Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Duurzaam beleid in de praktijk: VCDO-traject als co-piloot voor MULTIOBUS

Duurzaam beleid in de praktijk: VCDO-traject als co-piloot voor MULTIOBUS

  • 28/09/2023

Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen wil Voka ondernemingen helpen om duurzaam ondernemen te verankeren in hun DNA. Via een actieplan gaan ondernemers en hun medewerkers aan de slag om hun bedrijf of organisatie zo duurzaam mogelijk te maken voor zowel mens als milieu.

Maak kennis met MULTIOBUS, dat momenteel werk maken van een VCDO-traject.
 

De autocar- en autobusonderneming MULTIOBUS uit Tienen is al het langst aan boord van het VCDO-traject. “We startten dit traject in 2018 op”, zegt CEO Olivier Van Mullem. “De doelstellingen van het VCDO sluiten naadloos aan onze bedrijfsfilosofie, namelijk het organiseren van emissievrij en veilig groepsvervoer, met aangename werkomstandigheden voor onze medewerkers. De begeleiding door de Voka-experten is top!”

olivier van Mullem

Wat doet MULTIOBUS?

MULTIOBUS is een groep van vijf busbedrijven die in de regio Oost-Brabant groepsvervoer voor onder meer scholen, verenigingen en bedrijven combineren met ritopdrachten voor De Lijn Vlaams-Brabant.
“Via onderaannemingscontracten rijden onze lijnbuschaffeurs doorheen de hele provincie”, licht Olivier toe. “Sinds mei 2021 beschikt onze vloot over veertien bussen die 100% elektrisch rijden. Hiermee tonen we aan dat het perfect mogelijk is om in Vlaanderen Zero Emissie-bussen in te zetten. Ook voor onze buitenlandse autocarritten maken we maximaal gebruik van energiezuinige voertuigen.”

Pionier in elektrische mobiliteit

“Met MULTIOBUS zijn we in onze sector altijd al een pionier geweest op het vlak van duurzaam vervoer”, zegt Olivier trots. “Die innovatieve mindset zorgt er enerzijds voor dat je af en toe duur leergeld betaalt, maar levert ons bedrijf ook belangrijke voordelen op. Wij zetten actief in op onderzoek en ontwikkeling. Onze stakeholders – lokale besturen, scholen, vzw’s, verenigingen,… – hechten trouwens steeds meer belang aan groene mobiliteit.”

Duurzaamheidsstrategie onder de loep

Die maatschappelijke trend was voor Olivier en zijn medewerkers een van de redenen om in 2018 in te stappen in het VCDO-traject. “Dit traject is voor ons erg nuttig om onze bestaande duurzaamheidsstrategie te scannen. Het VCDO biedt ons immers een duidelijk kader om uit te zoomen, zodat we onze acties kunnen bijsturen waar nodig. Want duurzaam ondernemen gaat heel ruim, van welzijn op het werk tot energie-efficiëntie en van diversiteit op de werkvloer tot armoedebestrijding. In ons VCDO-actieplan trachten we al deze thema’s aan bod te laten komen. Zo besteden we aandacht aan veilige en ergonomische werkomstandigheden voor onze chauffeurs, zorgen we via ontharding voor meer groen in onze stelplaatsen, investeren we in bijscholing en training voor onze technici en chauffeurs en zetten we via het aanwerven van vrouwelijke chauffeurs volop in op diversiteit ‘on the road’. Blijvend leren is ook een belangrijk thema bij MULTIOBUS.”

VCDO-traject structureert en inspireert

Olivier is erg lovend over de ondersteuning vanuit Voka: “Hun experten reiken ons heel wat nuttige tips aan, op maat van onze bedrijvengroep. Via regelmatige gesprekken volgen ze alle actiepunten accuraat op, waardoor we steeds ‘on track’ blijven van de te realiseren actiepunten. Ook hun benchmarking met collega’s uit onze sector is voor ons erg waardevol. Dit werkt inspirerend en motiverend.”

MULTIOBUS

Opgericht in: 2016
CEO: Olivier Van Mullem
Aantal medewerkers: 250
Activiteiten: Groepsvervoer via autobus- en autocarverhuurdiensten, inclusief taxiservice en luchthavenvervoer.
 

Contactpersoon

Sophie Dings

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier
Proximus