Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Duurzaamheid in beton gegoten bij Ebema

Duurzaamheid in beton gegoten bij Ebema

  • 02/10/2023

Via het Voka Charter Duurzaam Ondernemen kunnen Limburgse ondernemingen duur­zaam­heids­acties verankeren in hun DNA. Een van die bedrijven is Ebema, dat dit jaar een SDG Pioneer-traject succesvol afrondde en daarom vorige maand een felbegeerd VCDO-certificaat ontving. We gingen op bezoek bij Livia Tasco, kersverse projectmanager duur­zaamheid bij Ebema.

‘Ebema verbetert ruimte’. Met die baseline ontwikkelt en produceert het Zutendaalse bedrijf al vele decennia een breed gamma van betonproducten voor tuin, terras, woning én openbare ruimte. De laatste jaren eist het duurzaamheidsaspect bij de productie en toepassing van deze producten een steeds prominentere plaats op. “We werken in een sector die op het vlak van ecologie niet de beste reputatie heeft”, zegt Livia Tasco. “Toch investeren we al vele jaren in duurzaamheidsacties op diverse vlakken, van milieuvriendelijkere productieprocessen tot het creëren van optimale werkomstandigheden voor onze medewerkers. We hadden echter dringend nood aan een duidelijk begeleidend kader. Dit vonden we in het VCDO-traject SDG Pioneer.”

Ook gezond en veilig werken

“Het begrip ‘duurzaamheid’ wordt nog te vaak geassocieerd met milieu- en klimaatgerelateerde aspecten, zoals de ecologische voetafdruk van productie en transport, energieverbruik en het hergebruik van restmaterialen”, aldus Livia. “Toen we enkele jaren geleden het charter ondertekenden, namen we de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN grondig onder de loep. Naast milieu en klimaat kwamen onder meer ook verantwoorde consumptie, armoedebestrijding, gezond en veilig werken en het investeren in professionele groei van collega’s in beeld. Dankzij onze deelname aan het SDG Pioneer-traject zijn we erin geslaagd om binnen Ebema een draagvlak te creëren, ook bij onze externe stakeholders.”
 

Livia Tasco, Ebema
Livia Tasco, Ebema


Boombunkers en Onumenten

Hoe ze bij Ebema hun slagzin ‘Ebema verbetert ruimte’ in de praktijk omzetten? Livia geeft enkele voorbeelden: “Kijk naar ons uitgebreide assortiment van waterdoorlatende producten of onze boombunkers waardoor openbare besturen en tuinaannemers de beste groeiomstandigheden voor bomen kunnen voorzien. We zijn ook trots op onze Onumenten, zitbanken op begraafplaatsen die bezoekers uitnodigen tot een moment van bezinning. En met onze 3 bedrijfsvestigingen aan het water zetten we maximaal in op vervoer via binnenvaart, waardoor we onze ecologische voetafdruk blijven verkleinen.”

Duurzaamheid als proces

Het behaalde SDG Pioneer-certificaat – uitgereikt tijdens een Voka-event bij Ebema – is voor Livia en al haar collega’s een mooie erkenning van alle inspanningen die binnen Ebema geleverd worden. “Dit certificaat is zeker geen eindpunt, het vormt het startsein om onze duurzaamheidsacties in structurele projecten te gieten. Om er zo voor te zorgen dat ondernemen met een hart voor mens en milieu vanzelfsprekend wordt. Dankzij deze Voka-kwaliteitsstempel ontdekken onze externe stakeholders dat we een pioniersrol in duurzaamheid blijven opnemen.”

Gestart met VCDO of al een paar stappen verder

Limburgse ondernemingen werken hard aan duurzaamheid. De SDG-trajecten Pioneer, Champion en Ambassador volgen elkaar op en leggen progressieve duurzaamheidseisen op aan de deelnemers.

  • 20 ondernemingen ontvingen een certificaat van deelname om aan te tonen dat ze gestart zijn met VCDO.
  • 46 ondernemingen ontvingen een certificaat voor een succesvolle afronding van het werkingsjaar binnen SDG Pioneer.
  • 3 ondernemingen binnen SDG Champion.
  • 3 ondernemingen binnen SDG Ambassador, waar voor het eerst certificaten voor worden uitgereikt.
    Deze trajecten volgen elkaar op en leggen progressieve duurzaamheidseisen op aan de deelnemers.

Goed bezig!

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie