Skip to main content
Map

De wijsheid van DCwise

  • 24/06/2020

Philippe Wingels en Jan Baert startten recent DCwise op. Hun slogan maakt meteen hun business duidelijk: ‘We help you transform your warehouse’. Ze bieden voornamelijk diensten aan om magazijnen en distributiecentra op te zetten, te transformeren en te optimaliseren . Om hun bedrijf succesvol op te starten stapten ze in februari in het Bryo traject. “De uitdaging van een StartUp is niet enkel het administratief opzetten maar het idee uitbouwen en een samenwerking creëren. Daarna komt de volgende uitdaging: het zoeken naar klanten en een netwerk uitbouwen. Bryo helpt ons te groeien met allerlei zaken die nieuw voor ons zijn bijvoorbeeld de uitdaging van klanten binnen te halen.” 

Tekst: Liesbeth De Kegel – Foto’s: DCwise

Zowel Jan als Philippe hebben een uitgebreide ervaring in de logistieke sector. “Zelf ben ik jaren actief geweest binnen een operationele lijnorganisatie alsook projectmatig, en dat veelal internationaal”, haalt Jan aan. “Vaak ging het om het logistieke design van een nieuw magazijn of het verbeteren of moderniseren van bestaande processen en opslag-oplossingen. Een drietal jaar geleden besloot ik dat ik zelf iets wilde ondernemen. Toen ben ik freelancer geworden.” Philippe leidde sinds 2010 een engineering team gespecialiseerd in het opzetten van nieuwe processen en de optimalisatie van bestaande organisaties binnen de logistiek. “Het takenpakket was gevarieerd: proces-engineering, storage/opslag-engineering en systeem-engineering (WMS toepassingen). Dat is nu allemaal relevant voor onze eigen business.”

Klantenrelaties op nummer 1

Voor beide heren is de fit met de klant één van de belangrijkste aspecten. “Wij willen ons focussen op langetermijnrelaties. Als een bedrijf een procesingenieur nodig heeft, is het alleen maar voordelig dat het bedrijf in al zijn aspecten gekend is bij ons en de ingenieur. Zo kan de toekomst op de best mogelijke manier uitgetekend worden. Onze sterkte ligt in een analytische maar toch pragmatische oplossingsgerichte aanpak.”
“Daarnaast is flexibiliteit cruciaal in deze relaties. Wanneer wij klanten ondersteunen moet je je constant aanpassen aan wat de klant op elk moment nodig heeft. Behoeften zijn nu eenmaal veranderlijk en het is de kunst daar snel op te kunnen inspelen. In een snel veranderende omgeving moet je even snel kunnen anticiperen, dat heeft de coronacrisis ook nog eens aangetoond. Of je nu zoals ons een startende onderneming bent, een kmo of groot bedrijf, die boodschap houd je als ondernemer best steeds in het achterhoofd.”

Bryo als springplank

“De stap zetten om DCwise op te starten was minder groot dan de stap van loontrekkende naar freelancer”, zegt Jan. “Toch is het geen evidente stap. Je moet durven op de toren te klimmen en er vervolgens afspringen. Door veel met elkaar te praten en een gemeenschappelijke basis te zoeken zijn we erin geslaagd om de sprong naar ondernemerschap minder diep te maken.” Philippe en Jan beseften al snel dat ze hun externe netwerk moesten uitbreiden. Daarom beslisten ze begin februari aan te sluiten bij het Bryo StartUp-traject. Dit geeft hun de kans bij te leren én relaties met gelijkaardige ondernemers te leggen. Jan nam sinds de opstart deel aan twee Bryo sessies, die hij naar eigen zeggen ‘fundamenteel’ vond: “De sessies waren beiden interessant en leveren voor ons bedrijf 100% een meerwaarde. We hebben onze logistieke expertise , maar in andere aspecten van het ondernemerschap zijn – of waren – we  minder beslagen. Hierbij geven de sprekers ons tijdens zo een Bryo sessie nieuwe inzichten.

De wereld verandert

“De wereld verandert snel”, beseft het duo. “Technologie evolueert in een rotvaart, productiviteitsnormen passen zich steeds aan, verwachtingen nemen steeds weer een andere vorm aan en magazijnen moeten transformeren. Dat maakt dat er steeds vraag is naar logistieke hulp om die uitdagingen aan te gaan, en daar staat DCwise voor.”
Philippe en Jan halen drie trends aan die – mede door de COVID-19-crisis – in een  stroomversnelling komen: digitalisering, robotisering en automatisatie. “De coronacrisis zal ervoor zorgen dat  logistieke transformaties nu in een versneld tempo gaan doorgevoerd worden. Die veranderingen zullen onlosmakelijk doorheen het hele logistieke apparaat voelbaar zijn. Een eerste verandering is de doorgedreven digitalisering, het gebruik van warehouse management, transport management systemen en integratie van opvolgings-technologieën op allerhande logistieke middelen. Mede gestuwd door verschillende startup-initiatieven binnen de logistiek sfeer. Daarnaast is de robotisering een heel hot topic binnen de logistiek. Enerzijds heb je het gebruik van administratieve robots (RPA) en anderzijds robotisering onder de vorm van co-bots. Dat is combineren van en fysieke handeling met robotisering ter ondersteuning. Een derde verandering zien we nu al geruime tijd in het automatiseren van opslagsystemen.” 

Lokale toekomst

En wat brengt de toekomst ? “Groeien en laten groeien”. Dit wil zeggen, zelf groeien door bedrijven die ze ondersteunen te laten groeien. Bij DCwise willen ze vooral focussen op het lokale niveau. Na jarenlange ervaring in een internationale omgeving zijn Jan en Philippe overtuigd dat er ook op de lokale markt heel wat opportuniteiten zijn: “Het is tijd om ons nu te focussen op uitdagingen uit de Benelux en deze opportuniteiten te bekijken.”

Gouden raad

 “Onze gouden raad voor andere startende ondernemers? Connecteer met mogelijke partners of bedrijven die in dezelfde omgeving actief zijn. Als jonge ondernemer is het van cruciaal die opportuniteiten te zien en niet bang te zijn om andere (gelijkaardige) ondernemers te contacteren en je activiteiten, kennis en visie voor te stellen. Maar wees wel realistisch, want twintig gesprekken resulteren misschien maar één potentiële partner. Houd je blik dus open, verruim je speelveld en zoek mogelijke partnerships op. Dat op zich is meer waardevol dan op je eentje vooruit proberen komen.”

Meer info over DCwise?

Klik hier of surf naar www.dcwise.eu/

Houd je blik open, verruim je speelveld en zoek partnerships op. Dat is meer waardevol dan op je eentje vooruit proberen komen.

DCwise
Proximus

Artikel uit publicatie