Skip to main content
  • Nieuws
  • Den Berk Délice investeert in duurzaamheid en innovatie

Den Berk Délice investeert in duurzaamheid en innovatie

  • 03/12/2021

Met tomatenteelten op acht verschillende locaties in de Kempen is Den Berk Délice in minder dan tien jaar uitgegroeid tot dé retailpartner voor smaaktomaten in onze regio. Onlangs nam het bedrijf nog een nieuw centraal verpakkings- en distributiecenter in gebruik, waardoor het nog beter dan vroeger een antwoord kan bieden op uitdagingen rond duurzaamheid. “We zijn nu nog de laatste hand aan het leggen aan een gloednieuwe serre in Rijkevorsel”, zegt Jules Beirinckx, één van de verantwoordelijken in de arbeidsorganisatie bij Den Berk Délice. “Wanneer deze investering rond is, beschikken we over meer dan 90 hectare aan smaaktomaten.”
 

“Het doel blijft mensen te laten genieten van de lekkerste tomaatjes”

Jules Beirinckx, met z’n tweeën- twintig jaar de jongste Plato- deelnemer van deze lichting en deel
van de tweede generatie Den Berk Délice- ondernemers, is onze gids doorheen het verhaal van de onderneming. “Den Berk Délice is een samenwerking tussen vier telers”, vertelt hij. “In 2014 besloten ze de handen in elkaar te slaan en brachten ze hun ervaring, knowhow en expertise samen. Naast het telen van kwalitatief hoogstaande smaaktomaten, onderscheiden we ons door sterk in te zetten op vernieuwende concepten en verpakkingen voor de retail. We denken intensief mee met onze klanten en waren ook bij de eerste tomatentelers die investeerden in marketing.”

Duurzaamheid en innovatie

Een aanpak die insloeg als een bom, waardoor het bedrijf snel kon opschalen en specialiseren. “Het doel is altijd om de consument te laten genieten van de lekkerste smaaktomaten”, legt Jules Beirinckx uit. “Jaarlijks testen we tientallen rassen, zodat we zeker zijn dat we steeds de lekkerste tomaatjes op de markt blijven brengen. Daarnaast investeren we permanent in onze productieprocessen, is duurzaamheid altijd een aandachtspunt en hebben we oog voor innovatie. Zo verlichten we onze serres vandaag bijvoorbeeld met een combinatie van SON-T en LED-
verlichting en waren wij één van de eerste Belgische telers die gebruik maakten van antireflectie en diffuus glas. Op deze manier behalen we met dezelfde input van energie en voedingstoffen, 10% meer productie op eenzelfde oppervlakte. Door deze aanpak brengen we op dit moment meer dan 35 miljoen verpakkingen per jaar op de markt en draaien we met de groep een omzet van 65 miljoen euro.”

In Plato Next Gen vind je een aangename mix van ervaring en verwondering.

Sorteercentrale

En het bedrijf blijft investeren. Begin dit jaar nam het een nieuw centraal verpakkings- en distributiecenter in gebruik. “Doordat we al onze tomaten nu naar één locatie brengen om ze te sorteren, kunnen we veel efficiënter werken en verpakken”, licht Jules Beirinckx toe. “De sorteercentrale gebruikt zonne-energie, slimme
verlichting en verwarming én recupereert het regenwater. Deze technologieën in combinatie met de keuze voor de juiste verpakkingsmaterialen zorgt ervoor dat we CO2-neutraal verpakken. En een bijkomend voordeel is dat we de sorteercentrale ook als een buffer gebruiken om tomatenvirussen en ongewenste contaminaties onder controle te houden.”

Uitdaging

Jules Beirinckx praat met veel enthousiasme over het bedrijf en de innovaties, toch is hij nog maar enkele maanden actief binnen de organisatie. “Ik ben vorig jaar afgestudeerd in de Agro- en biotechnologie en sinds augustus aan de slag”, zegt hij. “Maar eigenlijk maak ik al van kindsbeen af deel uit van het bedrijf. Ik ben letterlijk opgegroeid tussen de tomaten, de serre is altijd mijn speeltuin geweest. En nu is dat nog altijd zo, alleen een beetje op een andere manier (lacht). Ik heb zelf gekozen om me op dit moment toe te leggen op de arbeidsorganisatie. Goede mensen vinden en ze op de juiste manier inzetten, is een echte uitdaging. In de toekomst ga ik me zeker ook meer bezighouden met de teelten zelf, maar voorlopig heb ik mijn handen vol met de organisatorische kant van ons verhaal.”

Plato

Als kersverse ondernemer is Jules Beirinckx ook ingestapt in de Plato-groep Next Generation van Voka Mechelen- Kempen. “Dit is een groep specifiek voor zonen en dochters uit familiebedrijven”, vertelt de Platonist. “Die samenstelling zorgt voor een speciale sfeer, omdat er echt wel specifieke vragen en cases behandeld worden. Leuk is ook dat de groep heel divers is. Er zitten mensen in zoals ik, die net gestart zijn binnen het familiebedrijf, maar ook mensen die effectief de dagelijkse leiding al overgenomen hebben of op het punt staan om dit te doen.  Dat geeft een aangename mix van ervaring en verwondering. We zijn nog niet zo lang opgestart met de groep, maar ik kijk er nu al naar uit om te gaan bekijken en bespreken hoe ze in andere familiebedrijven soortgelijke uitdagingen aanpakken.” 

Bij Voka Plato leer en groei je met collega-ondernemers. Er zijn groepen voor jonge ondernemers, voor algemeen management, voor sales en marketing, next gen, leiding geven en innoverend leiderschap.
In het voorjaar 2022 starten nieuwe trajecten. Neem snel een kijkje op https://www.voka.be/mechelen-kempen/plato

imu - vzw - Recupel
AW_Digitalisering
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
Proximus
MK - Advertentie Van Dessel
Advertentie VanRoey- nov
IMU - vzw - Mediafin TTL
AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie