Vermogensbeheerder Degroof Petercam zag in 1871 het levenslicht en ontpopte zich als een unieke en onafhankelijke financiële bondgenoot voor beleggers en ondernemers. Anderhalve eeuw later bouwen een nieuwe generatie aandeelhouders en medewerkers voort op de funderingen en waarden van de stichtende families. Sandra Francken en Peter Penasse zijn kantoordirecteur bij Degroof Petercam, respectievelijk in Leuven en Wemmel. “We zijn een huis van tradities, maar doordat we onze blik op de toekomst richten, blijven we samen met onze klanten groeien en evolueren”, klinkt het.
Degroof Petercam bestaat 150. Hoe blijf je succesvol over zo’n tijdsspanne?
Sandra Francken: “Een groot deel van het succes is te danken aan de stichtende families die zelf ook echte ondernemers zijn. Daardoor hebben ze niet enkel geïnvesteerd in de financiële sector, maar ook in bedrijven die actief zijn in de industrie-, telecom- en energiesector. Die diversiteit aan investeringen is een blijk van hun constante zoektocht naar opportuniteiten en toekomstgerichte aanpak. In de beleggingssector ben je echter genoodzaakt steeds rekening te houden met nieuwe tendensen. Die attitude is eigen aan het DNA van de stichters. Doorheen de jaren hebben de medewerkers bij Degroof Petercam diezelfde mindset overgenomen om op dat succesvolle elan verder te bouwen.”
Wat staat er Degroof Petercam te wachten in de toekomst? Hebben de ontwikkelingen van het laatste anderhalf jaar hier invloed op?
Peter Penasse: “We proberen zo dicht mogelijk bij onze klanten te staan. Door de pandemie zijn we moeten overschakelen naar een online aanpak. Zo hebben we samen met onze klanten ontdekt dat je ook vanop afstand kan interageren. Ondertussen stellen we vast dat beide partijen toch een fysieke afspraak verkiezen. Waar andere instellingen volledig de digitale kaart trekken, gaan wij bewust op zoek naar een middenweg waarbij we zelf onze klanten proberen te lokaliseren om er vervolgens naartoe te trekken. Niet toevallig opende Degroof Petercam recent twee nieuwe kantoren in Ukkel en Kraainem. Daarnaast hebben we sinds begin 2020 ook een kantoor in Wemmel ter versterking van onze positie in Vlaams-Brabant. We zullen altijd inzetten op die nabijheid, waarbij het lokale karakter primeert.”
Francken: “In onze sector verandert de regelgeving continu, waardoor we onze expertise ook steeds moeten doorgeven aan onze klanten. De laatste jaren is de manier waarop we dit doen danig veranderd. We verkiezen inderdaad fysiek contact, maar willen niet achterblijven op digitaal vlak en daar liggen zeker nog mogelijkheden. Als we nog er nog eens 150 jaar willen bijdoen, ben je genoodzaakt om oog te hebben voor nieuwe ontwikkelingen. Maar het menselijke contact zal steeds centraal blijven staan.”
Hoe onderscheidt Degroof Petercam zich van andere banken?
Francken: “Wij zijn een echt vermogenshuis. Hierdoor kunnen we de ‘hele cyclus’ uitvoeren, gaande van private banking, fondsenbeheer tot corporate finance. Daarnaast vind ik het waardevol dat onze stichters en aandeelhouders ook zelf belichamen waarover ze praten. ‘Walk the talk’, zeg maar. Iedereen praat tegenwoordig over duurzaamheid; omdat het nu eenmaal een modewoord is. In het geval van Degroof Petercam ligt dat anders. Al sinds de begindagen investeerde Degroof Petercam in Belgische, alternatieve energie om een bijdrage te leveren aan het verlagen van CO2. Ze gingen zelf ondernemen om hun visie waar te maken. Datgene waarover we praten en aanbevelen, voeren we effectief ook uit.”
Welke profielen behoren tot jullie klantenbestand?
Penasse: “We bieden vermogensbeheer aan iedereen die vooruit wil. In de eerste plaats aan ondernemers (tijdens én na hun actieve carrière), maar ook aan families en ondernemingen. Daar komen ook steeds meer en meer jongere cliënten bij. Ongeacht de situatie, schikken we ons altijd naar de noden en wensen van onze cliënten. Alleen zo kunnen we samen een groeitraject afleggen. Om hen daar optimaal in te begeleiden, hebben we zoals eerder gezegd alle oplossingen onder één dak.”

Hoe verschilt jullie begeleiding met die van andere financiële instellingen?
Francken: “Elke klant is uniek. Hij of zij bevindt zich in een bepaalde levensfase en heeft bijgevolg elk zijn of haar persoonlijke doelen en ambities. Het is onze taak om hen hierin te begeleiden, maar gelijktijdig vinden we het belangrijk dat ze hun autonomie bewaren. Door onze expertise kunnen we verschillende trajecten voorstellen, maar uiteindelijk kiezen zij welk pad ze volgen. We zijn ook niet beursgenoteerd en hebben geen cijfers die we tegen het einde van een kwartaal moeten behalen. Dit wil ook zeggen dat je met de klant aan een begeleiding op lange termijn kan werken. En dat geldt ook voor onze medewerkers. We blijven lang op onze stoel zitten en hebben niet de behoefte om na enkele jaren van job te veranderen. We worden samen oud met onze cliënten en dat wordt enorm geapprecieerd. Het management stuurt ons natuurlijk, maar we krijgen voldoende ruimte om zelf een impact te maken. Hoewel we een huis zijn met vele tradities heerst er hier toch een frisse dynamiek die ook jonge mensen is gaan aanspreken.”
Wat is de invloed van familiale aandeelhouders op het bedrijf?
Francken: “We zijn een volledig Belgisch huis en het beslissingscentrum ligt ook in ons land. Tijdens alle financiële crisissen die er de afgelopen jaar zijn geweest, is meermaals gebleken dat zoiets zijn voordelen heeft. Door die nabijheid kan je heel goed aanvoelen wat er lokaal en bij uitbreiding de hele Belgische markt speelt. In uitzonderlijke situaties kan je beter anticiperen en vervolgens sneller reageren. Ik merk dat onze cliënten hier ook veel waarde aan hechten en vertrouwen hebben in het familiale karakter van Degroof Petercam. Ze investeren niet bij een onbekende partij. Dat de stichters en de generaties erna zelf ook aandeelhouder zijn, wijst op een uitzonderlijke vertrouwensband. Dat lijkt me alvast een sterke statement naar de buitenwereld toe.”