Skip to main content

Duaal leren avant la lettre

  • 12/11/2018

"Duaal leren moet de komende jaren dé standaard en referentie worden", die oproep deed Paul Kumpen tijdens De Rentree in 2016. Een uitspraak die Francis Wanten, voorzitter van Voka - Kamer van Koophandel Limburg, volledig steunt. Als student duaal leren avant la lettre is hij hét schoolvoorbeeld dat het werkt. 

U bent zelf als jonge ondernemer in de zaak van uw vader gestapt, Comfort Energy. Een bedrijf waarbij Industrie 4.0 ook een belangrijke factor speelt?Duaal leren avant la lettre

"Comfort Energy is vandaag de grootste onafhankelijke stookolieverdeler in België. Maar als onderdeel van de holding Hasco Invest gaan we vandaag al een stapje verder door volop in te zetten op duurzame energie. Dat doen we door te investeren in onder andere windmolens, zonnepanelen en relighting. Een bewuste, maar noodzakelijke keuze. Tegen 2020 willen we een CO2-neutrale holding zijn."

Tijdens de instap bij het bedrijf studeerde u ook. U was eigenlijk een student duaal leren avant la lettre. Wat is volgens u het voordeel daarvan?

"Duaal leren brengt studenten dichter bij de realiteit. Studeren krijgt meer zin want de leerstof die men moet leren wordt ineens een bruikbaar middel. Door bijvoorbeeld een theoretisch model mee te nemen naar de werkvloer, krijgt men zo een veel sneller inzicht. Zo zal de verbondenheid zowel naar de toekomstige werkgever als naar de school veel groter worden."

'Dromen, durven, doen en doorzetten' is het motto van Paul Kumpen. Kan u zich daar ook in vinden?

"Helemaal. Als ondernemer is het noodzakelijk om te durven in het water te springen en buiten de lijnen te kleuren, weliswaar beredeneerd. Elke ondernemer, hoe klein of groot ook, hoe jong of oud ook, heeft ooit voor hete vuren gestaan. Dan is het een kwestie van de rug te rechten en door te doen, want op dat moment wordt het verschil gemaakt."

IMU - vzw - OBD
IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant