Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Dox ontwerpt interieurs met een hoek af

Dox ontwerpt interieurs met een hoek af

  • 04/02/2022

Familiebedrijf Dox uit Lier timmert al vijf generaties aan de weg en draagt onderwijsvernieuwing hoog in het vaandel. Met behulp van de eigen CONTENTmethode ontwikkelen ze interieurconcepten voor scholen. Dox heeft een reeks eigen modellen, de Dox originals. Eén daarvan - de leerlingentafel ‘deugnietje’ - vindt je terug in klaslokalen overal in de wereld (en is in Europa de meest nagemaakte leerlingentafel). En de jongste jaren vinden ook bedrijven meer en meer hun gading in het gamma van Dox. “Onze ontwerpen zetten aan tot communiceren en connecteren”, zegt CEO Inge Nuyens. “Daar is heel veel nood aan in scholen, maar uiteraard ook in bedrijven. Want moderne bedrijven zijn meer en meer lerende organisaties, waar ontmoeten en interactie heel belangrijk zijn.

Dox is al bijna tweehonderd jaar een begrip in de stad Lier. “De eerste ondernemende Dox die we konden terugvinden is Henri Dox rond 1819”, vertelt Inge Nuyens. “We vermoeden dat de familie Dox al minstens een generatie eerder actief was in houtbewerking en schrijnwerkerij, maar officieel ben ik dus de vijfde generatie die leiding mag geven aan het familiebedrijf. Het was mijn grootvader Jozef Dox die als eerste specifiek meubelen voor scholen is beginnen ontwerpen. Eigenlijk wilde hij eerst dokter worden. Hij maakte een deal met zijn vader dat hij dat één jaar mocht proberen. Wanneer het niet lukte, zou hij in het familiebedrijf stappen.

Mijn overgrootvader was zo blij dat zijn zoon niet geslaagd was, dat hij de fanfare naar het station stuurde op het moment dat hij arriveerde. En achteraf gezien was die fanfare meer dan terecht, want het was mijn grootvader die meer dan zeventig jaar geleden de eerste echte interactieve borden ontwierp, en meubilair voor traditioneel én bijzonder onderwijs.”

Inge Nuyens - CEO DOX

Moedertafel

Een traditie van ontwerpen die kleindochter Inge Nuyens vandaag verder zet. “Van kindsbeen af speelde ik in de fabriek en al op mijn achtste zei ik tegen mijn vader dat ik de zaak ging overnemen”, weet Inge Nuyens. “Op mijn vijftiende ben ik voor het eerst mee gaan helpen in de fabriek en ik ben dat vanaf dan – ook tijdens mijn studententijd in Leuven – blijven doen. Ik ben afgestudeerd als historica en daarna – omdat mijn vader de hulp nodig had – gestart in het familiebedrijf. In 2012 heb ik de zaak overgenomen van mijn zus en schoonbroer en ben ik de koers gaan bepalen. We hebben bij Dox sindsdien volop ingezet op onze kernactiviteit: projectinrichting voor scholen en bedrijven. Als historica ben ik veel bezig met de context. Door de maatschappelijke evolutie, en de enorme evolutie in het onderwijs, kregen we veel vragen om de leeromgeving anders te gaan vormgeven. Die vragen zijn beginnen pieken  vanaf de jaren 2003. We zijn dan meubelconcepten beginnen ontwerpen en ontwikkelen die mee kunnen evolueren met de moderne lesmethodes.” Vandaar komt de slogan interieurconcepten met een hoek af. “Ik probeer letterlijk meubilair te ontwerpen met zo weinig mogelijk hoeken”, legt Inge Nuyens uit. “Dit omdat hoeken afstand creëren en communicatie bemoeilijken, rechte tafels zijn eigenlijk barrières en zorgen voor afstand. Onze meubelen zijn vormen, het gaat hier echt om de vorm. Een mooi voorbeeld is onze moedertafel, dat is een tafel met enkel ronde vormen, de vorm is gebaseerd op een prehistorisch moederbeeld… Hierdoor krijg je het gevoel dat je ‘in de tafel’ zit. Een ideale manier om te connecteren met de andere mensen rond de tafel.”

Al op mijn achtste zei ik tegen mijn vader dat ik de zaak ging overnemen.

CONTENT-methode

Inge Nuyens is van opleiding geen ontwerpster. Al haar creaties ontstaan dus vanuit haar gevoel. “Het onderwijs is de jongste jaren enorm veranderd”, vertelt Inge Nuyens. “Geïnspireerd door maatschappelijke trends en nieuwe technologieën is de manier van lesgeven wezenlijk anders. Het welzijn van leerlingen staat veel meer centraal en ook het individu krijgt meer aandacht. Alleen zijn de klasinrichtingen vaak veel minder mee met de tijd. Leerlingen zitten vaak nog in klassieke lokalen, op een rijtje, aan traditionele banken, een concept dat bijna 150 jaar oud is. Onze Dox-originals zijn de perfecte oplossing voor moderne klaslokalen.

De concepten voor de leeromgevingen ontwikkelen we volgens de CONTENTmethode van Dox (zie ook ‘Klas met een Hoek af’, uitgegeven bij Lannoo). Deze heeft als doel van leerlingen en leerkrachten ‘contente’ mensen te maken. De methode bestaat erin een oplossing uit te werken die naadloos past bij het doel van een klasomgeving en dit doet binnen het vooropgestelde budget en de context. Ook is het een proces waarvoor tijd gereserveerd moet worden. In geen enkel CONTENT-project worden beslissingen overhaast genomen. Scholen maken weldoordachte keuzes in functie van de verschillende doelen die een klasomgeving beoogt, en laten ons toe hun missie en visie te ‘vertalen’ in een passende inrichting. De omgeving als deel van het pedagogisch proces, de omgeving als facilitator van de werking. Iets wat ook meer en meer nodig wordt in bedrijven.”

Circulair: Inrichting-as-a-service

“Dox heeft een écht duurzaam DNA, wij denken en werken al vijf generaties op lange termijn, en hebben een clienteel dat daar heel bewust voor kiest”, licht Inge Nuyens toe. “Omdat we nooit willen inboeten op kwaliteit zijn we zeker niet de goedkoopste leverancier op de markt. Dat kan ook niet als je echt duurzaam wil werken, met degelijke materialen, en consequent in werking. Duurzaamheid betekent ook dat je juist met mensen omgaat en dat ook verwacht van partners en leveranciers. Die duurzame reflex heeft gemaakt dat Dox sinds vijf jaar al werkt met een circulaire formule ‘inrichtingas- a-service’, je betaalt wat je gebruikt. Een ideale oplossing die de nood aan vernieuwing, blijvende flexibiliteit, budget én vraag naar verlaging van ecologische voetafdruk verenigt. Onze meubels gaan 40 tot 50 jaar mee, ondertussen kan de behoefte van een school veranderen. Scholen – of bedrijven, want ook die zien meer en meer de meerwaarde van ons meubilair in – betalen een maandelijkse fee voor hun meubilair. Ze betalen dus voor het gebruik, maar worden geen eigenaar. Op die manier is het mogelijk om wanneer noden wijzigen stukken te vervangen door andere. De ingeleverde meubels gaan naar een nieuwe gebruiker. Dit is een zeer circulair en duurzaam systeem, dat ook zorgt voor een toegankelijk prijskaartje. De volledige nieuwe campus van de Antwerp Management School – zowel leslokalen als burelen, is bijvoorbeeld volledig volgens dit principe ingericht.”

Inge Nuyens - CEO DOX

Ik probeer letterlijk meubilair teontwerpen met zo weinig mogelijk hoeken. Omdat hoeken afstand creërenen communicatie bemoeilijken.

De toekomst is duurzaam

‘Werken aan continuïteit is mijn missie’, stelt Inge Nuyens. ‘En ik heb het geluk goed omringd te zijn door het fantastische team van onze Doxkes, maar ook door een goede Raad van bestuur. Bovendien hebben we sinds twee jaar ook een strategische cel die ons begeleidt in onze ambities en plannen, en die zijn niet gering. Beslissingen worden zo goed afgewogen en onderbouwd, en ik ben omringd door mensen die veel slimmer zijn dan ik en dat ten goede aanwenden voor Dox, wat heerlijk is. Dox wil als bedrijf ook meebouwen aan de maatschappij. Zo zijn we founding member van de Sustainable Transformation Groups, de groep rond circulariteit onder leiding van professor Wayne Visser aan Antwerp Management School. Naast grote bedrijven zoals medestichters BASF, Port of Antwerp, Brussels Airport Company wil Dox hier een duidelijk signaal geven naar andere kmo-familiebedrijven. We willen bewijzen dat concrete actie op gebied van circulair ondernemen voor elk bedrijf is weggelegd. Meer nog, voor ons is het een keuze voor de toekomst, niet alleen voor ons bedrijf maar nog meer voor onze maatschappij, voor de natuur, voor onze kinderen. Een bedrijf is meer dan zijn kernactiviteit, een bedrijf is een kern van een groep stakeholders en van daaruit kan elk bedrijf een eigen stukje bijdragen aan de toekomst. Dox wil op die manier ook de komende tweehonderd jaar deel uitmaken van een duurzame toekomst.”

Meer weten over hoe Voka jouw familiebedrijf kan ondersteunen? 

Ontdek de Family Hub

Artikel uit publicatie