Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • De telewerktips van ... Structura.biz: "Vertrouwen werkt in twee richtingen"

De telewerktips van ... Structura.biz: "Vertrouwen werkt in twee richtingen"

  • 27/10/2021

Als expert in bedrijfsvastgoed heeft het hybride werken weinig geheimen voor Structura.biz, ook niet binnen het eigen bedrijf. “Onze medewerkers krijgen flexibiliteit, maar we vinden het belangrijk dat er hier tweerichtingsverkeer is”, zegt managing partner Ann Verresen.

“Al voor corona was het zo dat onze medewerkers ’s morgens of ’s avonds gerust van thuis uit mochten werken als dat logischer uitkwam met hun afspraken. We hebben nu eenmaal heel wat commerciële profielen, die veel op de baan zijn”, vertelt Ann Verresen. 
Maar sinds corona heeft ook bij Structura.biz telewerk een vlucht genomen.

Veel vrijheid

“Medewerkers krijgen veel vrijheid in het beheer van hun agenda. De afspraak is dat ze nog drie momenten per week naar kantoor komen. Dat is belangrijk om info uit te wisselen, en ook medewerkers zelf zijn vragende partij voor zulke terugkeermomenten. En ook als er teamoverleg is, of iets waarvoor ze toch wel op kantoor vereist zijn, vragen we dat ze toch komen. Zo behouden we ook de teamsfeer.”

Maar een afspraak met de tandarts inplannen op een dag dat je thuiswerkt? Bij Structura.biz kan het. “We houden wel in de gaten dat medewerkers dit zo efficiënt mogelijk inplannen, op een manier die logisch aansluit bij de afspraken die ze hebben voor het werk. We merken dat dit niet voor iedereen even evident is, dus we kijken hier wel op toe. Dan proberen we ook daarin coachen en te begeleiden”, legt Ann Verresen uit.

Nodige IT-tools

Naast goede afspraken en een efficiënt agendabeheer, is ook de nodige IT-tools volgens haar onontbeerlijk. “We hebben hier fel in geïnvesteerd: goede laptops, Teams, Sharepoint, enzovoort. Niet alleen zodat medewerkers vanop afstand kunnen werken en aan alle nodige informatie geraken, maar ook omdat we willen evolueren naar een paperless office.”

En ook naar een fysiek andere kantoorruimte? “We hebben intern een werkgroep opgericht om dit te bekijken en hier afspraken over te maken”, zegt Ann Verresen. “We merken ook dat heel veel klanten deze denkoefening aan het maken zijn, waarin we hen ook begeleiden Als je nog maar de helft van de tijd op kantoor hoeft te zijn, heeft dat een impact op de ruimte die je hiervoor nodig hebt en hoe je die zal inrichten. Maar dat vereist wel een goed geregelde telewerkpolicy. Als iedereen dinsdag en donderdag en uitkiest  om naar kantoor te komen, heb je die dagen alsnog evenveel plaats nodig, terwijl het de andere dagen quasi leeg staat.”

Vraag bij sollicitanten

Maar dat het ‘nieuwe werken’ een blijver is, daar twijfelt ze niet aan. “Vroeger werd er af en toe wel eens naar mogelijkheden tot flexibel werken gevraagd door sollicitanten. Nu is het een vraag die in elk sollicitatiegesprek al vrij aan het begin gesteld wordt. Wij willen die flexibiliteit en dat vertrouwen ook aan onze medewerkers geven. Maar het werkt in beide richtingen. Als het nodig is, moeten medewerkers bereikbaar kunnen zijn. Wij timmeren hiervoor ook aan een cultuur van open communicatie, en dat werkt.”

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - headoffice
imu - vzw - Recupel
imu - vzw - recupel