Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • E. Van Wingen trekt op termijn de kaart van energietoepassingen op waterstof

E. Van Wingen trekt op termijn de kaart van energietoepassingen op waterstof

  • 20/02/2023

Lang voor er sprake was van cleantech, legde Ernest Van Wingen in 1958 de fundamenten van zijn gelijknamig bedrijf. Hij had een hart voor motoren, dat uitte zich in een autowerkplaats en benzinestation. Nazaten Eleonora en Jean-Pierre namen eind jaren tachtig het bedrijf uit Evergem over. Sindsdien verschoof de focus van dieselmotoren voor binnenschepen tot een gevestigde waarde in duurzame energieoplossingen waarin toepassingen zonder CO₂-emissies centraal staan. 

foto
Eleonora en Jean-Pierre Van Wingen

 

Naast noodstroomaggregaten en energiesturingen zijn vooral de high end energietoepassingen zoals de warmtekrachtkoppelingen (WKK’s), die gelijktijdig stroom en warmte opwekken, het paradepaardje van het familiebedrijf. “Warmtekrachtkoppelingen vragen al jaren een genuanceerde en slimme kijk op energie. Tien jaar geleden werden ze nauwelijks in rekening gebracht bij de aankoop van een verwarmingstoestel. Dat is vandaag ondenkbaar. Een vooruitziend bedrijfsleider kijkt net als Jan met de pet naar de volledige CO₂-uitstoot van de factuur”, steekt Jean-Pierre van wal.

Tiki-taka-combinaties

Volgens het duo van E. Van Wingen moeten we onze energietransitie aangrijpen als een momentum. “De meeste ingeburgerde brandstoftoepassingen zijn niet energie-efficiënt ontworpen omdat het toen nog niet aan de orde was”, vertelt Eleonora. “Om ons huidige comfortpeil te behouden hebben we geen nood aan meer energie, zoals je wel vaker leest. Energie-efficiënte toepassingen zoals WKK’s combineren de productie van stroom en warmte en kunnen dus met minder energie functioneren. De uitdaging vormt zich in de zoektocht naar de beste oplossing per case.”

“Zo installeerden we onlangs bij een tuinbouwbedrijf een mini-WKK en een warmtepomp. Die combinatie met de WKK als autonome warmtebron levert een verwarmingsrendement van meer dan 220%, meer dan het dubbele van een condensatieketel. Bovendien heb je enkel gas nodig en geen netstroom die CO₂-uitstoot genereert. Daardoor word je minder afhankelijk van openbare distributienetten die duur zijn en niet klaar zijn voor de toekomst. Dat ondervinden ze in Nederland al aan den lijve doordat het net vooral in het noorden de capaciteit niet aankan.”

“Energiestromen linken aan elkaar is essentieel. Zo hoeft de WKK niet enkel stroom te leveren aan de warmtepomp. Wanneer er minder warmte nodig is, kan je die stroom elders gebruiken en zo de elektriciteitsrekening drastisch doen dalen. Of je werkt met batterij-opslag om alles binnenskamers te houden. In de zomer kunnen zonnepanelen dan weer voor hernieuwbare stroom zorgen voor de warmtepomp die dan als airco dient.”

Heil in waterstof 

Momenteel draaien de meeste WKK’s nog op aardgas. Een fossiele brandstof die volgens E. Van Wingen nodig is in de transitie. “Onze ambitie is om op termijn in zijn geheel emissievrij te werken en de shift te maken naar biobrandstoffen of waterstof. Daarvoor moet de logistiek en de beschikbaarheid van waterstof uiteraard nog op gang komen. Als dat het geval is, kunnen we spreken van volledige onafhankelijkheid.”

Enkele jaren terug zette het bedrijf al de eerste stappen richting waterstof in samenwerking met de UGent. In september zette het met de overname door Gentse motorbouwer Anglo Belgian Corporation de duurzame omslag nog extra kracht bij. “Vandaag hebben we al een product klaar met een vermogen van 100 kW en dat aantal zal op korte termijn exponentieel stijgen. Het geeft ons een unieke marktpositie. De vraag is alleen of de overheid massaal de sprong durft te wagen. Groene waterstof kost momenteel 10 euro per kilogram. Eens de technologie volledig zal doorbreken, voorspellen experts een daling tot ver onder 7 euro. Zelfs dan is het al voordeliger om op waterstof te rijden met de configuratie tussen warmtekracht en mobiliteit indachtig.”

“Het potentieel van WKK’s zal in de toekomst bijna onuitputtelijk zijn als de koppeling en ondersteuning met warmtenetten er komt. Ik vrees dat de vernieuwing van de elektriciteitsnetten die centraal worden aangestuurd zal gepaard gaan met gigantische investeringen. In plaats daarvan kunnen we gewoon veel slimmer en lokaal energie opwekken die CO₂-vrij is.”