Skip to main content
Map

Durf kiezen, durf ondernemen

  • 01/02/2019

Terwijl ik dit schrijf, verzamelen wereldleiders en het kruim van de internationale zakenwereld opnieuw in Davos. Maar de punten voor sfeer en gezelligheid vallen tegen. Vorig jaar werden de groeivooruitzichten nog enthousiast naar boven bijgesteld; vandaag klinkt er een heel ander verhaal. De toegenomen politieke risico's leiden tot meer economisch pessimisme.

Ook uit de jaarlijkse PwC-enquête bij CEO's blijkt dat ook bij hen - zeker in West-Europa - de politieke instabiliteit plots een topzorg is geworden. En ook de uitgedunde gastenlijst valt op. Donald Trump heeft afgezegd, omdat hij nog altijd druk bezig is met de voortdurende 'shutdown' van zijn regering. Theresa May zit op haar beurt diep in de problemen door de Brexit. En de crisis rond de 'Gele Hesjes' heeft ook Emmanuel Macron doen besluiten thuis te blijven. In eigen land zijn we alleen nog met verkiezingen bezig en kijken we aan tegen een nationale staking. Al die navelstaarderij en egotripperij… Terwijl we zouden moeten focussen op en bezig zijn met de échte uitdagingen!

Zijn we in Vlaanderen en België klaar om het hoofd te bieden aan de veranderingen waarmee we de komende vijf jaar zullen worden geconfronteerd? Zullen onze economie, maatschappij en overheden robuust genoeg zijn om de negatieve effecten van die veranderingen te absorberen? Zullen ze zich snel genoeg aanpassen om te profiteren van de positieve effecten van die veranderingen? Het valt te vrezen van niet: de voorbije vijf jaar ging het economisch goed en waren de maatschappelijke evoluties meestal geleidelijk; de komende vijf jaar zal het echter anders zijn. De vergrijzing slaat nu volop toe en zal ons pensioensysteem en de arbeidsmarkt in hun voegen doen kraken. De economie heeft dringend nood aan overheidsinvesteringen en excellent onderwijs om haar tweede adem te vinden. En dan heb ik het nog niet eens over het klimaat en de digitale transformatie…

“We zouden moeten focussen op en bezig zijn met de échte uitdagingen!”

Bert Mons, Algemeen directeur

Nu is het tijd om doortastend te handelen: we moeten onze economie, maatschappij en overheden drastisch vernieuwen om de vruchten van de veranderingen te kunnen plukken, in plaats van te blijven zitten met de negatieve effecten ervan.

We roepen de volgende Vlaamse en federale coalities daarom op om snelle en gedurfde keuzes te maken, die ons allen vooruit helpen. De beleidsmakers kunnen daarbij rekenen op de Vlaamse ondernemers, die verder zullen ondernemen en aan de kar van innovatie, excellentie, welvaart en jobs blijven trekken. Als die ondernemende attitude ook (nog) meer doorgevoerd zou worden in belangrijke overheidstaken als onderwijs, zorg, mobiliteit en administratie, zouden die ook grotere hefbomen voor verandering worden en ons zo ‘future proof’ maken.

De toekomst ligt in onze eigen handen.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag