Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Duaal leren: de ideale mix van leren en doen

Duaal leren: de ideale mix van leren en doen

  • 03/11/2023

Duaal leren – ofwel het ontwikkelen van vaardigheden op school en op de werkvloer – levert heel wat voordelen op voor zowel leerling, werkgever als onderwijsinstelling. Ook in de automotive sector zorgt deze hybride aanpak voor winst op de teller. Hoe kijken Brenda Vernelen (PROVIL) en Kenny Janssens (A&M Group) hiernaar?

Brenda Vernelen is centrum­coördinator duaal leren bij PROVIL (Provinciaal Instituut Lommel). Met al meer dan twintig jaar ervaring – tot 2021 als trajectbegeleider en leerkracht – staat ze met beide voeten in de praktijk bij de uitrol van duaal leren in Limburgse ondernemingen. “Als matchmaker tussen leerlingen en werkgevers merken we vanuit PROVIL dat het toepassen van theoretische kennis in een authentieke werk­omgeving voor een jongere de beste voorbereiding is voor een latere loopbaan. Bovendien blijkt in de praktijk dat duaal leren vaak de kansen vergroot op het vinden van een job na de studies.”

“Ook voor onze school is duaal leren erg waardevol, omdat onze leerlingen de mogelijkheid krijgen om op de werkvloer aan de slag te gaan met het allernieuwste werkmateriaal. Dat materiaal is voor ons vaak te duur in aanschaf. Via onze leerlingen blijven we op de hoogte van nieuwe trends in recente technologieën.”
 

Brenda Vernelen, PROVIL


Aan de slag bij een autodealergroep

Een van de Limburgse ondernemingen die dankbaar gebruik maakt van duaal leren, is A&M Group, een van de drie grootste autodealergroepen in ons land. Deze grote Limburgse automobielgroep trekt al vele jaren de kaart van de combinatie werken en leren, en geeft zo tal van jongeren de kans om in werkplaatsen hun kennis over automechanica in de praktijk toe te passen. Kenny Janssens, Aftersales Manager bij A&M Group, licht toe: “Naast de door Brenda opgesomde voordelen nemen we als werkgever ook onze maatschappelijke rol op om talentvolle jongeren kennis te laten maken met de werkvloer en deuren te openen voor de arbeidsmarkt. Als we hen daarna kunnen aanwerven, dan levert de opgebouwde band met ons bedrijf een win-winsituatie op. Want vaak blijkt ook dat deze jongeren trouwe werkkrachten worden, omdat ze ‘opgroeiden’ tussen onze anciens in het werk­atelier.”

Kenny haalt nog een extra pluspunt van duaal leren aan: “Onze lijst van vacatures staat – jammer genoeg – bol van de knelpunt­beroepen, van automechanieker over wagenvoorbereider tot verantwoordelijke voor de werkplaats mechaniek. Onze samenwerking met het team van PROVIL zorgt ervoor dat de zoektocht naar schaars talent iets makkelijker wordt, tot grote tevredenheid van onze huidige collega’s. Hierdoor bouwen we trouwens ook een mooie voorsprong op tegenover onze concurrenten.”
 

Kenny Janssens, A&M Group


Het beste van twee werelden

Brenda bevestigt dat zowel bedrijven als leerlingen van het 7de (specialisatie)jaar ‘Polyvalente mecanicien personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen’ erg gemotiveerd zijn om een duaal leertraject aan te gaan. “Ons sterke leerkrachtenteam doet elke leerling uitgroeien tot een vakbekwame automecanicien die leert omgaan met moderne leermiddelen en systemen van auto’s om snelle diagnoses uit te voeren. Drie dagen per week werken onze leerlingen, terwijl ze met de bijbehorende algemeen vormende vakken hun diploma secundair onderwijs kunnen behalen. Werkzekerheid gegarandeerd!”

“Dit jaar hebben we trouwens een gloednieuwe opleiding ‘Productie­medewerker Industrie’ voor de tweede en derde graad opgestart, om zo te kunnen voldoen aan de alsmaar stijgende vraag naar werkkrachten bij bedrijven.”

Contactpersoon

Mohamed Abidar

Adviseur arbeidsmarkt

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie