Skip to main content
  • Nieuws
  • Duaal leren mag niet uitgesteld worden

Duaal leren mag niet uitgesteld worden

  • 26/11/2017

Op zaterdag 25 november riepen het Katholiek Onderwijs en het Gemeenschapsonderwijs op om het duaal leren met een jaar uit te stellen. Voor Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, is dit onaanvaardbaar. “Ondernemingen staan klaar om in het systeem te stappen en jongeren meer kansen te geven op de arbeidsmarkt. We zijn nu bijna vier jaar aan het spreken over de uitrol van het duaal leren, de proefprojecten tonen het succes van deze leerformule aan. Het wordt nu dus tijd om duaal leren te verankeren,” aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder Voka.

In de zaterdagkrant van De Morgen roepen de onderwijskoepels vandaag op om het duaal leren pas in september 2019 van start te laten gaan. Volgens de koepels is het onderwijs nog niet klaar voor de uitrol van het duaal leren. Ze willen volgend schooljaar de proefprojecten verderzetten en pas het schooljaar daarop over gaan tot een brede uitrol.

Voor Voka, Vlaams Netwerk van Ondernemingen, is dit onaanvaardbaaDuaal lerenr. “Onze ondernemingen hebben zich geëngageerd om mee de schouders te zetten onder dit ambitieus project. Het decreet werd hiervoor al goedgekeurd in september van dit jaar. Iedereen sprak toen van een historische stap, vandaag spreken we van uitstel. Nochtans hebben veel Vlaamse bedrijven zich vandaag al bereid verklaard om mee te werken aan het project. Dat er opnieuw sprake is van uitstel is bijzonder jammer. Willen we duaal leren op brede schaal uitrollen dan moet er snel decretale zekerheid zijn. Bedrijven, scholen en leerlingen willen liever niet als experiment starten maar in een volwaardige richting.”

Uiteraard wil ook Voka een kwalitatieve uitrol van het decreet. “We willen allemaal van duaal leren een succes maken. De mentoropleidingen die voorzien zijn, moeten hier een duidelijke garantie zijn.” Overigens wijst Voka er op dat het decreet ten allen tijde kan bijgestuurd worden waar nodig. Daarvoor is er jaarlijks een verzameldecreet onderwijs.

“Ons onderwijs heeft last van chronisch uitstelgedrag,” aldus Hans Maertens. “Net als in het dossier van de hervorming secundair onderwijs zijn de koepels de remmende kracht op verandering in ons onderwijssysteem. Dat is bijzonder jammer. Ons onderwijs behoort tot de absolute wereldtop, maar als we niet oppassen kunnen we die positie snel verliezen. Onze arbeidsmarkt is meer dan ooit op zoek naar geschikte en gemotiveerde jongeren. Andere landen zijn al heel lang bezig met duaal leren, hier in Vlaanderen is het blijkbaar bijzonder moeilijk om zelfs na vier jaar tot actie over te gaan. Deze demarche van het onderwijs is dan ook bijzonder spijtig.”

Tom Demeyer - Woordvoerder Voka - tom.demeyer@voka.be - 0472 84 15 99

Contactpersoon

IMU - vzw - De Tijd
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez