuurd worden. Je vindt zijn contactgegevens én een FAQ met vragen rond energie terug op www.voka.be/energie-faq.

Ook al is het parlementaire jaar nog niet begonnen, politici hebben nu al voldoende huiswerk om ervoor te zorgen dat bedrijven de komende winter goed kunnen doorkomen. 

Contactpersoon

Kris Claes

Gedelegeerd Bestuurder

Proximus
Dyls februari2024

Artikel uit publicatie