Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Duurzaam ondernemen vanuit een designzetel

Duurzaam ondernemen vanuit een designzetel

  • 09/10/2020

Charles en Ray Eames, Maarten Van Severen, Isamu Noguchi. Iedereen (her)kent wel de meubels die deze ontwerpers uit hun pen toverden. De rode draad? Die ontwerpen maakten ze voor Vitra, een wereldspeler en voorloper in de wereld van design. Met meubels die gemaakt zijn om hun eigenaar te overleven, staat duurzaamheid sowieso al hoog in het vaandel van Vitra, maar met hun deelname aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) gaat Vitra België the extra mile. “We willen niet gewoon meesurfen op de acties van het hoofdkantoor in Zwitserland, maar ook lokaal mee het verschil maken.”

Tekst: Mathieu Wouters – Foto’s: Vitra

Het duurzame verhaal van Vitra is er eentje dat organisch gegroeid is. Het vertrekpunt is uiteraard het unieke design van de meubels en interieurstukken, zegt Marketing Manager bij Vitra België Els Huijgens. “We laten ons niet leiden door modes of trends. Ook al zal je soms wel een bepaalde tijdsgeest proeven in bepaalde ontwerpen, onze stukken zijn tijdloos. Daarbij maakt ook de doordachte materiaalkeuze dat een zetel, stoel of lamp makkelijk een tweede, derde, zelfs vierde leven kan krijgen. Mocht er toch iets versleten of stuk zijn, dan zijn onze producten zo gemaakt dat je makkelijk onderdelen kunt vervangen.”

Naast het feit dat ze design ontwikkelen die gemaakt is om levenslang mee te gaan, zette het hoofdkantoor in Zwitserland al in 1986 een werkgroep duurzaamheid op poten. “Onze productiesite ligt in Duitsland en daar zijn ze altijd al voorloper geweest op dit vlak”, verklaart Huijgens. “In een tijd waarin duurzaam ondernemen nog niet zo brandend actueel was als vandaag, bekeken ze het productieprocédé en de materialen vanuit een ecologisch en menselijk standpunt. Zo schrapten we in ’91 de productie van een glasvezelstoel. Niet alleen omdat dat materiaal toen slecht gerecycleerd kon worden, maar vooral ook omdat het een erg vervuilend assemblageproces vereiste dat schadelijk kon zijn voor de arbeiders.”

Vitra

1 product = 1 arbeider

Leuk om weten: een Vitra-product wordt telkens door één arbeider van a tot z geassembleerd. “Hij zet aan het einde van het proces zijn eigen stempel op het product en krijgt zo de voldoening van iets gecreëerd te hebben. Naast de mogelijkheid om zo productiecontrole te doen, ontstaat zo jobfierheid bij de arbeider. En dat is bijzonder waardevol.”
 

Lokale ambitie

De grote duurzame keuzes van Vitra worden dan wel op het hoofdkwartier gemaakt, dat wil niet zeggen dat lokale vestigingen niet zelf het verschil kunnen maken. Zo was het de Belgische afdeling, gelegen in Diegem, dat Vitra Circle lanceerde in 2017. “In plaats van jaarlijks een factory sale te doen, wilden we een platform waarbij mensen altijd terecht kunnen voor producten die een tweede leven krijgen. Meubels komen uit de toonzaal, van bij klanten of op openbare plaatsen terug bij ons met de nodige slijtage. Wij gaan die dan reinigen en herstellen en bieden dan aan verminderde prijs aan.”
“Door dit initiatief is het duurzaamheidsverhaal ook lokaal beginnen leven en kwamen we met Voka Vlaams-Brabant in contact. Dankzij het VCDO kregen we een kader waarbinnen we dankzij soms kleinschalige acties een verschil kunnen maken”, zegt Huijgens. “Het makkelijkste was geweest om mee op de acties en het beleid van de hoofdzetel te surfen, maar binnen ons team was er de drive om ook zelf initiatief te nemen. Sindsdien is er een werkgroep met mensen uit verschillende afdelingen die onze duurzaamheidsacties opzetten en toetsen met Voka.”

Kleine acties zorgen voor grote impact

“Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen gaf een nieuwe dynamiek aan het lokale duurzaamheidsverhaal. Collega’s zagen in dat ook kleine acties impact hebben en gingen niet alleen ideeën voorstellen maar ook zaken die we hier doen, thuis toepassen”, verteld Huijgens enthousiast. “De ondersteuning en feedback van Voka is erg handig en vormt vaak een bron van inspiratie en motivatie. Tijdens de netwerkmomenten – die ik erg waardevol vind – ontdek je nieuwe voorbeelden waarbij we geregeld dachten ‘dat kunnen wij ook’, waarop we ze dan vertalen naar onze eigen situatie.”

Het VCDO is opgehangen aan de 17 Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties. Daarin komt niet alleen het ecologische (planet) aspect aan bod, maar ook people, prosperity en partnership. Een voordeel, vind Huijgens, want het dwingt je na te denken over minder voor de hand liggende elementen. “Een fijn voorbeeldje vind ik ons initiatief voor gendergelijkheid. We worstelden al een tijdje met het concept van secretaressedag, dat we niet meer van deze tijd vinden. Daarom schenken we voortaan die dag iedereen een geschenkje dat we duidelijk kaderen in ons streven naar gendergelijkheid. Het is een win-win verhaal, want onze werknemers zijn blij met de attentie en onze boodschap komt veel beter aan”, besluit Huijgens.

Zelf aan de slag met duurzaamheid

Welke tips heeft Els Huijgens voor ondernemers die een duurzaamheidsbeleid willen opstarten? “Zorg er eerst en vooral voor dat je draagvlak hebt. Betrek mensen uit alle lagen van het bedrijf zodat iedereen zich betrokken en aangesproken voelt. Een duurzaamheidsteam samenstellen zoals wij deden, zorgt ervoor dat initiatieven niet vanuit directie worden opgelegd, maar eerder van onderuit komen. Als je bepaalde veranderingen doet, communiceer er dan over en kader dat je bepaalde keuzes maakt vanuit je duurzaamheidsverhaal. Door dat geregeld te doen, gaat het haast vanzelf leven in je onderneming.”

Vitra

Over VCDO

Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) biedt jouw onderneming de mogelijkheid om duurzaam ondernemen concreet vorm te geven. Elke onderneming - uit eender welke sector en van verschillende grootte - kan dankzij het VCDO via een actieplan op maat resultaatgericht en continu optimaliserend werken aan duurzaam ondernemen.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Binnen de tijdspanne van een jaar onderneemt je bedrijf een aantal acties gelinkt aan de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de VN. Je kan daarbij rekenen op advies en tips van onze experten. Op het einde van het actiejaar toon je je realisaties aan een team van onafhankelijke deskundigen. Na een positieve evaluatie ontvang je het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Wie gedurende drie opeenvolgende jaren acties realiseert binnen elk van de zeventien duurzaamheidsdoelstellingen van de VN ontvangt het internationaal erkend UNITAR-certificaat, gelinkt aan de VN.

Meer info
Neem contact op via duurzaamondernemen.vb@voka.be of 016 89 19 76 en we komen graag bij u langs voor meer info tijdens een vrijblijvend gesprek.

Contactpersoon

Astrid De Man

Duurzaam Ondernemen

Proximus

Artikel uit publicatie