Skip to main content
Map

Discovery Tour Noord - Korea

  • 12/12/2018

Eind oktober vond de eerste Discovery Tour van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen plaats. De onorthodoxe bestemming? Pyongyang, hoofdstad van Noord-Korea. Of eigenlijk, van de DPRK: de Democratic People’s Republic of Korea. Er kunnen weinig termen bedacht worden die minder van toepassing zijn op dit land…

2 gidsen

Eenmaal geland in Pyongyang bereidden we ons nagelbijtend voor op de beruchte douanecontrole. Behalve een (niet-geautoriseerde) Noord-Koreaanse reisgids die in beslag werd genomen, kon de delegatie zonder problemen haar reis aanvangen. We maakten er kennis met de 2 gidsen die in die week geen seconde van onze groep zouden wijken. Het was vooraf tot in de puntjes vastgelegd, maar het waren de gidsen die beslisten ‘wat’ we ‘waar’, ‘wanneer’ en vooral ‘hoe’ zouden zien.

Noord Korea 2 gidsen

Bedrijfsbezoeken

Tijdens de bedrijfsbezoeken aan bijvoorbeeld de Daean Friendship Factory of Glass Production werd ons verteld dat er bijna 1.000 mensen aan de slag waren, terwijl er tijdens het bijna twee uur durend bezoek hooguit een 50-tal te zien waren. Zelfde verhaal bij de bedrijfsbezoeken aan de Ryuwon Shoe Factory, Gumkop Food Factory en de Mansudae Art Studio. Niets is wat het lijkt in Noord-Korea.

Mass Games

Hoogtepunten waren zonder twijfel het onwezenlijke bezoek aan de DMZ - de gedemilitariseerde zone die de grens vormt tussen Noord-Korea en Zuid-Korea - en de opvoering van de adembenemende ‘Mass Games’, een anderhalf uur durend massaspektakel van gymnasten, dansers, acrobaten en muzikanten met niet minder dan 100.000 performers en evenveel toeschouwers.

Noord Korea Mass Games     Noord Korea BedrijfsbezoekenNoord-Korea

Bevreemdende ervaringen

Daarnaast waren het vooral de bevreemdende momenten die de groep zullen bijblijven: autosnelwegen met 10 rijvakken waar hooguit één wagen per uur voorbijkomt, propaganda die om 5 uur ’s ochtends loeihard door de boxen schalt en de constante goddelijke verering van ‘The Great Leaders’ en de Kim-dynastie. Een enkele keer deden we buiten de steden een toeristische spot aan die ging over het verre verleden van het land, over de Koryodynastie in de periode dat de 2 Korea’s nog één land waren. Tombes en tempels zijn er prachtig onderhouden en dat in combinatie met de geweldige natuur liet ons dan weer een heel ander Noord-Korea zien.

Over de Voka Discovery Tours

Met de Discovery Tour - naast de Business Tour en Trend Tour een van de 3 nieuwe concepten waarrond Voka West-Vlaanderen voortaan haar buitenlandse missies organiseert - willen we onze ondernemers meenemen naar onontgonnen landen of regio’s. Landen of regio’s waar de economische paden nog niet platgetreden zijn of die om andere redenen de geest kunnen verruimen en de nieuwsgierigheid en pure drang om te weten en te leren aanwakkeren.

Voor meer info over onze Discovery Tours contacteer tom.vermeersch@voka.be

 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag