Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De toekomst van de Vlaamse maakindustrie wordt gebouwd in Kortrijk

De toekomst van de Vlaamse maakindustrie wordt gebouwd in Kortrijk

  • 14/07/2021

Vlaams viceminister-president en minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft op vrijdag 9 juli in Kortrijk symbolisch de eerste steen gelegd van een derde Flanders Make centrum voor hoogtechnologisch onderzoek. In het nieuwe gebouw zullen vanaf het najaar 2022 de nieuwste industrie 4.0 technologieën en productiewerkwijzen uitgetest worden. Ondernemingen zullen er ontdekken hoe ze op een laagdrempelige manier optimaal kunnen investeren in hun eigen productieomgeving voor de toekomst. “Het onderzoeks- en co-creatiecentrum komt waar het thuis hoort, i.e. in West-Vlaanderen, in het hart van de Vlaamse maakindustrie”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

“Met dit co-creatiecentrum in Kortrijk versterkt Flanders Make opnieuw zijn toonaangevende rol in de transformatie naar een competitieve, innovatiegedreven en duurzame industrie in Vlaanderen. Bedrijven die productiesystemen, machines, subsystemen of processoftware ontwikkelen, krijgen hier de kans om in reële omstandigheden de nieuwste productietechnologieën en productieprocessen uit te testen. Zo kunnen ze toekomstgericht blijven investeren in uiterst competitieve maakbedrijven in eigen regio. Hiermee sluit Vlaanderen op het vlak van industrie 4.0 onderzoeksinfrastructuur aan bij de topregio’s in Europa”, zegt Urbain Vandeurzen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make.

Bedrijven kunnen in de huidige vestiging van Flanders Make in Kortrijk nu al terecht voor advies en testen voor hun industrie 4.0 productie. De bestaande testinfrastructuur wordt volgend jaar overgebracht naar de nieuwe vestiging.

“In het nieuwe centrum krijgen we de ruimte om verder uit te breiden en de bedrijven te laten proeven van het allernieuwste inzake duurzame productie. De focus ligt daarbij op digital twins, slimme robotisering en automatisering. De operator blijft een centrale rol spelen en krijgt de nodige ondersteuning om werkbaar werk te garanderen. Machinebouwers en hun toeleveranciers kunnen hier direct mee aan de slag. Bovendien kunnen we alle innovaties ook perfect vertalen naar vele andere sectoren”, zegt Dirk Torfs, CEO van Flanders Make.

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen was een van de voorvechters van dit initiatief en is dan ook verheugd met deze belangrijke mijlpaal. “Bedrijven uit alle sectoren in de industrie zullen hier inspiratie kunnen opdoen voor de noodzakelijke digitalisering van hun productieprocessen", zegt Bert Mons. 

11 miljoen extra voor Flanders Make

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits maakte in de marge van deze eerstesteenlegging ook meteen een extra enveloppe van 11 miljoen euro bekend. 

“De komst van dit gloednieuwe onderzoeks- en co-creatiecentrum in Kortrijk is van groot belang. De nieuwe vestiging wordt een paradepaardje. Onze bedrijven nemen samen met heel veel partners het voortouw in innovatie, onderzoek en ontwikkeling en in duurzaamheid. Ik kan bovendien bekend maken dat we 11 miljoen euro extra steun geven aan Flanders Make. De middelen zijn bedoeld voor een nieuw project om de digitalisering en automatisering in onze maakbedrijven verder te versterken”, vertelde Hilde Crevits.

Met die 11 miljoen extra middelen kunnen 6 industriële innovatieleiders (Vandewiele nv, Picanol Group, Atlas Copco, CNH Industrial, Crop's en SABCA - samen met een consortium van technologieontwikkelaars en toeleveranciers uit Vlaanderen en Europa) onze maakindustrie verder vernieuwen en verduurzamen. De bedrijfswereld doet bovendien zelf ook een inbreng van 53 miljoen euro.

Deze investering zal de digitalisatie van de Vlaamse én Europese industrie een boost geven, wat zal leiden tot een verhoging van de competitiviteit van maakbedrijven uit zeer diverse sectoren (machinebouw, agro-food, automotive, farma, chemie, elektronische componenten, enz.).

Voka West-Vlaanderen is blij met deze extra middelen. "Dankzij de extra middelen kunnen bedrijven nog intenser, maar ook versneld begeleid worden op hun groeipad. Digitalisering en automatisering zijn key willen we de competitiviteit van onze maakbedrijven maximaliseren," besluit Bert Mons.
 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag