Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De sprong: “Wij willen CO2 gebruiken als hernieuwbare grondstof”

De sprong: “Wij willen CO2 gebruiken als hernieuwbare grondstof”

  • 24/01/2023

De jongens van Oxylum – Bert De Mot, Sander Neukermans en Quinten Van Avondt – dromen van een wereld waar je plastic en mierenzuur kan maken zonder olie en aardgas. Daarom zetten ze hun eigen onderneming op en dat was een serieuze sprong.

Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt in een wereld zonder fossiele brandstof. Het is koud in huis, je hebt je overslapen en je kan geen koffie maken. Want de verwarming zou niet meer aanslaan en ook uit je smart-phone (byebye, wekker) en de koffiemachine is alle plastic verdwenen. “We staan er zelden bij stil hoeveel procent van de fossiele brandstoffen voor de productie van plastic en andere chemicaliën benut wordt voor zaken die onmisbaar zijn geworden in ons dagelijks leven”, zegt Bert De Mot, CEO van Oxylum. Wij ademen elke minuut CO2 uit, dat zou perfect zijn als grondstof voor de plastics en chemicaliën van de toekomst, in plaats van bijvoorbeeld aardgas en olie. “Door industriële uitstoot zit er te veel CO2 in onze atmosfeer: veel bedrijven willen dan ook hun CO2-uitstoot beperken. Met Oxylum (genoemd naar Oxylus, de god van bergen en bossen) kunnen we hen met behulp van elektrochemie een innovatieve, niet-vervuilende techniek aanbieden. Die zet CO2 om in een chemisch product, mierenzuur of ethyleen, waarmee je plastic kan maken. CO2 is nu een afvalstof: wij willen het gebruiken als hernieuwbare grondstof.

 Bert De Mot, Sander Neukermans en Quinten Van Avondt

Onze techniek zet CO2 om in een chemisch product, mierenzuur of ethyleen, waarmee je plastic kan maken.

Bert De Mot, CEO Oxylum

Voka-starterstraject

Bert De Mot verdiepte zich tijdens zijn doctoraat bij de ELCAT-groep van de Universiteit Antwerpen in de toepassingen van elektrochemie. “Omdat er geen enkel Belgisch bedrijf bestond dat hiermee bezig is, waagde ik de sprong om het zelf op te richten met mijn studiegenoten, Sander en Quinten. Het starterstraject van Voka leerde ons hoe we dat praktisch moesten aanpakken, want we komen niet uit ondernemersfamilies. Tijdens Voka’s traject over Investor Readiness deden we ook kennis op over hoe je bijvoorbeeld kapitaal kan ophalen. Interessant.”

Mierenzuur

In het Oxylum-laboratorium op de Blue Appsite in Antwerpen is het nu al mogelijk om uit één kilo CO2 één liter mierenzuur te maken. Traditioneel wordt dat uit aardgas en aardolie gehaald. “Voor ons mierenzuur hebben we geen aardgas nodig, wel CO2. Aangezien aardgas zo duur is geworden, wint deze techniek aan interesse. Mierenzuur, een chemische variant van het stofje dat mieren achterlaten op je huid als ze je bijten, is erg gewild. Het helpt bijvoorbeeld kalk-aanslag te verwijderen en zit dus vaak in badkamerreinigers. Ook aan dierenvoeder wordt het toegevoegd in plaats van antibiotica, omdat mierenzuur de immuniteit en de darmflora ondersteunt op een natuurlijke manier.”

De droom van Oxylum? Dat ook ethyleen, de grondstof voor plastic, in de toekomst uit CO2 gemaakt zal worden, en niet langer uit olie. “Helaas is de interesse nog klein voor dit nieuwe proces, omdat ethyleen uit olie maken het goedkoopst blijft.” 

imu - vzw - scholtz
imu - vzw - Uzbrussel
imu - vzw - obd3
imu - vzw - bebat

Artikel uit publicatie