Skip to main content
  • Nieuws
  • Duurzame pionier in isolatiemateriaal

Duurzame pionier in isolatiemateriaal

  • 14/02/2018

Yves Desmet (D&D Isoltechnics)Een bedrijf dat actief is in de isolatiesector, heeft vanzelfsprekend al een streepje voor op vlak van duurzaamheid. Toch steekt D&D Isoltechnics uit Sint-Pieters-Leeuw er met kop en schouders bovenuit. Niet alleen werken ze zelf op een duurzame manier, daarnaast ontwikkelen ze nieuwe technieken die de hele sector kunnen verduurzamen. D&D Isoltechnics is één van de deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO).

“Achter een core business die te maken heeft met duurzaamheid – isoleren doen we namelijk om energieverlies tegen te gaan – schuilt eigenlijk een heel ‘onduurzaam’ proces”, vertelt Yves Desmet, CEO van D&D Isoltechnics. “Bedrijven en huizen worden immers al 50 jaar geïsoleerd met rotswol en glaswol. Het proces om steen of glas te smelten vraagt echter veel energie en het resultaat is vezelachtig. Bovendien wordt het materiaal vaak in het buitenland gemaakt, waardoor de producten met vrachtwagens tot bij ons gebracht worden en van bij ons weer naar de werf. En door de vorm van het isolatiemateriaal – voorgemaakte halve cilinders – wordt daarbij veel lucht vervoerd en gestockeerd. Tot slot is er geen recyclage mogelijk van isolatiemateriaal. Verbranden kan immers niet, dus op het einde van de levenscyclus wordt het materiaalafval gewoon gedumpt.”

"Mijn intentie is vooral om altijd nieuwe technieken te ontdekken om dingen efficiënter te doen verlopen. Het resultaat van die innovaties kunnen we vervolgens in de markt zetten om, samen met onze klanten, ook onze concurrenten aan te zetten om duurzamer te ondernemen.”

“Wij willen daar verandering in brengen. We hebben in samenwerking met de KU Leuven een sensor ontwikkeld en gepatenteerd – SENS-YD – die op de isolatieafwerking geplaatst kan worden en continu monitort of er vocht, waterinsijpeling, condens of lekken zijn in de isolatie. Op die manier kan een lek of waterinsijpeling tijdig en van op afstand gedetecteerd worden en kan de isolatie op een efficiënte manier onderhouden worden. Hierdoor moet de isolatie alleen verwijderd en vervangen worden als het nodig is. Het prototype wordt nu al gebruikt in een aantal bedrijven en we zijn van plan om dit zeer binnenkort te commercialiseren.”

“Bovendien hebben we een proces ontwikkeld en gepatenteerd om een nieuw soort leidingisolatie te fabriceren, maar deze keer duurzaam in productie, bij gebruik en bij recyclage. We gebruiken hiervoor perliet of vliegas (restanten van verbrandingsovens, red.) of andere niet-brandbare duurzame grondstoffen of restanten. Bovendien kan deze dan op de werf op maat gefabriceerd worden in de vorm van matten, volgens het one size fits all-principe. Resultaat: geen lucht nodeloos verpakken en vervoeren. Ook dit systeem willen we op termijn commercialiseren. ”

“Ik ben ingenieur van opleiding, waardoor ik niet zo commercieel ingesteld ben als de meeste managers. Mijn intentie is vooral om altijd nieuwe technieken te ontdekken om dingen efficiënter en beter te doen verlopen”, verklaart Yves. “Het resultaat van die innovaties kunnen we vervolgens in de markt zetten om, samen met onze klanten, ook onze concurrenten aan te zetten om duurzamer te ondernemen.”

Duurzaam personeelsbeleid

Maar duurzaamheid kan breder geïnterpreteerd worden dan dat. In 2015 kreeg D&D Isoltechnics immers al een hr-prijs voor duurzaam personeelsbeleid. “Wij hebben meer dan 20 nationaliteiten binnen onze groep van 50 arbeiders. ”

Yves Desmet (D&D Isoltechnics)“Het is iets wat je niet leert in de unief, hoe je zo’n divers team op poten zet. Met mijn technische achtergrond had ik absoluut geen kaas gegeten van het hr-aspect. Het is tof dat dit zo natuurlijk gegroeid is in onze organisatie. Twaalf jaar geleden hadden we immers één arbeider van vreemde afkomst in dienst, die hier in het dorp woonde. Die bracht dan zijn broer, neef of buur aan, die van mij een kans kreeg binnen het bedrijf. De werknemer stond er wel op dat hij de nieuwe persoon mocht opleiden, zodat hij ervoor kan zorgen dat de medewerker het vak goed leerde. Dit soort ‘sociale druk’ zorgt voor een goede opleiding en voor gemotiveerde mensen, zonder dat ik een beroep moet doen op een selectiekantoor.”

“Mensen vertrouwen en verantwoordelijkheid geven, werpt echt zijn vruchten af. Het heeft gezorgd voor een redelijk zelfstandig team, waardoor we maar drie projectleiders nodig hebben voor vijftig medewerkers. Voor mij is maar één ding belangrijk: wederzijds respect. Van mij naar de medewerkers toe en andersom. Het feit dat ik vroeger vaak mee naar de werf ging en ook isolatie installeerde, heeft mij bijvoorbeeld veel respect opgeleverd.”

“De medewerkers werken hier ook graag, want het verloop is heel laag, om niet te zeggen onbestaande. De enige persoon die hier ooit zelf vertrokken is, wilde terug naar Turkije om schapen te gaan hoeden en dicht bij zijn familie te zijn,” glimlacht hij.

“Het fijne aan deelnemen aan het VCDO is dat je ook nieuwe mogelijkheden ontdekt op vlak van duurzaamheid, naast de dingen die je al doet. De volgende stap die we met het bedrijf graag zouden nemen, is het vergroenen van onze vloot. Het enige probleem is dat er nog geen elektrische bestelwagens op de markt zijn. We bekijken wel de mogelijkheden van CNG, maar als je dan eens naar Oostende en terug rijdt, is je tank al snel leeg. Zodra er een goed alternatief is, stappen we sowieso over.”

SDGs

Tekst: Nele Hiele - Foto's: Studio Dann
Dit artikel verscheen eerder in Ondernemers Vlaams-Brabant, editie februari.

Meer weten over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen? 
Contacteer dan astrid.deman@voka.be of kristien.depraetere@voka.be
Proximus