Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Dewi Van De Vyver, Flow Pilots: “Altijd vertrekken vanuit de gebruiker, niet vanuit de technologie.”

Dewi Van De Vyver, Flow Pilots: “Altijd vertrekken vanuit de gebruiker, niet vanuit de technologie.”

  • 06/05/2020

Voor Dewi Van De Vyver, ICT woman of the year en CEO van het Antwerpse Flow Pilots dat digitale apps ontwikkelt, is het vandaag nog steeds alle hens aan dek. Het werk voor grote klanten loopt gewoon door, en nieuwe klanten duiken op om in deze periode te investeren in hun digitale versnelling. En wat met de creatieveapps? “Als we allemaal aan de staycation moeten deze zomer omdat we nog niet mogen reizen, kunnen zulke recreatieve apps wel meer economische waarde krijgen. Maar dat is koffiedik kijken.”

Wat is de impact van de coronacrisis op jouw bedrijf?

“We hebben een aantal grote klanten waarvoor we continu aan het werk zijn omdat die projecten blijven doorlopen. We zitten met deadlines in juni, dus is het momenteel alle hens aan dek.”“Daarnaast zijn er bedrijven die ons plots contacteren om digitaal voorsprong te nemen door vandaag daarin te investeren. Daar merken we wel wat aarzeling. Flow Pilots maakt digitale tools (zoals bvb mobiele applicaties) op maat, en dat vraagt wel wat budget. Allicht wachten zij tot de eerste shock voorbij is om de knoop door te hakken.”

Er zijn bedrijven die ons vandaag plots contacteren om in deze periode digitaal voorsprong te nemen.

Dewi Van De Vyver

Valt het mee om die projecten af te krijgen terwijl iedereen van thuis uitwerkt?

“Bij Flow Pilots werkten we altijd al zo, vanaf het moment dat we zijn opgestart in2011. Ook voor de coronacrisis hoefden medewerkers bij ons maar twee dagen per week op kantoor te zijn, in de eerste plaats om het sociale contact te bevorderen. Onze hele organisatie is dan ook zo opgebouwd dat thuiswerk geen enkel probleem is.”

“Wel missen we de collega’s, nu we allemaal de hele week thuis zitten. We doen digitale drinks, coffee corners en spelletjesavonden ... Maar dat is niet hetzelfde als op vrijdag écht samen eten, zoals we voor de lockdown elke week deden.”

Gaat de coronacrisis voor een definitieve push zorgen naar digitaal werken?

“Ik verwacht wel dat er meer aandacht zal komen voor het gebruiksgemak van digitale tools. Nu we die met z’n allen moeten gebruiken, merk je vaak dat bepaalde dingen toch makkelijker zouden moeten kunnen. Vandaar dat we bij Flow Pilots ook vertrekken vanuit de gebruiker en niet vanuit de technologie als we iets ontwikkelen.

”Hoe schat je de nabije toekomst voor Flow Pilots in?“

Wij werken voor een aantal sectoren die kritiek zijn voor onze maatschappij, zoals mobiliteit, huisvuilophaling, bankzaken en lonen uitkeren. Daar verwacht ik geen shift in, omdat die cruciaal zijn en dus sowieso nodig. Tenzij die cruciale sectoren toch ook moeten downsizen.”

“Daarnaast hebben we klanten waarbij de app die we voor hen maken minder cruciaal is. Voor hen is het meer iets dat ze meenemen in hun customer journey, bijvoorbeeld bij het bezoeken van een museum. Als we allemaal aan destaycation moeten deze zomer omdat we nog niet mogen reizen, kunnen zulke recreatieve apps wel economische waarde hebben. Maar dat is koffiedik kijken.

”Je bent meter van de actie DigitalForYouth, dat bedrijven oproept om laptops te schenken voor kansarme jongeren. Die hebben ze zeker in coronatijden hard nodig. Vanwaar dit engagement?“

Als ondernemer is je eerste reflectie als er zich een probleem stelt: wat kan ik doen? Hoe kan ik bijdragen? Dat is nu eenmaal de ondernemersgeest. Bovendien ben je het als ondernemer gewoon om inventief te zijn, oplossingen tezoeken en heb je een netwerk waar je een beroep op kan doen. Je ziet dan ook dat tijdens deze coronacrisis sommige bedrijven bijvoorbeeld zorgen voor plastic schermen aan de toog van de supermarkt of andere initiatieven nemen. Met DigitalForYouth proberen we ervoor te zorgen dat elke leerling online kan, ook die uit kwetsbare groepen. Ik kende de mensen achter ditinitiatief ook al van voor de lockdown en ben ICT Woman of the Year, dus was het een logische stap om het initiatief mee te ondersteunen.

”Hoe staat het met de actie?“

Tienduizend laptops verzamelen tegen het einde van de paasvakantie. Dat doel hadden we voorop gesteld. Maar elke laptop blijft meer dan welkom, het hoeft niet bij die tienduizend te stoppen. De oude pc’s die bedrijven schenken worden leeggemaakt en krijgen de laatste nieuwe software. Dat zijn dan ook zeer duurzame pc’s voor kwetsbare leerlingen, waar ze veel langer dan deze coronacrisis mee aan de slag kunnen. Het helpt hendoor deze periode, maar ook nog daarna.

AW_Digitalisering
AW_Welt_6stappenplan
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
Advertentie VanRoey- nov