Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • “De puzzel klopt: we vullen elkaar perfect aan”

“De puzzel klopt: we vullen elkaar perfect aan”

  • 05/10/2020

Mathias Derutter en Jente Schoutens nieuwe voorzitter en ondervoorzitter Jong Voka Vlaams-Brabant

Netwerken met gelijkgezinden, boeiende events bijwonen, anderen adviseren en geadviseerd worden… Redenen te over om lid te worden van Jong Voka Vlaams-Brabant. En sinds kort kan je aan dat lijstje nog twee redenen toevoegen: Mathias Derutter en Jente Schoutens, kersvers voorzitter en ondervoorzitter van Jong Voka Vlaams-Brabant. Met hun vurig enthousiasme en ontembare passie voor ondernemerschap hopen ze de community tot een hoger niveau te tillen: “Het netwerk uitbouwen en nieuwe partnerships aangaan, daar zal onze focus liggen”. Tijd voor een gesprek.

Tekst: Willem Gijbels - Foto: Robrecht Lambrecht

Binnen welke onderneming zijn jullie actief en in welke functie?

Derutter: Ik werk bij BNP Paribas Fortis als relatiebeheerder voor ondernemingen. Dat betekent dat ik dagelijks met ondernemers praat, probeer te achterhalen wat hun behoeften zijn, en bekijk hoe we hen daarbij kunnen helpen als financiële partner. Ik ontmoet dus veel ondernemers, dat is het leuke aan de job.

Schoutens: Ik ben aan de slag als communicatiemanager op het hoofdkantoor van EIT Food in Leuven, de tak van EIT (het European Institute of Innovation & Technology) die actief is op het gebied van voedsel. Ook ik kom door mijn job continu in aanraking met ondernemers. We hebben bijvoorbeeld een Entrepreneurship Departement en accelerator om voedingstart-ups steunen, bieden online cursussen aan, organiseren evenementen … Daarnaast ben ik medeoprichter van LVN (Leuven Value Network), een non-profit die Leuvense ondernemers steunt en innovatie promoot.

Hoe lang zijn jullie al lid van Jong Voka en waarom zijn jullie lid geworden?

Derutter: Op het moment dat het vanuit mijn functie belangrijk werd om te netwerken, ben ik toegetreden tot Jong Voka. Dat was ongeveer een jaar na de oprichting van de community. Wat me er zo toe aantrok, is de ‘fun factor’ en de mogelijkheid om laagdrempelig te netwerken. Het is niet zo dat je bij het ‘grote Voka’ binnenwandelt in een zaal met duizend mensen.

Schoutens: Ik ben nu ongeveer een jaar lid van Jong Voka. Qua motivatie sluit ik me aan bij Mathias. De mogelijkheid om in een informele setting gericht te netwerken, zeker met generatiegenoten, maakt het erg boeiend. Verder is het ook interessant om wat er bij EIT Food of LVN gebeurt te proberen toe te passen op Jong Voka en omgekeerd. 

Sinds september mogen jullie je de nieuwe voorzitter en ondervoorzitter noemen. Hoe is dat gelopen?

Derutter: De visie is dat als je Jong Voka dynamisch wil houden, je als bestuur zelf ook in beweging moet blijven. Een aantal bestuursleden gaf op een bepaald moment aan dat het tijd was voor een frisse wind. Jente en ik waren meteen enthousiast en klaar om die rol op ons te nemen, en zo geschiedde. Dat proces weerspiegelt Jong Voka ook een beetje: zo’n overgang hoeft niet voorafgegaan te worden door ellelange, geformaliseerde selectieprocedures, maar is net heel natuurlijk gelopen.

Schoutens: Ik dacht er al langer over na om een nog iets actievere rol te aan spelen binnen Jong Voka. Ik heb een zeer goeie klik met Mathias, dus hem versterken als ondervoorzitter, leek me de perfecte manier. Als ondervoorzitter bevind ik me in een ideale positie om ondernemers volop te ondersteunen en samen met Mathias mijn stempel op Jong Voka te drukken.

Hoe hopen jullie precies het verschil te maken?

Derutter: De basis van Jong Voka Vlaams-Brabant is prima, maar de community bestaat nog niet zo lang. Er is dus altijd ruimte om te groeien en het netwerk verder uit te bouwen. Er is bijvoorbeeld een vaste groep die naar zowat alle events komt, maar daarrond is er nog een cirkel van leden die we meer willen betrekken zodat ze op termijn ook deel uitmaken van die ‘harde kern’.

Schoutens: Ook op gebied van partnerships zie ik nog veel potentieel. Enkel in Leuven zijn er al meer dan twintig organisaties die events organiseren voor jonge ondernemers. Dat maakt het moeilijk om het overzicht te bewaren. Ik ben ervan overtuigd dat als we een aantal slimme partnerships aangaan met dergelijke organisaties, we daar allemaal veel sterker uitkomen. Het is zinloos om op aparte eilandjes te werken en continu het wiel opnieuw uit te vinden. Neen, je moet net synergie creëren. 

Hoe zou je iemand overtuigen om lid te worden van Jong Voka?

Schoutens: Bekijk het als een ‘1 + 1 = 3’-verhaal. We hebben allemaal dezelfde agenda: we zijn jong, ambitieus en willen ondernemen. Bij leden die al een paar stappen verder staan in hun traject, kan je terecht voor hulp en advies, en omgekeerd kan je zelf leden begeleiden die nog niét zo ver staan. Je komt sowieso problemen tegen waar je in je eentje niet uitgeraakt. Dan helpt het om er eens met iemand anders over te babbelen. Of stel: je wilt een product lanceren maar zoekt nog een marketeer die je vertrouwt. Wie weet zit er bij Jong Voka wel iemand die net op het punt staat een marketingbureau op te zetten? Je helpt elkaar en er ontstaan nieuwe ideeën. Die hele community ‘knettert’ echt. 

Welk advies hebben jullie voor jonge ondernemers?

Derutter: Ik zal antwoorden als een echte bankier (lacht). Vanuit een risico-invalshoek bekeken, zou ik zeggen: durf over alles te spreken. Ik denk dat veel mensen bepaalde zaken proberen te verbloemen. Dat is niet nodig. Soms gaat het even wat minder goed, dat kom je nu eenmaal tegen als jonge ondernemer. Het is belangrijk om daarover te spreken. Een community als Jong Voka kan daarbij helpen.

Schoutens: Volledig akkoord. Er is een quote die ik regelmatig gebruikt die hierbij aansluit: “the fool precedes the master”. Elke ‘master’, bijvoorbeeld Steve Jobs of Elon Musk, was ooit een ‘fool’. Ook zij hebben moeilijke periodes gekend. Mijn advies is dus: durf op je bek te gaan, wees niet bang om die ‘fool’ te zijn. 

Tijd voor iets helemaal anders. Hebben jullie bepaalde ongebruikelijke gewoontes?

Derutter: Elke ochtend ga ik sporten voor het werk. Sommigen verklaren je gek, maar voor mij is het de ideale manier om de dag vol energie te starten.

Schoutens: Bij mij is het iets gelijkaardigs. Als ik vastloop op iets of ik een complex idee moet uitwerken, ga ik een kwartiertje wandelen, en ik betrap mezelf erop dat dat zo’n twee keer per dag gebeurt.

Waar worden jullie gelukkig van?

Schoutens: Groei! Een start-up of organisatie mede dankzij mijn hulp zien groeien, daar word ik echt blij van. 

Derutter: Ik word er gelukkig van als de zaken vooruit gaan op een efficiënte manier. Je moet vooruitgaan in het leven en niet te veel stilstaan bij problemen.

Over naar de laatste vraag dan: waar worden jullie stil van?

Derutter: Ik ben onlangs voor het eerst papa geworden, en daar wordt een mens toch even stil van.

Schoutens: Waar ik stil van word, zijn van die inspirerende ‘bommetjes’ zoals een TEDx. Zoiets levert 
soms enorm interessante inzichten op waardoor ik in een soort filosofische loop terecht kom. 

Derutter: En dat is het moment waarop je een kwartiertje gaat wandelen (lacht).

Schoutens: Precies!
 

Contactpersoon

Fientje Moerman

Voka Lokaal Coördinator

Proximus

Artikel uit publicatie