Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Duurzame bedrijven sparen duizenden autokilometers uit

Duurzame bedrijven sparen duizenden autokilometers uit

  • 23/09/2020

‘Duurzaam ondernemen is voor ons niet alleen een principiële keuze, het is ook de meest economische’, zegt Jo De Backer, CEO van Niko en laureaat van het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Met dit traject begeleidt Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland bedrijven en organisaties om duurzaamheid te verankeren in hun DNA en helpt ze hen ook concrete doelstellingen te behalen.

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen helpt bedrijven om toekomstgericht te denken, door jaarlijks een actieplan op te stellen met duurzaamheidsdoelen en deze te integreren in hun organisatie. Onder het toeziend oog van een ervaren evaluatiecommissie zetten zij stappen om een lagere impact op het klimaat en energie te hebben, gelukkigere werknemers tewerk te stellen en een organisatie te vormen die een positieve impact heeft op de samenleving.

Op 23 september werden tien bedrijven voor de eerste keer in de bloemetjes gezet voor hun duurzame inspanningen en ontvingen zij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen. Samen voltooiden ze 144 acties, verspreid over alle domeinen van duurzaamheid: planeet, mensen, welvaart, vrede en partnerschappen. Zo kregen meer dan 150 werknemers sportcoaching, duizenden autokilometers werden vermeden door in te zetten op fietsleaseplannen en maar liefst 14 nieuwe partnerschappen werden aangegaan met scholen, universiteiten, ngo’s en concullega’s.

Hoewel de uitreiking door Covid-19 virtueel moest doorgaan, werd het toch een feestelijk moment. Om het duurzaamheidsidee te onderstrepen, kregen de laureaten allemaal een aperobox met streekproducten. Tijdens de virtuele uitreiking lichtte elk van de gelauwerde bedrijven kort toe op welke realisatie ze het meest trots waren. Ook werden de tien nieuwe deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen voorgesteld.  
Verspreid over een heel jaar voltooien organisaties minstens tien actiepunten die een positieve impact hebben op vlak van hun werknemers, hun impact op de planeet, hun partnerschappen en hun omgeving. Bijgestaan door Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland identificeren ze hun sterke punten, valkuilen en opportuniteiten en kiezen ze op welke punten ze zullen inzetten, om zo jaar na jaar verder te werken aan duurzaamheid én aan de toekomst.

Jan Thomas, CEO van ingenieursbureau SBE uit Sint-Niklaas en één van de laureaten, beaamt de meerwaarde van het traject: ‘Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen daagt je uit om onmiddellijk initiatieven op te starten en jaar na jaar nieuwe stappen te zetten’.

Alle laureaten besloten om ook volgend jaar deel te nemen en zo in Vlaanderen pioniers te worden op duurzaamheidsvlak. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met helen.jacobs@voka.be of meer informatie vinden op www.voka.be/vcdo.

 

Kom meer te weten over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen

Klik hier
AW_Welt_6stappenplan