Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Dieter Van Besien (Groen) steekt de handen uit de mouwen bij Blankedale

Dieter Van Besien (Groen) steekt de handen uit de mouwen bij Blankedale

  • 07/09/2021

Met Dieter Van Besien krijgt ook Blankedale een gemotiveerde en geïnteresseerde stagiair/volksvertegenwoordiger over de vloer.

De Groen-politicus komt uit het bedrijfsleven, was zeer actief bij de jeugdbeweging Chiro en zetelde jarenlang in de Haachtse Jeugdraad. Sinds 2013 is hij gemeenteraadslid Haacht, en van 2016 tot 2018 was hij er schepen van senioren, sport, milieu en ICT. In 2019 werd hij verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Het maatwerkbedrijf Blankedale in Tienen werd in 1965 gesticht door Raymond Lauwyck en startte als de beschutte werkplaats Blankedale VZW met 6 personeelsleden. Vandaag biedt Blankedale tewerkstelling aan meer dan 800 personen, waarvan 85 % werknemers met een beperking.

In 2008 werd voorzitter Raymond Lauwyck opgevolgd door Erwin Cool en werd Luc Govers algemeen directeur. Het is deze laatste die ons hartelijk welkom heet in de kantoren, samen met Evi Serron, hoofd selectie en opleiding.

Na een introductiefilm en een algemene voorstelling van de werking van het maatwerkbedrijf gaat het richting boekbinderij, één van de oorspronkelijke diensten die Blankedale vandaag nog steeds aanbiedt. Vandaar gaat het naar de houtbewerkingsafdeling en de (her)verpakking van frozen food en non-food. Wat onderweg opvalt zijn de schermen, opgetrokken uit bierbakken van een bekende Leuvense brouwerij, dit om wandelrichtingen aan te geven en kleed- en refterruimtes af te schermen. Natuurlijk heeft dit alles te maken met de Corona-situatie waar het bedrijf mee af te rekenen kreeg. Om een dergelijk arbeidsintensieve werkvloer hiertoe in te richten was er kunst en vliegwerk nodig, maar de organisatie heeft zich hier prima doorgeslagen met een minimum aan infecties (die enkel van buitenaf kwamen).

Na een broodjeslunch, waarbij er vragen over-en-weer gesteld werden over de werking van selectie en opleiding van de sociale dienst en wat de politiek kan betekenen voor de maatwerkbedrijven (zoals de tegenstellingen tussen gewestelijke en federale materie op het vlak van tewerkstelling en gezondheidszorg), was er nog tijd voor een bezoek aan de werkplaats Delta - de ex-sociale werkplaats - en de site III voor verpakking van ruitenwissers en verpakking food.

Na deze overvolle dag was er nog net de tijd om even te recapituleren. De stagiair was uitermate gecharmeerd en aangenaam verrast door de professionele organisatie die toch steeds bijzondere aandacht heeft voor diegenen met de minste mogelijkheden, de ruime diversiteit aan arbeid, rekening houdend met de eigenheid van elke werknemer.

We nemen afscheid met de overtuiging dat Blankedale, en bij uitbreiding de maatwerkbedrijven, er een pleitbezorger bij hebben in het parlement.

AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Advertentie VanRoey- nov
AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
Proximus