Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Duurzame acties verdienen zichzelf terug

Duurzame acties verdienen zichzelf terug

  • 27/03/2024

Met 92 jaar ervaring is BEMAX, een steengoede leverancier van betonproducten. Ze zijn gespecialiseerd in zowel regenwateropvang, -hergebruik en -infiltratiesystemen als afvalwaterzuivering voor de woningbouw. Yelle Van den Eeden zet zo het werk van zijn betovergrootvader Max Pels voort, samen met zijn ouders Hanne en Merijn.

Bij BEMAX kan je terecht voor regenwaterputten en -filters, waterzuiveringsinstallaties zoals IBA’s, septische putten en vetafscheiders, toezichtputten en ophogingselementen, holle lateien, combilateien en afstandhouders voor bestratingen.

Betonmenger van 1 en 3 pk
Max Pels startte 92 jaar geleden een beton- en bouwmaterialenbedrijf in Alken. Twee elektromotoren van 1 en 3 pk zorgden voor de aandrijving van de betonmenger en triltafel,  waarmee hij betonproducten maakte zoals dakpannen, blokken en putbuizen. Zijn kleinzoon met dezelfde naam bouwde de betonfabriek verder uit met lateien en regenwaterputten. Eind jaren negentig kwam het bedrijf in handen van de Ierse bouwmaterialengroep C.R.H., die in Alken bleef tot 2014. Datzelfde jaar startten Hanne en Merijn, op dezelfde locatie, hun eigen nieuwe betonfabriek op: BEMAX. Merijn staat in voor de productie, de klanten en vergunningen. Hanne neemt de financiën en hr voor haar rekening.

Zand en grind
Yelle Van den Eeden woonde met zijn ouders en zus naast het betonbedrijf en zo raakte hij in de ban van machines, heftrucks en beton maken met zand, grind en cement. Het hoeft niet te verbazen dat Yelle sinds zijn 22ste vast werkt in het familiebedrijf dat vandaag zo’n 27 medewerkers telt. “Ik heb nooit iets anders willen doen, al was ik vrij om te kiezen.” Daarmee vertegenwoordigt Yelle de 5de generatie. Starten deed hij in de fabriek om te begrijpen hoe alle machines werken, waarna hij evolueerde naar kantoor­werk en klantencontact. Graag zet hij zijn helm op en trekt hij de veiligheidsschoenen aan om – safety first – enkele uren aan 1 van de 7 productielijnen te werken, een ideale afwisseling voor Yelle. “Fijn dat mijn ouders me vanaf dag 1 betrokken bij alle beleidsbeslissingen.”

Voka Charter Duurzaam Ondernemen
Onder stimulans van Yelle neemt BEMAX voor het derde jaar deel aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, gelinkt aan de 17 SDG’s. Hierbij is het de bedoeling dat je elk jaar 10 tot 12 projecten plant die de duurzaamheid van je bedrijf verbeteren. Zoals opleidingen verzorgen voor de medewerkers, doorgedreven afval sorteren, 100% biologisch afbreekbare ontkistings­olie gebruiken, duurzame innovaties ontwikkelen bij de betonproductie of produceren met cement die 15% minder CO2-uitstoot heeft. Yelle: “Die acties gaan heel breed: van je eigen CO2-uitstoot bepalen en het opmaken van een plan om die te verlagen, of inzetten op het welzijn van je medewerkers tot en met de CO2 van je leverancier in kaart brengen, de zogenaamde Scope 3.”

Afval bestaat niet meer
Een van de acties die Yelle heeft opgezet, is investeren in hernieuwbare energie via zonnepanelen. De nieuwe geïsoleerde fabriekshal, in aanbouw, wordt ook voorzien van zonnepanelen, vloerverwarming en warmtepompen. Zo zullen ze het hele jaar rond zelfvoorzienend zijn in hun energiebehoeften. Een andere actie is regenwater gebruiken bij de productie van hun betonproducten. Ondergronds hebben ze een voorraad van 200.000 liter regenwater. Een derde actie: daar waar betonrestafval vroeger werd afgevoerd, gaat dit nu door de betonbreker en verwerken ze dit gedoseerd in hun eigen productie. Hier gaat dus geen betonafval meer buiten. “Het Voka Charter is een goede zaak. Je zou denken dat inzetten op duurzaamheid geld kost. In de praktijk zie je dat alle investeringen zichzelf terugverdienen. Het is een must voor alle bedrijven. Hoe sneller je ermee aan de slag gaat, hoe beter.” 

Contactpersoon

Edith Magyar

Adviseur eigenaars-ondernemers

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie