Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Digitale trein: zijn we niet te laat?

Digitale trein: zijn we niet te laat?

  • 31/01/2023

Een glas moet altijd halfvol zijn. Liever helemaal vol als u het mij vraagt, maar nooit halfleeg, laat staan leeg! Dit stukje beeldspraak kent u ongetwijfeld. Het is het verschil tussen optimisten en pessimisten. Want waar negativo’s problemen zien, zien positivo’s oplossingen. Over volle glazen gesproken: ik hoop dat u begin januari genoten hebt van onze Nieuwjaarsinvitito. De eerste in vol ornaat sinds 2020. Niets aangenamer dan een leuk weerzien tussen collega-ondernemers om het nieuwe jaar mee af te trappen en samen vol goede moed de uitdagingen aan te pakken.

Johann LetenAls u daar aanwezig was - met uw halfvol of hopelijk vol glas in de hand - hebt u ongetwijfeld de boodschap van onze voorzitter meegekregen. Laten we in 2023 samen werk maken van innovatie. Investeringen in onder andere data en 5G, want die stellen ondernemers in staat om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen die hiervoor niet voor mogelijk werden geacht. Het geeft ons de mogelijkheid om Limburg echt digitaal te versnellen en onze regio verder uit te bouwen tot dé slimme regio van de toekomst.

Want de digitale trein dendert voort. Neem nu 5G. Terwijl ons land in allerlei Europese indexen achterloopt bij de uitrol van 5G, zijn Europese koplopers als Zweden al bezig met de implementatie van 6G. Het gaat dan over veel meer dan een nog sneller en robuuster netwerk. 6G zal een eenheid creëren tussen virtualiteit en realiteit. Sciencefiction wordt realiteit. 6G maakt fysieke interactie in cyberspace mogelijk, met grenzeloze toepassingen.

"Wij lopen twee jaar achter op landen als Zweden, en dat heeft een negatieve impact op onze concurrentiepositie."

Maar goed, laten we in België eerst maar eens beginnen met 5G. Helaas moeten we hier opnieuw vermelden dat soepelere en snellere vergunningsprocedures nodig zijn, net als meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Wij lopen twee jaar achter op landen als Zweden, en dat heeft een negatieve impact op onze concurrentiepositie. We gaan dus een tandje of twee moeten bijsteken om de digitale trein in te halen en erop te springen. Want vergis u niet: digitalisering helpt Limburgse bedrijven om te transformeren op het vlak van productiviteit en klimaatneutraliteit. Efficiëntere productieprocessen, snellere dataverwerking, meer klantgerichtheid, versnelling van businessmodellen,… de digitale winsten zijn legio, en dat in sectoren zoals de logistiek, de maakindustrie of de gezondheidszorg. Het zijn sectoren die belangrijk zijn in onze provincie. Dus als u het mij vraagt: drink uw glas snel leeg en let’s go digital!

Contactpersoon

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie