Op donderdag 28 september organiseert Voka Health Community haar jaarlijks congres. Dit jaar is het centrale thema "Zorgen voor morgen - Een politiek debat voor een gezonde toekomst”. De Health Community-leden leggen er de politieke boegbeelden in welzijn en zorg het vuur aan de schenen over nieuwe zorgmodellen, de nijpende arbeidsmarkt en broodnodige innovatie. In de aanloop naar het congres laten we naar goede gewoonte enkele ‘toekomstdenkers’ aan het woord. In deze editie: Niels Vermeire en Caydie Van Brabant, founders van Hay Health.
Intro
Bij innovatie in zorg en welzijn denken heel wat mensen meteen aan robots of AI. Maar ook op het vlak van diensten zijn er heel wat opportuniteiten om vernieuwend te zijn. Daar is Hay Health van founders Niels Vermeire en Caydie Van Brabant het levende bewijs van. De start-up biedt alle nodige diensten aan om voor nierpatiënten een zorgeloze thuishemodialyse mogelijk te maken.
“Het was tijdens onze opleiding tot burgerlijk ingenieur dat we voor het eerst met dialyse in aanraking kwamen”, vertelt Caydie. “Om niet alleen met de medische maar ook de menselijke kant van dialyse te leren kennen, nam onze prof ons mee naar de dialyseafdeling van een ziekenhuis. Die ervaring van die zaal vol mensen die 3 keer per week 4 uur aan zo’n toestel moeten liggen, heeft een enorme indruk op ons nagelaten.”
“Zo kwamen we op het idee om thuishemodialyse aan te bieden. Dat is een enorme meerwaarde voor de levenskwaliteit van patiënten: ze moeten zich niet meer verplaatsen en kunnen de dialyse zelf inplannen in hun leven. Alle technologie daarvoor bestaat, maar er is in België nog een gebrek aan implementatie: slechts 1% van alle patiënten dialyseert thuis. Met Hay Health bieden we alle diensten aan om thuishemodialyse mogelijk te maken: we leveren de installatie, leiden patiënten op en regelen alle logistiek zodat het nodige materiaal aanwezig is”, vertelt Niels.
Trends
Hay Health werd officieel opgericht in oktober 2022. Niels en Caydie zijn nu in gesprek met ziekenhuizen die een pilootproject willen opstarten. Zorgondernemerschap pur sang dus, dat bovendien inspeelt op een aantal belangrijke trends in de zorg: de tendens om patiënten zoveel mogelijk thuis te verzorgen, het gebrek aan zorgpersoneel en de wens van patiënten om hun behandeling meer in eigen handen te nemen. En naast de sociale impact is ook de maatschappelijke meerwaarde van thuisdialyse niet te onderschatten, want iemand die 3 keer per week naar het ziekenhuis moet voor dialyse, kan geen fulltime job uitoefenen.
Toch is het niet evident om ziekenhuizen te overtuigen, zo blijkt. “Het is vooral een kwestie van mindset. Er is in ons land de laatste 15 jaar niets veranderd in het dialyselandschap. We voelen veel koudwatervrees”, klinkt het bij Niels en Caydie. De financiering van thuisbehandeling is in ons land nochtans vrij gunstig. “In Frankrijk en Nederland is thuisdialyse meer ingeburgerd, terwijl de terugbetalingsregeling er minder voordelig is. Wat wel een hindernis kan zijn voor de patiënt is het feit dat thuishemodialyse veel extra water en elektriciteit vraagt. De voorziene vergoeding dekt de kosten niet volledig. Dat is een issue dat het principe van betaalbare zorg in het gedrang brengt.”
“Veel innovaties in de zorg zijn erop gericht om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen. Maar de financiële prikkel daarvoor ontbreekt vaak nog.”
Hindernissen voor innovatie
Als starters kijken Niels en Caydie met een nuchtere bril naar het zorglandschap in ons land. Ze zien alvast enkele valkuilen die innovatie in de weg staan. “Als we willen streven naar zorgcontinuïteit en integrale zorg, zou er nog veel meer samenwerking moeten zijn tussen verschillende spelers”, vinden ze. “Daarnaast zou de overheid zeker nog meer ondernemerschap in de zorg kunnen stimuleren door kortere lijnen te voorzien voor startende ondernemers. En bij ziekenhuizen merken we grote verschillen op het vlak van innovatie: sommige hebben een gestroomlijnd proces voor zorginnovatie; bij andere is er helemaal geen afgebakende pipeline. Jammer, want daardoor zullen sommige ziekenhuizen bepaalde innovaties missen.”
Voka Health Community kan daar volgens Caydie en Niels zeker een rol in spelen, door een handvat te creëren voor ziekenhuizen om hun processen rond zorginnovatie te stroomlijnen. Ze pleiten er ook voor om te blijven hameren op het belang van het capuccinomodel. “Veel innovaties in de zorg zijn erop gericht om de levenskwaliteit van patiënten te verhogen. Maar de financiële prikkel daarvoor ontbreekt nog vaak. Het zou goed zijn om niet alleen te financieren op basis van prestaties, maar om ook een klein deel variabel te maken en te laten afhangen van de meerwaarde voor de patiënt. Hoe groter de financiële impact, hoe meer er op innovatie ingezet zal worden, en hoe beter voor de patiënt”, besluiten ze.
Hoe kunnen we voldoen aan de groeiende complexiteit van zorg met beperkte middelen en minder personeel? Hoe zorgen we voor een toekomst waarin we langer gezond blijven? Een toekomst waarin werken in welzijn en zorg werkbaar is? Een toekomst met sterke digitale competenties die innovatie faciliteren?
Wil je meer ontdekken schrijf je dan in voor het jaarlijks Voka Health Community Congres op donderdag 28 september in Den Oven te Boom.
Ontdek hier de visie van onze andere toekomstdenkers.