Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Veel goesting in beurzen, maar anders dan vroeger

Veel goesting in beurzen, maar anders dan vroeger

  • 30/09/2021

Eindelijk! Als een van de laatste sectoren mogen er opnieuw volop vakbeurzen georganiseerd worden. Zowel exposanten als bezoekers staan te popelen om tijdens fysieke contactmomenten business met elkaar te doen. Toch heeft de coronacrisis volgens experts een belangrijke ommekeer teweeggebracht in de manier waarop de vakbeurzen in de toekomst georganiseerd zullen worden.

“Het enthousiasme om als exposant én bezoeker als vanouds deel te nemen aan vakbeurzen is enorm,” ervaart Pieter Desmet, directeur Beurzen en Events bij Kortrijk Xpo, de organisatie die samen met Voka - KvK Limburg in oktober de Bedrijvennetwerkdagen in de Trixxo Arena op poten zet. “De mogelijkheid om producten te kunnen demonstreren en het fysieke aspect van netwerken werden tijdens de coronaperiode als een enorm gemis ervaren. Net zoals bij de heropening van de horeca of de kappers kijken deelnemers aan vakbeurzen er erg naar uit om de activiteiten te hervatten. De veiligheid op deze events wordt niet langer in vraag gesteld, waardoor we verwachten dat de grote massa vrij snel de weg naar de vakbeurzen zal terugvinden.”

Overvol

Ook Pieter Desmet en zijn team bij Kortrijk Xpo kijken uit naar de events en beurzen zoals voor de coronapandemie. “De kalender zit overvol door alle activiteiten die we telkens opnieuw hebben moeten verplaatsen en die nu tussen de normale planning op de agenda staan”, zegt hij. “Niet evident voor onze medewerkers, die na een lange periode van inactiviteit nu extra inspanningen moeten leveren. En ze hebben het de afgelopen maanden al zwaar te verduren gehad. De voortdurende onzekerheid over het hervatten van hun werkzaamheden was emotioneel een zware dobber. Hun taak tijdens de coronapandemie was telkens opnieuw de standhouders en de bezoekers te verwittigen van het uitstel en alle formaliteiten rond terugbetaling of verlenging in orde te brengen. Niet simpel om zelf telkens de negatieve boodschap te moeten brengen. Gelukkig reageerden de meeste betrokkenen begripvol, maar toch hebben onze mensen veel te verduren gekregen. Het is dan ook begrijpelijk dat enkele, vooral jongere collega’s intussen voor een andere uitdaging hebben gekozen. Wie zware financiële verplichtingen heeft, opteert in crisistijden logischerwijze voor meer zekerheid.” 

“Elkaar in de ogen kijken en een spontaan gesprek aanknopen is belangrijk om business te doen."

Pieter Desmet, directeur Beurzen en Events bij Kortrijk Xpo

Ter aanvulling

Toch zal het nooit meer zijn zoals tevoren… “We hebben tijdens de lockdowns noodgedwongen geëxperimenteerd met digitale alternatieven”, vertelt de directeur. “Dat ging behoorlijk goed, vooral voor events waar kennisoverdracht aan te pas kwam. Voor congressen en seminaries is het duidelijk dat een online event als waardevol wordt ervaren. Dat aspect van de vakbeurzen zal ook in de toekomst regelmatig digitaal, of tenminste hybride, blijven plaatsvinden. Ook andere online tools, zoals het boeken van afspraken of de consultatie van digitale catalogi, zijn blijvers in deze sector. Anderzijds kan je met een virtuele beleving minder ervaren als met persoonlijk contact. Elkaar in de ogen kijken en een spontaan gesprek aanknopen is belangrijk om business te doen. Een product kunnen tonen en aanraken, blijft essentieel. Vandaar dat het digitale luik louter een aanvulling zal zijn op het fysieke tijdens een vakbeurs.”

Katalysator

Of corona nog andere sporen zal achterlaten in de toekomst? Pieter Desmet denkt van niet. “Sommige mensen zijn nog wat voorzichtig. En bij verplaatsingen, bijvoorbeeld in de gangen tussen de stands, zullen mensen soms nog opteren om hun mondmasker op te zetten. Maar de vakbeurzen vallen officieel onder het handelsprotocol, wat wil zeggen dat onze organisatie gelijkgesteld wordt met de regels in grote winkels, zoals Wijnegem Shopping of Ikea. Dus geen maximale aantallen van bezoekers, geen verplichte looplijnen, geen time slots met vaste afspraken, geen Covid Safe Pass, enzovoort. Het zal er dus vrij snel heel gewoon aan toe gaan, net zoals het vroeger was. En maar goed ook, want vakbeurzen zijn nog steeds een belangrijke economische katalysator voor een sector of regio. We zijn er vrij gerust in dat we goed zitten voor de komende jaren. En dat maakt ons gelukkig."

Artikel uit publicatie