Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Duurzaam beleid in de praktijk: IPARC - de kunst van duurzaam ondernemen

Duurzaam beleid in de praktijk: IPARC - de kunst van duurzaam ondernemen

  • 28/09/2023

Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen wil Voka ondernemingen helpen om duurzaam ondernemen te verankeren in hun DNA. Via een actieplan gaan ondernemers en hun medewerkers aan de slag om hun bedrijf of organisatie zo duurzaam mogelijk te maken voor zowel mens als milieu.

Maak kennis met IPARC, dat momenteel werk maakt van een VCDO-traject.
 

Van Tienen trekken we richting Kampenhout, voor een bezoek aan IPARC, een coöperatieve van partners die gespecialiseerd zijn in de restauratie en conservatie van kunstvoorwerpen. Eind 2020 besliste Managing Partner Leen Gysen samen met haar team om deel te nemen aan het VCDO-traject. “Binnen IPARC staat duurzaam ondernemen al jaren hoog op de agenda. De expertise en knowhow vanuit Voka biedt ons extra houvast en structuur om onze duurzame acties succesvol uit te rollen.”

Leen Gysen

Wat doet IPARC?

“Met IPARC – dat staat voor International Platform for Art Research and Conservation – bieden we publieke en private kunsteigenaars een platform aan om hun kunstwerken vakkundig te laten restaureren en te bewaren”, aldus Leen. “Ons klantenbestand is heel divers: van lokale besturen en kerkfabrieken tot corporate foundations en kunstliefhebbers. Onze gekwalificeerde restauratoren hebben elk hun eigen specialisme. Ze werken zowel in ons eigen atelier als in situ.” 

Brede waaier van duurzaamheidsacties

Voor een bedrijf als IPARC is duurzaamheid geen loos begrip. Leen: “Het restaureren en conserveren van kunst heeft sowieso een link met dit kernthema. Maar ook bij de aanwerving en tewerkstelling van medewerkers gaan we heel bewust om met een aantal sociale verantwoordelijkheden. Omdat we diverse specialisaties onder één dak hebben, kunnen onze restaurateurs veel extra kennis verwerven. Tegelijk investeren we volop in bijkomende vorming en training. Het borgen van deze gespecialiseerde kennis is trouwens een belangrijk onderdeel van onze missie. En last but not least kiezen we tijdens onze behandelingsmethodes maximaal voor duurzame producten met zo laag mogelijke chemische risico’s en een kleine ecologische voetafdruk.” 

Startschot VCDO-traject

Eind 2020 werd binnen IPARC het startschot gegeven voor deelname aan het VCDO-traject. Het doel volgens Leen? “Een structurerend kader scheppen voor eigen ideeën en realisaties op het vlak van duurzaamheid, zoals een vernieuwende methode om met warmte insecten in kunstwerken te bestrijden of een nieuwe technologie waarmee deze werken kunnen gedetoxifieerd worden. En ook: nieuwe ideeën van medewerkers valoriseren, om zo een nog grotere betrokkenheid bij hen te creëren. En dat blijkt goed te lukken…”

Pragmatische en originele invalshoek

De samenwerking met Voka verloopt zeer aangenaam en vlot. “We appreciëren de pragmatische, hands-on aanpak van de Voka-experten”, bevestigt Leen. “Ook het modulaire aspect, met bouwstenen op maat van onze core business, spreekt ons heel erg aan. De voorbije twee jaar kregen we al veel waardevolle feedback, met vaak originele invalshoeken. Dit levert een aantrekkelijke dynamiek op tussen IPARC en Voka.”

“Het is niet de bedoeling dat we na het behalen van het VCDO-certificaat op onze lauweren gaan rusten. Integendeel, we zullen blijven investeren in onze tweejaarlijkse duurzaamheidsverslaggeving en onze stakeholders blijven inspireren op weg naar ‘people, planet, profit’”, aldus Leen.

IPARC

Opgericht in: 2011
CEO: Leen Gysen
Aantal medewerkers: 15
Activiteiten: Restauratie en conservatie van kunstwerken, collectiemanagement, kunstopslag, onderzoek & analyse

www.iparc.eu

Contactpersoon

Sophie Dings

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier
Proximus