Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

De plannen van sir Jim Ratcliffe

  • 07/02/2023

Als je in amper twintig jaar tijd een internationale chemiegroep op de kaart zet, een eigen automerk lanceert en tussendoor ook nog even de Ronde van Frankrijk wint, heb je de wereld wel iets te vertellen. Als actief lid van onze Kamer Antwerpen-Waasland weet u natuurlijk al lang dat we het hier over sir Jim Ratcliffe hebben. Op 27 februari staat de Britse serial-ondernemer op het podium van onze Vooruitblik 2023 in de Antwerpse stadsschouwburg. Sir Ratclliffe is de oprichter en voorzitter van chemiereus INEOS, hoofdsponsor van de wielerformatie INEOS Grenadiers, mede-eigenaar van het Mercedes Formule 1-team. En ja, van nog zo veel meer.

Als u nog niet bent ingeschreven voor de Vooruitblik, dan mist u hier en nu een unieke kans om deze fascinerende Brit ooit nog ergens live aan het woord te horen. Ik heb het even opgezocht en behalve op het eigen INEOS-kanaal was hij de voorbije jaren haast in geen enkele talkshow of tv-studio te gast. Zijn vrije tijd spendeert hij het liefst op de zuidpool of ergens in de woestijn van Namibië. Geef de man eens ongelijk.

Maar voor onze Antwerps-Wase Kamer maakt hij graag een uitzondering. Want sir Jim Ratcliffe heeft grote plannen met onze regio. De komende jaren investeert hij een slordige vier miljard in de bouw van Project One; een nieuwe hypermoderne ethaankraker in de Antwerpse haven. Goed voor 450 hooggekwalifeerde jobs en honderden miljoenen aan toegevoegde waarde. De nieuwe fabriek wordt bovendien een belangrijke schakel in de waterstofstrategie die INEOS in Europa uittekent.

‘Topindustriëlen moeten zich vandaag omringen met een leger advocaten, communicatieadviseurs en zelfs securitypersoneel als ze willen bijdragen aan onze economie.’

Ooit was er een tijd dat in heel Vlaanderen gejuich opsteeg als zo een investeerder in onze contreien neerstreek. Maar dat is alweer lang geleden. Topindustriëlen moeten zich vandaag omringen met een leger advocaten, communicatieadviseurs en zelfs securitypersoneel als ze willen bijdragen aan onze economie. Ook de toelating voor Project One is er pas gekomen na jaren van juridische strijd.

Terwijl beleidsmakers in heel Europa zich zorgen maken over het behoud van hun competitiviteit en industrieel weefsel, brengen sommige actievoerders en politici hier alles in stelling om één van de grootste industriële investeringen van de voorbije decennia te dwarsbomen. Op 27 februari wil sir Ratcliffe die tegenstanders persoonlijk van antwoord dienen. En we komen ook te weten waarom hij zo vol overtuiging voor Antwerpen kiest.  

Maar we nemen natuurlijk ook ruim de gelegenheid om de persoonlijkheid en dromen van onze hoofdgast te belichten. Met sir Jim Ratcliffe hebben we iemand die in het illustere rijtje past van Elon Musk, Richard Branson en James Dyson. Een zeldzaam ras van ondernemers die een leven lijden als in een jongensboek; voor wie de zakenwereld één groot spannend avontuur lijkt. Maar die er haast altijd in slagen om op het juiste moment op het juiste paard te wedden. Tot in de Stadsschouwburg.  

Jo De Backer
Voorzitter

Contactpersoon

Pieter Leuridan

Communicatiemanager

AW_Welt_6stappenplan

Artikel uit publicatie