Skip to main content

Dit was Voka Open Bedrijvendag 2016

  • 03/10/2016

Voka Open Bedrijvendag 2016Meer dan 600.000 mensen hebben op zondag 2 oktober deelgenomen aan de 26ste editie van de Voka Open Bedrijvendag. Ruim 300 bedrijven, waarvan 68 in West-Vlaanderen, stelden die dag hun deuren open voor het grote publiek.

De eerste zondag van oktober stond ook dit jaar traditiegetrouw in het teken van de grote en kleine Belgische bedrijven die hun deuren openzetten voor Voka Open Bedrijvendag. De editie 2016 klokte af op 600.000 bezoekers. "Een groot succes", aldus Voka-topman Hans Maertens.

 

S.T.E.M. voor de toekomst!

Dit jaar stond de Voka Open Bedrijvendag in het teken van S.T.E.M. Heel wat bedrijven lieten zien hoe wetenschappelijke richtingen als wiskunde en technologie bij hen in de praktijk omgezet worden. Tijdens de dag was er ook een speciale focus op de afvalverwerkende industrie. Zo opende Vlaams minister van Economie Muyters de Voka Open Bedrijvendag bij Veolia in Antwerpen, een bedrijf waar gevaarlijk afval op een milieuvriendelijke manier herwerkt wordt tot brandstof.

 

Voka Open Bedrijvendag in West-Vlaanderen

In West-Vlaanderen openden maar liefst 68 bedrijven de deuren. De vele wegwijzers die langs de West-Vlaamse wegen gespot konden worden, waren daar getuige van. "Vandaag in West-Vlaanderen. Overal wegwijzers voor @vokavzw #openbedrijvendag. Iedereen zal zondag de weg vinden naar meer dan 300 bedrijven", tweette Hans Maertens.

 

We verzamelden ook deze leuke weetjes van de West-Vlaamse bedrijven. Wist u bijvoorbeeld dat ...

  • Dovy Keukens 8.000 bezoekers mocht verwelkomen? De keukenbouwer is daarmee het derde meest bezochte bedrijf van deze editie.
  • De wachtrij bij Beugnies Les Chocolats in Marke bij momenten opliep tot 2u?
  • Noordzee Drones koninklijk bezoek had? Koning Filip, Prinses Elisabeth en Prins Emmanuel gingen er drones uittesten.
  • Bij Unilin in Wielsbeke konden de bezoekers in primeur de nieuwe volautomatische productielijn voor laminaat - een investering van maar liefst 10 miljoen euro - bekijken.
  • Bij Biobakkerij De Trog (3.700 bezoekers!) de bezoekers getuige waren van de innovatieve techniek met Google Glasses die gebruikt wordt voor orderpicking?
  • Kinderen bij Degels Metal workshops konden volgen om te leren wat ze allemaal kunnen doen met metalen?
  • In Ieper, één van de 11 hotspots van deze editie, maar liefst 12 bedrijven de deuren openden?
  • Hulphond Hachiko bij Dierenarts De Groote Gaëlle in Tielt een demonstratie kwam geven?

 

En bij Voka West-Vlaanderen!

Natuurlijk liet Voka West-Vlaanderen deze editie van de Voka Open Bedrijvendag niet aan zich voorbijgaan. Voor het tweede jaar op rij werden de deuren van het gebouw aan de President Kennedylaan wagenwijd opengezet. Ruim 300 bezoekers konden in primeur een deel van de tentoonstelling naar aanleiding van 25 jaar Biënnale Interieur ontdekken. Met deze tentoonstelling wil Voka aantonen dat West-Vlaanderen heel wat wereldspelers kent op het vlak van design en interieur, die internationaal naam en faam verworven hebben. Ook het belang van de maakindustrie voor de provincie wordt op die manier in de verf gezet.

 

Ook kinderen kwamen aan hun trekken bij Voka West-Vlaanderen: zij maakten kennis met het verloop van een maakproces: van prille idee tot afgewerkt product. De jongere kinderen brainstormden met MyMachine over hun 'droommachine'. Oudere kinderen konden onder begeleiden van Joos Van Cauwenberghe, docent en uitvinder van de STEMBOX, tests uitvoeren met robots én met een heuse drone vliegen!