Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • De reis van groei & vernieuwing bij BureauBR

De reis van groei & vernieuwing bij BureauBR

  • 10/11/2023

Als tweede generatie binnen het familiebedrijf BureauBR deelt Pieter Vandekerkhof graag de reis die het familiebedrijf heeft doorgemaakt. Met zijn vader die al 40 jaar in het vak zit, is het ondernemerschap bij de familie diep verankerd. Recentelijk hebben ze de naam veranderd naar BureauBR aangezien ze naast Bree ook een vestiging hebben geopend in Brussel. Onze Belgische hoofdstad was voor hen de ideale plek om een nieuw scala aan talent aan te trekken en de aanwezigheid in Vlaanderen te vergroten. Deze keuze was voor hen niet de gemakkelijkste weg, maar eerder een pad van groei met de oprichting van meer hubs in Vlaanderen. Dit stelt hen dan ook in staat om een mix te creëren tussen een jong, dynamisch team en het brengen van hoogwaardige architectonische ideeën naar de wereld vanuit een solide referentiekader.

 

Van Bree naar Brussel

Taaldiversiteit is één van de meest opvallende verschillen sinds onze uitbreiding naar Brussel. We hebben ons team uitgebreid met verschillende nationaliteiten, waardoor we maar liefst zeven talen spreken binnen het team. Dit is niet alleen waardevol op de werf, maar ook een belangrijke stap vooruit in onze communicatie met klanten. De professionalisering die nodig was voor de overstap naar onze hoofdstad heeft ons niet afgehouden van het behouden van ons 'buikgevoel'. Mijn vader heeft ons dit altijd meegegeven en dat dragen we ook vandaag nog hoog in het vaandel.

Bedrijfsoverdracht    

Hoewel we nog steeds actief aan de slag zijn met het verfijnen van de structuur, zijn we al 2,5 jaar bezig met de bedrijfsoverdracht. Het loslaten van jonge professionals in een organisatie is uitdagend, maar noodzakelijk voor groei en vernieuwing. Vernieuwing brengt, zoals altijd, veranderingen binnen het team met zich mee, maar ik hecht enorm veel waarde aan de goede basis die mijn vader heeft opgebouwd. Het betrekken van nieuwe professionals is een bewuste keuze die de diversiteit binnen ons bedrijf versterkt. Mijn vader laat dan ook echt wel los waarbij hij mij als volgende generatie de ruimte geeft om te floreren, maar altijd blijft klaarstaan voor advies. 

Het respect voor iedereen is een levenswijsheid die ik van mijn grootvader heb meegekregen. We staan als team zij aan zij op de werf, hoewel de generatiekloof duidelijk wordt bij zaken als flexibiliteit en glijtijden, blijven we een goed en gestroomlijnd team.

Familio

Mijn ervaringen uit het Familio-traject hebben het belang van vertrouwen benadrukt. Het samenkomen met ondernemende families, vooral toen ik net van de schoolbanken kwam, heeft veel inspiratie opgeleverd. De wil om te ondernemen is cruciaal, vooral in tijden van tegenslag. Enthousiasme is de drijvende kracht die ons vooruit stuwt.

Stelling 1 - Voor een bedrijfsoverdracht moet je minimaal 3 - 5 jaar uittrekken

In 2,5 jaar hebben we de bedrijfscultuur en structuur vernieuwd na een enigszins turbulente periode. Mijn doel is dat het bedrijf blijft draaien, zelfs als ik er een maand of twee niet ben. Vooraleer het proces rond is, zullen we ongetwijfeld die vijf jaar tikken. 

Stelling 2 - Een zeer efficiënt en optimaal gerunde onderneming is makkelijker over te nemen als alles al gestroomlijnd is 

Tijdens het Familio-traject heb ik geleerd dat je een bedrijf opbouwt alsof je het niet wilt verkopen, maar wel zodanig dat het verkoopbaar is. Een solide structuur en een solide basis die mijn vader reeds had uitgebouwd, heeft de overdracht zeker vergemakkelijkt. 

Toekomstvisie

Onze toekomstvisie omvat de verdere uitbreiding van BureauBR in zowel Brussel als Bree. Het vinden van goede samenwerkingen staat centraal om onze groei te stimuleren. Het verkennen van verschillende sectoren binnen de bouwwereld is een essentieel aspect van deze visie.

Tip voor de opvolgende generatie

Ik ben geëvolueerd naar een people manager, als ik van de schoolbanken kwam was ik eerder een wervelwind en nu sta ik vaker stil bij de dingen.  
Het is daarnaast ook belangrijk om niet te veel te twijfelen en je te laten beïnvloeden door de juiste mensen. Met de juiste mensen om je heen, zoals familie, experts en medewerkers, kun je tegenslagen overwinnen en blijven groeien.

Denk je ook aan overnemen of overlaten?

Voka Familio maakt de overdracht van familiebedrijven bespreekbaar, en is hét groepstraject voor Vlaamse familiebedrijven die met passie hun onderneming runnen en willen nadenken over de toekomstige generatiewissel.

Ontdek Familio

In samenwerking met VLAIO, Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen.

OV - Festival van Vlaanderen
imu - vzw - Altez
Gent Jazz 2024
Proximus