Skip to main content
Map

De win-win van automatisatie

  • 31/01/2022

In de optimalisatie van je afvalstromen kan automatisatie een belangrijke rol spelen. Hoe? Dat vroegen we aan Joris Ceyssens, director van VINTIV, gespecialiseerd in het ontwikkelen, bouwen, implementeren en retrofitten van machines. En dat voor de meest uiteenlopende industrieën. 

vintiv

 

Ook bij VINTIV merken ze dat het aantal aanvragen uit de recyclagemarkt zeer sterk stijgt. Maar dat daarnaast ook bedrijven waarvan de core business buiten recyclage ligt, zich meer en meer bewust zijn van het milieu en het belang van energiezuinige machines. Ceyssens: “Dat is niet alleen belangrijk vanuit een ecologisch standpunt, maar ook interessant vanuit een economisch perspectief.”

Van audit tot automatisatie

Alles start met een idee. Wat zijn de grote energieverslinders? Welke afvalstoffen zijn er en wordt daar slim mee omgesprongen? Dat idee kan voortkomen uit een audit die je als bedrijf kan aanvragen via From Waste 2 Profit. Of door je eigen productieproces onder de loep te nemen. Met dat eerste idee gaat VINTIV aan de slag, heel laagdrempelig door onderzoek te doen naar de technische en budgettaire haalbaarheid. “Om een fictief voorbeeld te geven: stel dat je merkt dat je afvalstroom voornamelijk bestaat uit karton en papier. Dan kan je tot het idee komen om dit te vermalen, te recycleren tot een nieuw product en te verkopen. Met zo’n idee kom je tot bij ons, waarna wij onderzoeken of het al bestaat, of het technisch haalbaar is en wat het kostenplaatje is. Bestaat er bijvoorbeeld al een standaard machine? Dan bekijken we de mogelijkheden van een retrofit: hoe kunnen we die machine ombouwen? Bestaat het nog niet, dan onderzoeken we of de business case klopt om die machine voor jou te ontwikkelen.”

“Zoals het nu populair is om een huis te renoveren, wordt er ook meer en meer gekeken naar de renovatie van machines.”

Haalbaar en schaalbaar

VINTIV’s klantenportefeuille gaat van doctoraatsstudenten die op zoek zijn naar automatisatie voor hun onderzoek tot multinationals. “Onze dienstverlening is heel schaalbaar”, legt Ceyssens uit. “Voor Act&Sorb, een start-up opgericht door doctoraatsstudent Kenny Vanreppelen, deden we bijvoorbeeld een retrofit van een standaard buisoven om MDF-platen te recycleren. Dat was initieel een zeer kleinschalig project waarmee hij heeft kunnen bewijzen dat zijn idee werkt, schaalbaar en ook technisch haalbaar is. En waardoor hij nu zijn bedrijf heeft kunnen uitbouwen.”
Maar ook wanneer recyclage niet je core business is, loont het om je productieproces onder de loep te nemen en automatisatie of een optimalisatie van je productielijn te overwegen. Zeker wanneer je ruimer gaat kijken dan de letterlijke betekenis van afval en bijvoorbeeld ook energie-efficiëntie mee in rekening brengt. “Zoals het nu populair is om een huis te renoveren, wordt er ook meer en meer gekeken naar de renovatie van machines. Of retrofit. We vervangen dan hydraulica, vermijden perslucht,… Voor een van onze klanten in de voedingsindustrie deden we bijvoorbeeld een retrofit van hun productielijn. Alle oude motoren en ook de schakelkast werden vervangen door nieuwe. Resultaat? Een veel energie-efficiëntere machine”, legt Ceyssens uit. Het spreekt voor zich dat zo’n retrofit schaalbaar is en op termijn zelfs voorkomt dat je hele productielijn veroudert en vervangen moet worden. Win-win? Zeker! 

Met het project ‘From Waste 2 Profit’ moedigen we kmo’s uit de Maas-Rijnregio aan om in te zetten op afvalbeheer. We stimuleren hen om een eerste stap te zetten richting duurzaamheid en circulariteit, want afval is vaak een grote kostenpost. Minder afval levert bedrijven minder kosten, nieuwe inkomsten en een beter milieurapport op.

Daarom komen we op 1 maart digitaal samen. Enkele keynote­sprekers vertellen dan hoe je als ondernemer optimaal in kan zetten op afvalbeheer. 

Klik hier voor meer informatie over dit project.

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Artikel uit publicatie