Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De weg naar een ondernemende provincie

De weg naar een ondernemende provincie

  • 04/08/2022

Ann Schevenels, gedeputeerde voor de Provincie Vlaams-Brabant zette samen met Voka – KvK Vlaams-Brabant de jarige bedrijven in onze regio in de kijker. Een nieuw initiatief waar ze enthousiast over is: “Je leert deze ondernemers beter kennen en we drukken onze waardering uit voor hun gedrevenheid en passie.” Met onder andere economie en innovatie als bevoegdheden, weet ze maar al te goed wat het belang is van goed draaiende bedrijven voor een regio. Maar ook het omgekeerde is waar: de provincie helpt maar wat graag bedrijven. Tijd om een en ander toe te lichten. 

U zat eind juni aan tafel met 19 jarige bedrijven uit de provincie en bezocht er ook enkele. Wat blijft u bij van deze gesprekken?

“Eerst en vooral vond ik dit nieuw initiatief van Voka – KvK Vlaams-Brabant enorm geslaagd. De jarigen staan terecht in de spotlights en het geeft de kans om onze Vlaams-Brabantse ondernemers beter te leren kennen. Wat mij tijdens de gesprekken opviel was zonder meer hun gedrevenheid en hun passie voor hun onderneming, soms gedurende vele generaties, maar ook hun bescheidenheid.”

“Sommige bedrijven, zoals de brouwerij Lindemans, zijn algemeen bekend. Andere daarentegen blijven wat op de achtergrond zoals het bedrijf COIL uit Landen. Ze bestaan al 50 jaar en zijn wereldleider in de productie van geanodiseerd aluminium. We vinden hun materialen terug in ’s werelds meest iconische gebouwen die zijn ontworpen door de meest vooraanstaande architecten. Ze mogen hier best trots op zijn en wij zijn uiteraard fier dat ze gevestigd zijn in Vlaams-Brabant.”

schevenels

Die bescheidenheid is kenmerkend voor Vlaams-Brabantse bedrijven. Waar mogen ze wel wat meer trots op mogen zijn? Wat bewondert u aan onze ondernemers? 

“Ik bewonder hun veerkracht en motivatie in de voorbije 12 jaar. Eerst was er de financiële crisis, dan een gezondheidscrisis en nu is er de energiecrisis gekoppeld aan de inflatie. Een rode draad doorheen de verhalen was dat men met vallen en opstaan een bedrijf opstart of van generatie tot generatie succesvol onderneemt, volhardend, innovatief, creatief, de toekomst voor ogen houdend en werkgelegenheid verschaffend aan zovele mensen.”

De meerwaarde van ondernemers voor een regio is erg duidelijk. Omgekeerd is de rol van de provincie dat soms niet. Nochtans kunnen bedrijven voor heel wat bij jullie terecht.

“Inderdaad, er is heel wat dat we voor hen ondernemen. Zo helpen we zoeken naar oplossingen voor personeelstekorten omwille van de krapte op de arbeidsmarkt. Eén van de sleutels daarbij is, volgens mij, de samenwerking met de sociale economie. Dat zal dan ook één van de 10 thema’s zijn die ter sprake komen op het arbeidsmarktcongres ‘Vlaams-Brabant werkt!’ dat we samen met VDAB, Aviato en Actiris organiseren op 25 oktober. Met het platform www.doeners.be bouwen we een brug tussen sociale economie en bedrijven. Een samenwerking tussen die twee levert een absolute win-win op.”

“Ook innovatie is een cruciaal element in ons beleid. We doen erg veel inspanningen om innovatie en creativiteit te stimuleren. Daarnaast werken we als provincie nog aan ruimte voor economie, een bloeiende detailhandel in de gemeenten, vorming voor ondernemers, ondernemingszin in het onderwijs, en nog veel meer.”

Die innovatie en creativiteit zijn sterk aanwezig in Vlaams-Brabant, waarom is dat zo belangrijk?

“Het zijn voor mij bepalende elementen in de groei en zelfs het voortbestaan van bedrijven. Zeker in de moeilijke omstandigheden van vandaag en ook met de grote uitdagingen waar we als maatschappij voor staan zoals de energietransitie, duurzaamheid of circulariteit. Daarom maken we jaarlijks 1.000.000 euro vrij om ondernemers te steunen en te helpen investeren in innovatie.”

Foto: Ann Schevenels kreeg een rondleiding in de nieuwe productiesite van Lindemans in Ruisbroek, een degustatie mocht daarbij niet ontbreken.

foto

Hoe werkt dat dan? Wie krijgt die centen?

“We ondersteunen en begeleiden innovatieve samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en/of kennisinstellingen. We mikken op projecten die zich afspelen in de sectoren health, logistics, cleantech, food en creativity. Projecten die een meerwaarde hebben voor Vlaams-Brabant als innovatieve regio. Een bedrijf of kennisinstelling kan hiervoor een subsidie tot 150.000 euro aanvragen. Projecten kunnen jaarlijks ingediend worden tot 15 oktober. Heb je een idee? Neem dan zeker contact met ons op!”

“Daarnaast wijzen de ondernemers ook graag de weg naar de Vlaamse en Europese subsidies. Bovendien kunnen bedrijven en kennisinstellingen die deelnemen aan een Europees project van het Interreg programma een provinciale subsidie aanvragen, boven op de Europese subsidie. Zo willen we de drempel voor deelname eraan verlagen en deze Europese middelen maximaal aanwenden om onze regio economisch te versterken.”

Heeft u voorbeelden van bedrijven die deze subsidie konden gebruiken?

“Dit jaar steunden we vijf projecten waarin telkens verschillende partijen samenwerken aan een innovatie. ‘Intowall’ is zo’n project. Zij speuren naar isolatie- en waterlekken in muren. Liefst 75% van de gebouwen moet nog energetisch gerenoveerd, ‘ingepakt’, worden. Maar om dat te doen, moet je eerst weten hoe het met de huidige isolatie is gesteld. Dit project ontwikkelt een unieke, gepatenteerde radartechniek om in de muren te kijken zonder breekwerk.”

“Een ander voorbeeld is ‘Fabriek van de toekomst’ waarin de Tiense start-up Paleo met een aantal partners de overconsumptie aan dierlijk vlees wil reduceren dankzij de productie van eiwitten en vetten door fermentatie. Door kleine hoeveelheden van deze eiwitten en vetten toe te voegen aan een diervrij alternatief voor vlees, krijg je toch de typische vleessensatie. Het innovatieve project omvat de voorbereiding van een proeffabriek, een onderzoekslabo en een belevingscentrum op de FeedFoodHealth-campus in Tienen. Een plan met een groot economisch perspectief en op termijn flink wat tewerkstelling.”

Innovatie en creativiteit zijn cruciaal voor de groei en het voortbestaan van bedrijven. Dat willen wij steunen.

Ann Schevenels

Ook Smart Hub Vlaams-Brabant is een project dat innovatie moet stimuleren.

“Smart Hub Vlaams-Brabant is de vlag waaronder we ons provinciaal innovatiebeleid voeren. Doel is het versterken en promoten van de kennisregio Vlaams-Brabant. De belangrijkste grondstof van onze provincie is immers kennis. Hiervoor werken we nauw samen met Voka – KvK Vlaams-Brabant, KU Leuven, VUB, POM Vlaams-Brabant, en vele andere actoren.”

“We concentreren ons op 5 speerpuntsectoren, domeinen waar we als provincie sterk in zijn en die we in de toekomst alleen maar aan belang zien winnen: health, cleantech, logistics, food en creativity. Daarbinnen stimuleren we innovatie, bevorderen we samenwerking tussen ondernemingen en kennisinstellingen en trekken we (buitenlandse) investeringen aan.”

“Het is duidelijk we willen onze bestaande sterktes nog meer uitspelen en de talloze bedrijven die we rijk zijn helpen om nog vele jaren te mogen ondernemen. Ik kijk alvast uit naar volgend jaar om de nieuwe lichting jubilarissen te vieren!”

Meer info

  • Kom meer te weten over het arbeidsmarktcongres ‘Vlaams-Brabant werkt!'
  • Heb je een innovatief idee en wil je daarvoor graag financiële steun ontvangen? Lees hier meer over de innovatiesubsidie.
  • Wil je meer weten over Smart Hub en wat dit voor jou als ondernemer kan betekenen? Klik dan hier.
     
Proximus

Artikel uit publicatie