Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Drie tips voor een goed financieel plan

Drie tips voor een goed financieel plan

  • 05/01/2024

Het samenstellen van een effectief financieel plan vergt grondige overweging. Robin Mees, senior investeringsmanager bij PMV, deelt hier alvast de fundamenten om je te helpen bij jouw financieel plan voor de Entrepreneurship World Cup.

1. Wees realistisch maar ambitieus

Het is essentieel om zowel ambitie als realisme te integreren in het financiële plan. Ambitie is belangrijk om groei en vooruitgang te stimuleren, maar realisme is net zo cruciaal. Een solide kennis van de markt, het team en alle dynamieken binnen de organisatie en verkoopinspanningen kenmerkt dit realisme. Het vinden van het juiste evenwicht tussen ambitie en realisme is van groot belang, evenals het aansluiten bij de markt en het vaststellen van het verwachte marktaandeel.

2. Onderbouw je plan goed

Vaak zien we financiële plannen met een degelijke onderbouwing voor de eerste paar jaar, maar een gebrek aan helderheid en consistentie voor de toekomst. Het is raadzaam om een financieel plan bottom-up te benaderen en vervolgens top-down te challengen. Het uitdagen van de markt, het verwachte marktaandeel en de groeivooruitzichten leidt tot een realistisch plan met solide cijfers. Investeerders kunnen beter worden betrokken door een gedegen uitleg van alle aspecten in het financiële plan.

3. Bekijk je financieel plan vanuit het perspectief van de investeerder

Het is belangrijk om niet alleen naar je eigen bedrijf te kijken, maar ook vanuit het oogpunt van de investeerder. Investeerders streven naar rendement op hun investering en zijn geïnteresseerd in de kosten die hiermee gemoeid zijn. Een investeerder neemt in de eerste jaren kosten voor zijn rekening, maar verwacht dat deze kosten in de loop der tijd verminderen of door de omzet worden gecompenseerd, wat leidt tot een break-even punt. Een financieel plan moet daarom een helder beeld geven van deze ontwikkelingen. Het wordt aangeraden om het plan over een periode van ongeveer vijf jaar op te stellen, waarbij een te korte of te lange periode onzekerheid over omzet en kosten kan veroorzaken.

Deze drie tips vormen een solide basis voor het aangaan van gesprekken met externe investeerders, hoewel er uiteraard nog veel meer aspecten zijn die bij een financieel plan horen.

Deze tips omzetten in de praktijk? 

Maak je klaar om je ondernemersdromen waar te maken met de Entrepreneurship World Cup (EWC), een boeiende competitie die wordt georganiseerd door Voka in samenwerking met GEN-Global. 

Ontdek Entrepreneurship World Cup

Proximus
imu - vzw - Altez