Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Dit zijn de meest uitzonderlijke ondernemers van 2018…

Dit zijn de meest uitzonderlijke ondernemers van 2018…

  • 09/05/2019

Drie genomineerden maken dit jaar kans op de Ondernemersprijs Herman Dessers van Voka – Kamer van Koophandel Limburg: Stijn Bijnens (LRM), Marina Doggen (Gutami) en het duo Davy Jonckers en Peter Manet (Yontec). Wie de uiteindelijke winnaar wordt van deze 25e jubileumeditie, weten we op 6 juni tijdens het netwerkevent Applau5.

We belonen al vijfentwintig jaar een persoon, onderneming of organisatie die Limburg met een uitzonderlijke prestatie op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk vlak op de kaart zet”, verduidelijkt Francis Wanten, voorzitter van Voka – KvK Limburg. “Door zijn of haar toedoen krijgt onze provincie een positieve uitstraling buiten haar grenzen.”

De genomineerden (in alfabetische volgorde):

genomineerden applaus
Vlnr. Stijn Bijnens (LRM), Marina Doggen (Gutami Solar), Davy Jonckers en Peter Manet (Yontec).

Stijn Bijnens (LRM):
Onder leiding van Stijn Bijnens ontpopte LRM zich tot een Limburgs succesverhaal. De verkoop van Punch Powertrain mét garanties van lokale verankering in onze provincie zijn een hoogtepunt. Bovendien was de uitrol van het incubatorennetwerk een bepalende factor in de reconversie van Limburg. Die zijn vandaag goed voor 230 bedrijven en start-ups. De LRM-portfoliobedrijven stelden in 2017 overigens meer dan 10.000 mensen tewerk. 

Marina Doggen (Gutami Solar):
Gutami Solar bestond al sinds 2009 in Nederland, maar Marina Doggen richtte in 2015 ook een Limburgse afdeling op van de zonnepaneleninstallateur, samen met een groothandel voor zonnepaneelsystemen. In 2018 realiseerde het bedrijf uit Beringen een omzetgroei van 48% en opende het een nieuw magazijn in de Nederlandse provincie Gelderland. Vandaag is het actief in heel de Benelux en is het de grootste installateur voor residentiele woningen. Dit jaar wil Gutami Solar groeien naar 35 miljoen euro en 160 medewerkers.

Davy Jonckers en Peter Manet (Yontec):
In 2005 richtte Davy Jonckers Jontech bvba op. In 2012 kwam Peter Manet aan boord en hieruit ontstond Yontec. Dat groeide uit tot een ambitieus bedrijf voor elektromechanisch onderhoud. Er zijn 200 techniekers actief over het hele land en die groei resulteerde dit jaar in de Limburgse Trends Gazellen-prijs voor middelgrote ondernemingen. Volgend jaar wil de onderneming met thuisbasis in Hasselt de kaap van twintig miljoen euro omzet halen en tegen eind 2019 wil het 50 extra mensen in dienst nemen.

Hoe werden deze genomineerden geselecteerd?

De toewijzing van de prijs gebeurt in twee fasen. Eerst werd via de 20 000 lezers van het Voka-magazine Bedrijvig Limburg een oproep gedaan tot nominaties. Uit de meest genoemde kandidaten werden door een jury vervolgens de drie genomineerden en de winnaar gekozen. De jury bestaat uit: de voorzitter, de vice-voorzitter, een lid van het bestuurscomité en de gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel Limburg, de gouverneur van de provincie Limburg, twee hoofdredacteurs van Limburgse media en de rector van de Universiteit Hasselt.

Over de Ondernemersprijs Herman Dessers
Het doel van de Ondernemersprijs Herman Dessers is al vijfentwintig jaar lang het belonen van een persoon, een onderneming, een vereniging, een instelling of een groepering uit Limburg die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een uitzonderlijke prestatie geleverd heeft ten voordele van de provincie Limburg, waardoor de provincie een positieve uitstraling krijgt buiten haar grenzen.

De Ondernemersprijs Herman Dessers is genoemd naar de directeur die de Kamer voor Handel en Nijverheid Limburg maar liefst 42 jaar leidde, van 1949 tot en met 1990. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Limburger, een Limburgs bedrijf, een vereniging, instelling of groep die op economisch, sociaal, cultureel of wetenschappelijk gebied een opmerkelijke prestatie heeft geleverd.

Laureaten van de voorgaande edities Ondernemersprijs:

2017 : Bert Meewis en Karlijn Libbrecht (Slagmolen)
2016 : André Knaepen (Cegeka)
2015 : Ronnie Leten (AtlasCopco)
2014 : Jean-Pierre, Philippe en Steven Desart (Arte)
2013 : Francis Wanten (Comfort Energy)
2012: Cor van Otterloo (Punch Powertrain)
2011: Jean Biesmans (Tectum Group)
2010: Roger de Condé (Groep de Condé)
2009 (speciale editie 150 jaar Voka – KvK Limburg): Luc De Schepper (UHasselt)
2008: Ann & Bart Claes (JBC)
2007: Jacques Loomans (Loomans Plastics)
2006: Dirk Theyskens (Arcomet)
2005: Marc Cuyvers (Echo)
2004: 125 jaar Het Belang van Limburg/Concentra, bij name van barones Tony Baert.
2003: Roland Duchatelet (Melexis)
2002: Jef Machiels (Groep Machiels)
2001: Noël Essers (Groep H. Essers)
2000: Transnationale Universiteit Limburg, bij name van Marleen Vanderpoorten
1999: Luc Cardinaels (Radson)

Tijdens het netwerkevent Applaus, dat plaatsvindt op donderdag 6 juni, ontdekt u de winnaar.  Het evenement is gratis voor de leden van Voka - Kamer van Koophandel Limburg en vindt plaats in het Ethias Theater in Hasselt. Meer info en inschrijven via deze link.

Contactpersoon

Jeroen Verbeeck

Coördinator pers & communicatie