Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “De toekomst? Videoadvertenties die zich in real time aanpassen aan wie er kijkt”

“De toekomst? Videoadvertenties die zich in real time aanpassen aan wie er kijkt”

  • 10/06/2022

De geïntegreerde aanpak van AdSomeNoise

Wist je dat 80% van het internetgebruik naar video gaat? Er is dan ook een overaanbod aan videoadvertenties die niet snel genoeg doorgespoeld kunnen worden. Maar je blijft wel geïnteresseerd als die advertentie helemaal aangepast is aan jouw persoonlijke profiel, inspeelt op wat je aan het kijken bent, waar je woont en wat je boeit. RDVideo Ads, of Realtime Datagedreven VideoAdvertenties, zo heet dat. Het Leuvense reclamebureau AdSomeNoise kreeg voor het innovatieve project een innovatiesubsidie van de provincie Vlaams-Brabant.

 “De toenemende digitalisering maakt het voor bedrijven een uitdaging om potentiële consumenten te bereiken, vooral jongeren. Hun mediagebruik is heel versnipperd.”, zegt Steven Verbruggen, managing director van AdSomeNoise. “Stel, je wil adverteren door jouw boodschap naar de markt te brengen. Wees je er dan van bewust dat het steeds moeilijker wordt om de juiste boodschap aan het juiste publiek te koppelen. Daarom kan je dat proces verfijnen. Ken je je doelpubliek? Dan helpt technologie jou om je boodschap te personaliseren en aan te passen, zodat die boodschap relevanter wordt voor de klant.”

Data beter inzetten

“Data – of klantengegevens – zijn daarbij de heilige graal. Maar er schuilen ook gevaren in. Veronderstel dat je op de website van Nike schoenen bekijkt. Jouw bezoek laat datakruimels achter en even later popt een advertentie op je scherm van een paar schoenen van het merk Adidas. Ze staan je aan en je koopt ze. Vanuit het standpunt van Nike is de concurrent met de klant gaan lopen. Hoe kan dit? Omdat Nike technologie van Facebook of Google op haar site heeft geïmplementeerd om bezoekers te kunnen retargeten. Maar de gegevens die je achterliet bij het ene merk werden doorverkocht aan een ander merk. Op die manier halen de Big Tech zoals Facebook veel voordeel uit al die informatie.”

“Opgelet, die internetgiganten hebben ook veel goede kanten. We willen er geen antiverhaal van maken. Ze democratiseerden het hele advertentieproces: plots kon elke kmo gericht adverteren met relatief beperkte middelen. Wij willen onze klanten er vooral bewust van maken dat ze hun gegevens weggeven op het web. We sporen hen aan om hun klantengegevens zèlf nuttig in te zetten om te adverteren. Daarnaast bestaat er ook lokale advertentietechnologie om dat deel van het proces voor haar rekening te nemen. Je steunt zo niet alleen onze economie, met alternatieve technologie behoud je meestal ook het eigendom over de data die je campagne oplevert. We willen daarnaast technologie inzetten om de volledige ‘klantenreis’ of ‘customer journey’ te verbeteren: hoe zorg je ervoor dat iemand in contact komt met jouw product of merk? Het leert kennen? En het uiteindelijk ook koopt? En ook na de aankoop stopt de klantenreis niet”, zegt Steven Verbruggen.

Innovatiesubsidie voor dynamische video’s

Met een innovatiesubsidie van 102.783 euro van de provincie Vlaams-Brabant ontwikkelde AdSomeNoise realtime datagedreven videoadvertenties. Door de internetdata die voorhanden zijn nuttig te gebruiken, krijg je als internetgebruiker videoadvertenties te zien die helemaal zijn aangepast aan jouw persoonlijke profiel.

“De video’s worden in real time aangepast aan de consument die ernaar kijkt”, zegt Sam Buyst, product owner van de datagedreven videoinnovatie. “Om een eenvoudig voorbeeld te geven: op basis van geolocatie krijg je als kijker op het einde van een advertentievideo te zien waar de dichtstbijzijnde winkel is die het geadverteerde product verkoopt. Maar ook het weer of andere data, zoals je interesses, kunnen een signaal zijn dat in real time invloed heeft over wat er in de videoadvertentie te zien is. Deze aanpak zetten we sinds kort in voor klanten als Quickstep en Samsung. Zonder innovatiesubsidie was dit niet gelukt. De volgende stap is een SaaS-platform (sofware als een online dienst, red.) waarop we deze technologie aanbieden. Zo kunnen ook andere bureaus datagedreven videoadvertenties voor hun klanten maken.” 

Een futureproof missie

AdSomeNoise heeft stevige, internationale ambitie. Steven Verbruggen: “We werkten eerder al voor internationale klanten. Maar steeds vaker helpen we Vlaamse en Belgische klanten om op een laagdrempelige manier te adverteren in het buitenland. Onder andere op basis van research brengen we lokale culturele aspecten in kaart, vervolgens creëren we een campagne en kopen we digitale mediaruimte aan in het buitenland. Zo kunnen Belgische bedrijven op een relatief laagdrempelige manier effectief communiceren in het buitenland. Het is onze missie om impact te blijven maken met onze geïntegreerde manier van werken. Inspireren en innoveren zal ons altijd in het bloed zitten.”

Investeren in innovatie 

Het project RDVideo Ads (Realtime Datagedreven VideoAdvertenties) is een van de opmerkelijke en vernieuwende projecten die konden rekenen op een Vlaams-Brabantse innovatiesubsidie. Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke actoren die samenwerken aan een innovatief project, komen daarvoor in aanmerking. Een voorwaarde is dat het project Vlaams-Brabant als kennisregio versterkt in minstens één van de vijf clusters: food, health, creativity, logistics of cleantech. De subsidie bedraagt maximum 50% van de projectkosten met een maximum ondersteuning van 150.000 euro.
Ook innovatieve plannen? Dien je project in voor 15 oktober 2022! Alle informatie vind je op www.vlaamsbrabant.be/innovatiesubsidie

smarthub

Proximus

Artikel uit publicatie