Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • "Duurzaam ondernemen is meer dan alleen eerlijke koffie leveren"

"Duurzaam ondernemen is meer dan alleen eerlijke koffie leveren"

  • 09/04/2018

Geert Windels, Idé Coffee SystemsDuurzaam ondernemen is bij Idé Coffee Systems uit Mollem (Asse) geen loos begrip. De leverancier van koffiemachines en koffie aan bedrijven is immers de enige verdeler van Fair Trade Original koffie en thee in heel België. Liefst zeventig procent van de klanten kiest voor de Fair Trade Original koffie en thee van Idé Coffee Systems. Zaakvoerder Geert Windels gaat nu een stap verder en ondertekende het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en zet elf acties op het getouw om zijn bedrijf en bedrijfsactiviteiten duurzamer te maken.

“Ik richtte Idé Coffee Systems op in 2003 zonder klanten. Vandaag bedienen we over heel het land zo’n kleine duizend klanten”, zegt zaakvoerder Geert Windels (48) trots. “Het bedrijf werd opgericht in Evere (Brussel), verhuisde dan naar Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem) en in 2011 kochten we hier in Mollem (Asse) een bedrijfsgebouw. Ik ben zelf  geboren en getogen in Tielt, studeerde licentiaat Bedrijfseconomische Wetenschappen en woon in Wingene."

"Alle dagen de Brusselse Ring over rijden richting Zaventem werd door de vele en lange files echt teveel. Ik verloor veel te veel tijd en ik zocht een betere uitvalsbasis. Die vond ik in de industriezone in Mollem. Ook voor onze werknemers is dit een verbetering, want ze staan minder in de file, al blijven files wel een probleem voor onze mobiliteit. Ik probeer onze commerciële mensen in te zetten in de regio waar ze wonen. Dat lukt niet altijd, maar ik probeer er wel rekening mee te houden. Files zijn niet productief en we proberen die zoveel mogelijk te vermijden. Zo laadt onze chauffeur die in Brussel moet leveren al om 6 uur ’s ochtends zijn wagen, om tegen 7u30 zeker in Brussel te zijn.”

Eerlijke koffie

“Aanvankelijk wilde Idé Coffee Systems een alternatief worden voor Nespresso, maar tegen reclamecampagnes van George Clooney konden we het niet halen. We richtten ons vervolgens op eerlijke koffie, een product waar veel vraag naar is bij bedrijven. Ondernemers willen een goede koffieleverancier, want koffie is dé motor van elk bedrijf. Liefst 70 procent van onze klanten –allemaal KMO’s tussen 5 en 50 werknemers- kiest bovendien voor eerlijke koffie, waar we in gespecialiseerd zijn. In 2014 namen we de koffie-afdeling over van het Nederlandse ‘Fair Trade Original’ uit Bierbeek. Daardoor zijn we de enige verdeler van Fair Trade Original koffie en thee in heel België."

"Overheerlijk en duurzaam eerlijk, met respect voor mens en milieu. We geloven heel sterk in die boodschap. Dat we nog steeds groeien, bewijst dat dit de juiste aanpak is."

"Vandaag leveren we elke dag aan zo’n 30 klanten koffie en thee. Wij bieden het grootste gamma aan Fair Trade koffiebonen, koffie- en theesmaken aan, telkens met zorg gekweekt, verwerkt en samengesteld. ‘Overheerlijk en duurzaam eerlijk. Met respect voor mens en milieu. Niets smaakt beter’: dat is onze boodschap naar de klanten toe. We geloven daar heel sterk in. Het feit dat we nog altijd groeien, bewijst dat dit de juiste aanpak is. In een jaar tijd hebben we vier extra medewerkers aangeworven zodat we nu met 13 gedreven werknemers zijn die in onze machines en producten geloven. Er komt tevens meer en meer vraag uit Oost- en West-Vlaanderen. Omdat ik zelf niet alle klanten daar kan opvolgen, is er specifiek voor die regio een extra kracht aangeworven.”

Elf acties

‘Duurzaam ondernemen’ betekent voor Idé Coffee Systems niet alleen het leveren van ‘eerlijke koffie’. Het bedrijf wil daar veel verder in gaan. Windels: “Ik geloof echt in duurzaam ondernemen en trek die lijn door naar onze mensen en onze onderneming zelf. ” Daarom tekende Geert Windels het Voka Charter Duurzaam Ondernemen en stelt hij acties voor om elf doelstellingen te halen.

Windels: “De eerste reeks maatregelen komen het welzijn van de medewerkers ten goede. Zo gaan we een onthaalbrochure maken voor mensen die erbij komen. Er wordt ook aan het HR-beleid gesleuteld. Er komen functioneringsgesprekken waardoor we kunnen opmaken of de medewerker zich goed in zijn vel voelt, welke aandachtspunten er zijn en wat we kunnen verbeteren. Tevens zal er gratis fruit ter beschikking worden gesteld om onze werknemers aan te zetten gezond te eten.”

Nice place to work

“En ook de werkomgeving wordt aangepakt. Zo wordt het bedrijfsgebouw verbouwd tot een ‘nice place to work’. We kochten het gebouw hier in Mollem enkele jaren geleden, maar het moet echt gemoderniseerd worden. Daarom investeer ik zo’n 500.000 tot 600.000 euro in de uitbreiding van ons bedrijfspand met moderne kantoren, meer opslagruimte en een mooie showroom zodat zowel onze eigen medewerkers als de klanten er zich goed voelen. Er wordt naast het gebouw van 600m² een aanpalend gebouw opgetrokken van 500m², zodat we bijna verdubbelen qua oppervlakte. De werken starten al in juni dit jaar en zullen na enkele maanden afgerond zijn.”

Personeel Idé Coffee Systems

Groene stroomleverancier

Windels wil de milieu-impact van het nieuwe bedrijfsgebouw zo laag mogelijk houden. “Er komt LED-verlichting met
bewegingsdetectoren, muren en daken worden geïsoleerd, we gaan overschakelen op een 100% groene stroomleverancier en zullen bestaand kantoormeubilair door Nearly New Office Furniture (NNOF) laten recycleren”, legt de zaakvoerder uit. “Op het bedrijfsterrein komt ook een waterbuffer. We gaan onderzoeken of we daar waterplanten of grassen in kunnen voorzien en –waarom niet- ook kikkers, zodat we een kleine tuin of parkje creëren. Daarnaast komen er planten in onze kantoren.”

"Duurzaam ondernemerschap moet nog meer dan vandaag deel uitmaken van onze identiteit, zodat alle stakeholders weten dat we daar écht voor gaan."

Geert Windels rijdt zelf ook met een elektrische wagen. Die wordt opgeladen door de elektriciteit die wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak van het bedrijf. Windels: “Idé Coffee Systems heeft een wagenpark van 9 voertuigen. Het zijn diesels, maar die zullen op termijn vervangen worden door milieuvriendelijkere wagens. Nu willen we al een verschil maken door opleidingen eco-driving aan onze medewerkers te geven.”

Recycleren

“Ook naar onze producten toe gaan we kijken wat we duurzamer kunnen doen. We gaan onderzoeken of we bekers kunnen laten recycleren tot andere producten zoals bijvoorbeeld wc-papier. We bekijken of het mogelijk is om koffiegruis te hergebruiken als grondstof, bv. als mest voor champignonkwekerijen. Het is niet zeker dat we deze doelstelling zullen halen, maar we willen het wel bestuderen of het economisch en praktisch haalbaar zou zijn. Sowieso wil Idé Coffee System ‘duurzaam ondernemen’ ook uitdragen. Dat gaan we onder andere doen tijdens de ‘Week van de Fairtrade’ in oktober dit jaar. Dan zullen we een ludieke actie organiseren. Wat dat precies zal zijn, maken we later bekend. We willen dat Idé Coffee Systems van ‘duurzaam ondernemerschap’ zijn uithangbord maakt. Het moet nog meer dan vandaag deel uitmaken van onze identiteit, zodat alle stakeholders weten dat we daar écht voor gaan”, besluit Windels.

www.idecoffee.be

Tekst en beelden: Joris Herpol

Voka VCDOHeel wat bedrijven zetten actief in op de VN Duurzaamheidsdoelstellingen of SDG's (Sustainable Development Goals). Deze 17 doelstellingen zijn opgebouwd rond 5 pijlers: mensen, planeet, welvaart, vrede en partnerschap. Enkele bedrijven tonen in deze reeks, die in het magazine 'Ondernemers' Vlaams-Brabant verschijnt, hoe je deze SDG's kan realiseren in een onderneming. Meer weten of deelnemen aan Voka Charter Duurzaam Ondernemen? www.voka.be/vlaams-brabant/vcdo

 

Dit artikel verscheen in 'Ondernemers Vlaams-Brabant', editie maart 2018. Lees hier het volledige magazine.

Proximus