Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Deze Plato-groep blinkt uit in authenticiteit en diepgang”

“Deze Plato-groep blinkt uit in authenticiteit en diepgang”

  • 05/01/2021

Burning Cases. Met die methodiek gaat de Plato-groep van Guy Normandie (Essential Plan) als peter, en Katty Duville (ESQ Solutions) als deelneemster al enkele jaren aan de slag. Het is een manier om gedurende een volledige dag een uitdaging binnen je onderneming in de diepte aan te pakken en de groep van ondernemers als klankbord te gebruiken. 

Foto
Katty Duville: “Dit traject is er voor elke ondernemer die zichzelf en zijn/haar bedrijf echt kritisch in vraag durft te stellen op een constructieve manier en hierover ook heel open durft zijn.”

 

Hoe is de Plato-groep gestart en vanwaar die aanpak?

Guy: “Ik nam al enkele jaren deel aan Plato en zat in een groep die uitsluitend ’s avonds samenkwam. Dan heb je niet veel tijd om ervaringen te delen. Na een aantal edities kwamen we op een punt dat we meer diepgang wilden. Samen met de peters van de groep (Peter Durie en Yves Gryson nvdr.) brachten we een voorstel: een volledige dag samenkomen om te werken aan elkaars uitdagingen. Het viel bij een aantal deelnemers in de smaak en zo geschiedde.”

Katty: “Voor ik bij de groep kwam, had ik al twee Plato-trajecten achter de rug. Het eerste traject was een openbaring, Tijdens het tweede bleef ik wat op mijn honger zitten. Bovendien kwam onze groep ook ’s avonds samen en dan vind ik het moeilijk om je na een zware dag nog op te laden. Via Philip (toenmalig Plato-coördinator, nvdr) hoorde ik over het concept van deze groep. Dat sprak me onmiddellijk aan en ik schreef me in.”

Wat is er zo sterk aan het burning case-format?

Katty: “Deze methodiek zorgt voor heel veel engagement naar elkaar toe. Er is telkens iemand die de case grondig uitwerkt en de peters helpen mee in de voorbereiding. Enkele dagen voor de sessie komt de samenvatting bij alle deelnemers in de mailbox terecht. Een ontzettend fijn mailtje om te ontvangen omdat je weet hoeveel tijd er aan gespendeerd is. Dat zorgt voor een grote betrokkenheid en aanwezigheid op de sessies omdat de hele groep tot een oplossing wil komen. Je leert enorm veel bij van elkaars input. Na zo’n volledige dag borrel ik van de energie om met de uitgewisselde informatie aan de slag te gaan, zelfs als het mijn eigen case niet is.”

Guy: “Het grote tijdsbestek speelt daar uiteraard voor een groot stuk in mee. Er is ruimte voor de groep om zich met ernst te buigen over een case. Het hoeft zelfs niet altijd een case te zijn. Het leuke is dat iedere case owner dat voor zichzelf bepaalt. Soms kan een deelnemer een bevestiging of richting zoeken en dan gidst de Plato-groep je er doorheen in een rol als adviesraad.”

Hoe moeten we ons het traject en de sessies dan voorstellen?

Guy: “We vinden het heel belangrijk dat gedurende het hele traject iedereen een case kan voorleggen. Op het einde zien we wie er acties heeft ondernomen en proberen we terug te koppelen wat er wel en niet heeft gewerkt. Dat is minstens even belangrijk dan de cases zelf. In elke sessie van een dag behandelen we twee burning cases. De case owner verheldert dan nog eens de probleemstelling waarbij vragen uit de groep tot extra verduidelijking zorgen. Het gebeurt dan vaak dat we in subgroepen onze adviezen formuleren en die nadien terugkoppelen.”

Katty: “Het is echt een werkdag voor mij. We werken niet in maar aan ons bedrijf. Ook al liggen de activiteiten van onze collega-ondernemers in de groep soms zo uiteen, de grondslag van onze uitdagingen is vaak hetzelfde. Bovendien is er in de sessies genoeg tijd voor informele babbels, tijdens het ontbijt of de lunch. Dat zorgt uiteraard voor extra dynamiek en verbinding met elkaar.”

Ben je na al die jaren nog niet uitverteld?

Katty: “Het klinkt cliché, maar elke case is zo verschillend en bevat nieuwe elementen. Ook de reactie van de groep is altijd anders. Vandaar dat ik erin geloof dat zo’n concept op lange termijn kan blijven werken, onder het wakende oog van de peters die zorgen voor een gestructureerd evenwicht van onderwerpen. Daarnaast komt het ook voor dat de groep aangevuld wordt met vers ondernemersbloed en dat brengt ook weer extra schwung.”

Welk type ondernemer stelt zich open voor dit concept?

Guy: “De vorm van dit traject zet onbewust al een filter. De authenticiteit van mensen komt heel sterk naar boven. Op al die jaren tijd is er gelukkig maar één iemand gestopt met de sessies. Die persoon was niet op zoek naar diepgang en dus werd het al snel duidelijk dat er geen match was.”

Katty: “De ondernemer die zich durft open te stellen. Dit traject is er voor ondernemers die zichzelf en hun onderneming kritisch in vraag durven te stellen op een constructieve manier. Ook de fase waarin je je als ondernemer bevindt is bepalend. Een zekere maturiteit is nodig om te kunnen meedenken met de groep.”

Foto
Katty Duville (volledig links) en Guy Normandie (derde van links).

 

Ben je als ondernemer geïnteresseerd in dit concept?

Start dan op 29 en 30 april met 14 gelijkgestemden aan het Plato-traject Develop Advanced met de burning cases als methodiek. Meer info via Anke Cosijns of vul het onderstaande formulier in.

Laat je gegevens hieronder na en wij contacteren je zo snel mogelijk!

This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Contactpersoon

Anke Cosijns

Groeitrajecten - Bedrijfstoekomst & Bestuur