Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • “Dé sterkte van een Bryo-traject? Dat ondernemers je coachen en je zo het beste begrijpen!”

“Dé sterkte van een Bryo-traject? Dat ondernemers je coachen en je zo het beste begrijpen!”

  • 02/11/2022

Freelance creatief designer Eline Cornelissen studeerde Information Design aan de Luca School of Arts te Brussel . Haar eerste project is meteen ook het project waar ze nog steeds het meest trots op is: ze maakte een visualisatie met gekleurde stokjes van alle fietstochten van haar grootvader sinds 1973. Inclusief geografische context en parels die aanduiden wanneer haar opa een lekke band had of een ongeval. Een huzarenstuk met meer dan 5.500 stukjes. Ondertussen volgde ze de Bryo StandUp Bootcamp en het Bryo StartUp traject. 

Waarom is het visualiseren van data zo belangrijk voor jou?

Eline Cornelissen: “Enkel op die manier kan je in een oogopslag duidelijk maken waar iets over gaat. Wat voor sommige moeilijk te verteren data kan lijken, wordt dankzij mijn visualisaties heel snel duidelijk. Die creativiteit vind ik zeer belangrijk en wil ik ook graag doorgeven aan anderen.” 

Je begon na het afstuderen met ondernemen en bent niet meer gestopt. 

“Klopt, ik volgde eerst een traject bij BAAS bij MijnLeuven, de jongerendienst van Stad Leuven. Dat was goed om echt de basis van ondernemen mee te krijgen. Daarna stapte ik over in een Bryo StandUp-bootcamp. Daar werkte ik verder aan mijn businessmodel, mocht ik mijn idee voor mijn onderneming pitchen en kwam ik in contact met andere ondernemers. Na de bootcamp stapte ik in een Bryo StartUp-traject, om verder te kunnen groeien en omringd te blijven met ondernemers.” 

Wat leerde je bij de Bryo-trajecten die je volgde?

“Die trajecten zijn voor mij een bron van inspiratie geweest. Uiteraard was er ook veel aandacht voor meer praktische zaken zoals onderhandeling, boekhouden en financiering, maar je idee kunnen aftoetsen met collega-ondernemers, onder het toeziend oog van een Bryo-coach die zélf ondernemer is, dat is echt de meerwaarde van zo’n traject. Je haalt er heel veel uit en laat je mindset er ook geweldig door groeien. Omdat de coach ook zelf ondernemer is, begrijpt zij ook waar je het over hebt. Als je bijvoorbeeld zegt dat je twijfelt of nu het moment is om te springen, dan zal de coach je goed advies kunnen geven, want zij heeft ook al met die vraag gezeten.”

Eline Cornelissen

Je eigen bedrijf opstarten, hoe heb jij het concreet aangepakt? 

“Door zeer veel geduld te hebben! Net na mijn afstuderen maakte ik een lijst met organisaties die ik interessant vond. Aan hen heb ik dan mijn portfolio gestuurd.  Vaak kreeg ik in het begin geen antwoord van die organisaties, of dat ze mijn gegevens gingen bijhouden voor later. Een manier om je af te wimpelen zou je denken, maar dat was niet zo. Vandaag krijg ik nog mails van organisaties die ik toen stuurde met de vraag of ik een project voor hen kan uitwerken. Mails sturen en contact opnemen loont dus.”

Wat zijn je ervaringen met netwerken als startende ondernemer? 

“Zeker doen! Voor ik aan mijn bedrijf begon, dacht ik dat ik op zulke events mensen ging ontmoeten die me onmiddellijk een opdracht gingen geven. Zo kan het gaan, maar meestal is het eerder dat je via die mensen in contact komt met andere mensen die je dan wel een opdracht kunnen geven. Ook aan de juryleden tijdens mijn StandUp-traject heb ik veel gehad. En ik blijf netwerken en mijn kop laten zien. Zo vergeten mensen je niet.” 

Heb je nog verdere plannen met je onderneming?

“Zeker, ik volg nu een educatieve master om creatieve workshops te kunnen geven en heb me al verdiept in fotografie en film. Je kennis zo veel mogelijk verbreden blijft een win win. Zo maakte ik ook, zonder architecturale achtergrond, een do it yourself maquette van het Stadhuis van Leuven als souvenir voor toeristen. Nu vroeg Abdij van Park  me om een maquette voor hen te maken. Deze keer in samenwerking met een architect, zodat ik blijf bijleren. Ik maak ook infografieken voor meemoo ( het Vlaams instituut voor het archief ), voor Art in Flanders  en ik verzorg de vormgeving  voor het Vlaams Instituut Gezond Leven, vooral gekend van de Voedingsdriehoek.“

Welke tip zou je startende ondernemers willen meegeven?

“Blijf ervoor gaan en geef niet op. Waarschijnlijk een tip die ze al heel vaak hebben gekregen, maar dat blijft echt de basis. Ook moet je jezelf blijven uitdagen, blijven bijleren en in vraag stellen wat je nog kan toevoegen aan je aanbod – of verwijderen als je ziet dat iets niet meer bij je past. Ook andere stimuleren om zelf actief met iets bezig te zijn is iets wat me aanspreekt en kan voor sommigen misschien ook wel een tip zijn.” 

Wil je alle projecten van Eline bekijken? Dat kan op haar website: www.elinecornelissen.be
 

Zelf deelnemen aan een Bryo StartUp-traject? 

Wil je de uitdagingen die je ervaart als ondernemer delen met andere ondernemers? Of ben je eerder op zoek naar een manier om je vaardigheden te verscherpen, maar zie je door het bos de bomen niet meer? Of wil je vooral je netwerk uitbouwen of input krijgen van anderen over hoe je verder kan groeien? 

Dat kan! 

Op 2 december start ons nieuw traject. Dankzij een combinatie van een kick-off, maandelijke sessies en business dates met onze Voka-coach, krijg je meer inzichten over je onderneming. 

Contactpersonen

Sofie Vermeir

Adviseur Bryo Starten / Snelle Groei

Veronique Mestdagh

Manager Ondernemerschap

Proximus
Dyls februari2024

Artikel uit publicatie