Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De software waar 40% van de publieke laadpalen op draait

De software waar 40% van de publieke laadpalen op draait

  • 26/10/2023

De toekomst is elektrisch, dat is zeker. In het straatbeeld verschijnen dan ook meer en meer laadpalen. Om die optimaal te laten draaien en vlot te kunnen laden, is natuurlijk ook performante beheersoftware voor laadpalen nodig. Optimile ontwikkelt en verdeelt dergelijke software. Over de jaren heen maakte Optimile een positieve impact op de toekomst van elektrische voertuigen met duurzame software voor laadpalen, waarmee de Gentse scale-up al 50 miljoen kilowattuur aan (groene) energie heeft geleverd.

Optimile startte in 2010 als leverancier van laadpalen, maar maakte in 2016 een switch. Het biedt sinds dan geen hardware meer aan, maar focust volledig op de ontwikkeling van software voor smart mobility-oplossingen. Anke van Hintum (Head of Sales and Business Development) en Suana Van der Veken (Head of Communication) lichten toe: “We zijn een SaaS (software as a service)-ontwikkelaar. We leveren software aan Charge Point Operatoren, waarmee zij hun laadinfrastructuur kunnen beheren en uitbaten. Daarnaast worden onze oplossingen ook gebruikt door e-Mobility Service Providers, aanbieders van laadabonnementen en laadpassen. EV-drivers kunnen op die manier hun elektrisch voertuig vlot opladen aan een laadpaal, of dat nu op de site van hun werkgever is of elders. Om het hen zo comfortabel mogelijk te maken, nemen we deel aan een roamingnetwerk van 376.000 laadpunten in heel Europa. Tot slot hebben we ook een mobility app, waarin gebruikers hun laadsessies kunnen checken, maar ook van andere vormen van mobiliteitsdiensten gebruik kunnen maken, zoals deelsteps, -fietsen en -auto’s. Met die app maken we de cirkel van e-mobility compleet.”

Veertig procent

Mobiliteit op maat van de gebruiker dus, bovendien met respect voor de natuur. “We werken met onze oplossingen mee aan de reductie van de ecologische voetafdruk en aan een groene toekomst. Op dit moment is 40% van de publieke laadpalen in België afhankelijk van Optimile-software. Dat netwerk van laadpunten leverde over de jaren heen al 50 miljoen kilowattuur aan (groene) energie. ”

Dat lijkt misschien een vrij vaag cijfer, maar Anke en Suana zien nog voordelen, die je als gewone burger op korte termijn kunt opmerken. “Door minder wagens op verbrandingsmotoren gaat de luchtkwaliteit in steden erop vooruit. En door in te zetten op die alternatieve mobiliteit kunnen steden parkeerplaatsen herbestemmen tot groene zones en ruimte creëren voor voetgangers en fietsers.”

Bewustwording

Onder het motto ‘practice what you preach’, moeten de 45 medewerkers van Optimile zich niet elke dag naar het kantoor in Gent verplaatsen. “Zij kunnen ook van thuis uit werken: in België of zelfs vanuit andere delen van de wereld. Wie een bedrijfswagen heeft, rijdt natuurlijk elektrisch, en ons cafetariaplan biedt ook elektrische fieten aan. Het is vooral onze bedoeling om onze medewerkers te stimuleren om na te denken over de noodzaak van verplaatsingen en om – als ze zich moéten verplaatsen – dat zo duurzaam mogelijk te laten doen.”

In het kader van die bewustwording neemt Optimile regelmatig deel aan events en seminars rond groene energie en mobiliteit. “Dat doen we samen met alle partners in het ecosysteem: installateurs, energiebedrijven, CPO’s, EMSP’s, hardwareleveranciers enz. Samen proberen we die aandacht voor groene mobiliteit uit te dragen.”