Skip to main content
  • Nieuws
  • Diversiteit doorheen de hele bedrijfsvoering

Diversiteit doorheen de hele bedrijfsvoering

  • 04/09/2018

In de regio van Bastenaken (Bastogne) is Serviplast vandaag een referentie, zowel door haar sociale bijzonderheid als door haar erkende kwaliteit. De onderneming is sinds 1976 actief en bouwt haar activiteiten op rond 3 pijlers. De industriële pool (met kunststofspuitgieten als specialiteit), een bouwpool (bestrating en waterdichting) en een dienstenpool (tuinbouw, schoonmaak). De sociale bijzonderheid van Serviplast is dat het een bedrijf voor aangepast werk is, met 170 werknemers onder wie 75% personen met een beperking.

Serviplast is al meer dan 40 jaar actief. Ze nam in 1979 haar intrek in de Actieplan Diversiteitindustriële zone van Bastenaken en kijkt vandaag terug op een succesvol parcours. Het bewijs? De kwaliteit waarvoor ze borg staat trekt heel wat grote groepen aan, uit binnen- en buitenland. In haar industriële pool specialiseert Serviplast zich in kunststofspuitgieten en heeft ze geleidelijk een volledig aanbod aan diensten uitgewerkt. Daardoor kan de onderneming haar klanten vandaag bedienen van productontwerp tot versturing naar alle uithoeken van de wereld: de diensten lopen uiteen van studiebureau en het vervaardigen van tools (mallen) over kunststofspuitgieten en technische assemblage tot verpakking en logistiek. In de bouw heeft Serviplast zich gespecialiseerd in bestrating en waterdichting (platte daken, stormtanken, bekuiping …) en werkt ze hoofdzakelijk in onderaanneming voor bouw- en wegenwerkbedrijven. Ten slotte biedt Serviplast plaatselijke dienstverlening aan voor particulieren, ondernemingen en overheidsdiensten (tuinbouw, schoonmaken van lokalen en terbeschikkingstelling van personeel).

De professionele integratie van personen met een beperking vraagt om een bijzondere organisatie. Aanpassingen van de werkplek, werknemersopleidingen, specifieke omkadering en communicatie vormen de onmisbare basis om iedereen succesvol te integreren. Een beperking beschouwen als een kans om de dingen anders maar even goed aan te pakken, en iedere werknemer een valoriserende baan aanbieden: dat is, in het kort, waar Serviplast voor staat.

De onderneming uit Bastenaken zegt het onomwonden: dankzij haar solide klantenportefeuille en vele projecten in de pipeline kijkt ze de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Ze benadrukt dat haar structuur haar toelaat flexibel te schakelen en zet zich in de markt met kwaliteit en precisiewerk. Serviplast investeert in robotisering om te waken over haar concurrentiepositie, wat niet betekent dat ze op die manier het personeelsbestand wil afslanken. Nog een commerciële troef die ze kan uitspelen, is de mogelijkheid om op een korte termijn kleine hoeveelheden producten te vervaardigen. Zo kan ze de concurrentie aangaan met bedrijven met een gelijkaardig profiel, maar die vooral in Azië gevestigd zijn (India, China ...).

Kortom: Serviplast is een onderneming als een andere! Haar strategie bezorgt haar een benijdenswaardige plaats op de markt, terwijl ze ook volop inzet op diversiteit. De producten die ze bewerkt of vervaardigt hebben een hoge toegevoegde waarde. Exportgewijs is Serviplast overigens aanwezig in de buurlanden (vaak via filialen), maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten en China. Ten slotte is deze sociale onderneming er ook in geslaagd de perceptie bij te sturen. « We moeten rendabel zijn (en hanteren dus geen weggeefprijzen), maar werken ook aan het behoud van onze werkgelegenheid met een minder bevoordeeld publiek, benadrukt het management keer op keer. We vervullen dus onze rol. We voelen dat de klanten ons anders zijn gaan zien. Ze komen niet meer voor een gerust geweten maar om de kwaliteit die we in huis hebben.”

Contactpersoon

Helena Muyldermans

Senior Adviseur Sociaal recht en Arbeidsmarkt

IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez