Skip to main content
  • Nieuws
  • Directe spoorverbinding tussen LAR en haven van Zeebrugge

Directe spoorverbinding tussen LAR en haven van Zeebrugge

  • 21/03/2018

De logistieke zone LAR (Lauwe-Aalbeke-Rekkem) en de haven van Zeebrugge hebben sinds kort een directe verbinding via het spoor. Het project kan rekenen op Vlaamse steun. Dankzij het containervervoer per spoor zullen er elk jaar minstens 2.400 vrachtwagenritten uitgespaard worden.

De Vlaamse overheid wil met een subsidie het concurrentieel nadeel van het spoor ten opzichte van het wegvervoer grotendeels wegwerken. Vlaams minister Ben Weyts en de Vlaamse havenbesturen ondersteunen daarom 16 projecten die vrachtvervoer van de weg halen en verschuiven naar de duurzamere waterweg of het spoor. Daarbij geldt het principe van ‘een euro voor een euro’, waarbij de Vlaamse overheid en de havenbesturen elk instaan voor de helft van het budget. De projecten moeten een vlotte verbinding tussen de haven en het hinterland waarborgen. De selectie gebeurde in overleg met Voka-Havenvereniging, de overkoepelende vereniging van de vier private Vlaamse havengemeenschappen. Eén van de goedgekeurde projecten is de spoorverbinding tussen het transportcentrum LAR en de haven van Zeebrugge.

De LAR doet nu al dienst als logistiek platform voor de regio Kortrijk-Doornik-Rijsel. De aanwezige spoorterminal speelt hierin een belangrijke rol. Met de haven van Antwerpen bijvoorbeeld heeft de LAR momenteel twee tot drie treinverbindingen per week voor de bediening van het (Noord-)Franse hinterland. De uitbouw van een spoorverbinding met de haven van Zeebrugge moet toelaten om ook deze haven beter structureel te verbinden met het natuurlijke hinterland, waaronder ook Noord-Frankrijk. Dit moet de haven van Zeebrugge aantrekkelijker maken voor maritieme rederijen en de mogelijkheid bieden om bijkomende afvaarten aan te trekken.

Contactpersoon

Bart Vansevenant

Manager Belangenbehartiging - Kennis & Advies

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag